2019-09-03 12:00:11
Φωτογραφία για Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο: Ελλάδα-Τουρκία δέσμευσαν την ίδια περιοχή στο Καστελόριζο
Σκηνικό έντασης στο Καστελόριζο στήνει η Τουρκία καθώς με NAVTEX προαναγγέλλει στρατιωτική άσκηση πέριξ του νησιού, την ίδια περιοχή που έχει "κλείσει" για άσκηση η Ελλάδα.

Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του χάρτη που δείχνει το μισό Αιγαίο τουρκικό πίσω από τον Ερντογάν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία προχωρά σε νέα πρόκληση με την έκδοση NAVTEX για αύριο σε περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, στην ίδια περιοχή που είχε δεσμεύσει και η ελληνική πλευρά.

Η επιλογή της Τουρκίας να πραγματοποιήσει άσκηση και να δεσμεύσει παράνομα περιοχή για τον σκοπό αυτό νότια του Καστελόριζου σε σημείο που παραπέμπει στην τουρκική θεώρηση για διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας της ανατολικής Μεσογείου με υφαρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκάλεσε αντίδραση της Αθήνας, που αφού χαρακτήρισε άκυρη την τουρκική Αναγγελία δέσμευσε (με την NAVWARN 468/19) την ίδια περιοχή για άσκηση την ίδια ημέρα και ίδια ώρα: 4 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00-15.00 UTC.


Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία με δυο NAVTEX (0964/19 και 0961/19) που εξέδωσε χθες το απόγευμα από την μια δηλώνει ότι η δική της Αναγγελία για την πραγματοποίηση άσκησης είναι έγκυρη και συνεχίζει να ισχύει και ότι η ελληνική NAVTEX είναι άκυρη καθώς εκδόθηκε από «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό». Και επιμένει ότι για την περιοχή αυτή νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης η αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX ανήκει στον Σταθμό της Αττάλειας.

Η Τουρκία χθες το απόγευμα δέσμευσε και πάλι μεγάλη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και νότια του νησιού για πραγματοποίηση άσκησης επίσης την Τετάρτη, ενώ 4-5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιεί νέα ναυτική άσκηση βορειοδυτικά της Πάφου κοντά στο σημείο της παράνομης γεώτρησης του Fatih.

Στις 5 Σεπτεμβρίου υπάρχει μια ακόμη προγραμματισμένη τουρκική άσκηση νότια της Κύπρου (NAVTEX 930/19) εκεί που πραγματοποιεί παράνομες έρευνες το σεισμογραφικό BARBAROS.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ