2019-09-09 10:00:23
Φωτογραφία για Δημήτρης Μερτζεμέκης, «Κυρία Κεραμέως, πράξτε τα δέοντα για το μάθημα των θρησκευτικών»
«Κυρία Κεραμέως, πράξτε τα δέοντα για το μάθημα των θρησκευτικών»

Δημήτρης Μερτζεμέκης,

Τέως επιθεωρητής Υπουργείου Οικονομικών

-Να αποκαταστήσετε τα αυτονόητα στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών

-Σας καλούμε σήμερα να κάνετε μία απλή ενέργεια, με μία ελάχιστη προσφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, που δυστυχώς μέχρι σήμερα περιφρονείται.

Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας έστειλε ο τέως επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Μερτζεμέκης, ζητώντας να αποκατασταθούν τα αυτονόητα.

Στο θέμα των Θρησκευτικών επαναφέρουν εκπαιδευτικοί αλλά και πλήθος πολιτών, μετά και την πανηγυρική απόφαση δυκαίωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, και καλούν τη νέα Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση σχετικής εγκυκλίου προκειμένου να εφαρμοστούν τα δέοντα.

Επιστολή για το θέμα αυτό απέστειλε προς την Υπουργό Παιδείας ο Δημήτρης Μερτζεμέκης, τέως επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας να αποκατασταθούν άμεσα «τα αυτονόητα και η νομιμότητα στο πολύ σπουδαίο αυτό ζήτημα». Συγκεκριμένα, το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:


Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με αγωνία περιμέναμε επιτέλους την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας και σας ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο δύσκολο, αλλά θεάρεστο έργο που αναλάβατε στον τομέα της Παιδείας. Γράφω ότι σας περιμέναμε με μεγάλη αγωνία, γιατί όσα συνέβαιναν τον τελευταίο καιρό, κυρίως στον πολύπαθο χώρο του υπουργείου που προϊστασθε, ήταν πρωτοφανή και πρωτάκουστα από κάθε πλευρά, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τον τομέα των θρησκευτικών μαθημάτων στη Στοιχειώδη και τη Μέση Εκπαίδευση.

Γι' αυτό με την παρούσα θα θέλαμε, όχι μόνο ο υποφαινόμενος αλλά και πληθώρα άλλων ελληνορθόδοξων πολιτών, να αποκαταστήσετε τα αυτονόητα και τη νομιμότητα στο πολύ σπουδαίο αυτό θέμα που προέκυψε, ως μη όφειλε, λόγω της ιδεοληψίας και της εμπάθειας που επέδειξαν οι προκάτοχοι σας υπουργοί (κ. Φίλης και Γαβρόγλου) σε βάρος της ορθοδόξου πίστεως μας.

Συγκεκριμένα, με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης επί υπουργίας κ. Φίλη (Ν. 4386 αρθρ. 55 - ΦΕΚ 83/11-5-2Ο16) ρυθμίστηκε ξεκάθαρα όττ:

1) Τα βιβλία των Θρησκευτικών που θα διδάσκονται στα παιδιά των εν Ελλάδι καθολικών - Εβραίων και μουσουλμάνων θα συντάσσονται από τους δικούς τους φορείς (που ρητά κατονομάζονται) των τριών αυτών θρησκειών (εννοείται σύμφωνα με τα δικά τους δόγματα και πιστεύματά τους).

2) Η διδασκαλία αυτών θα γίνεται από εκπαιδευτικούς που θα ορίζονται επίσης από αυτούς τους φορείς.

3) Το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο θα αποστέλλονται οι πίνακες των εκπαιδευτικών αυτών, όχι μόνο απλά θα τους διορίζει, αλλά και θα τους πληρώνει! Εως εδώ ας πούμε ότι αυτά είναι σωστά και δίκαια για τους ετεροδόξους και αλλοδόξους που ζουν στη χώρα μας. Ομως, για τα παιδιά των Ελληνορθόδοξων πολιτών, που είναι και ασυγκρίτως και περισσότερα, τι έκαναν; Εγιναν τα ανάλογα με τους αλλοδόξους κ.λπ.; Δυστυχώς όχι μόνο δεν έγιναν τα ανάλογα, αλλά με το έτσι θέλω και εντελώς μόνοι τους μέσω του λεγόμενου Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) συνέταξαν τα αμφιλεγόμενα και απαράδεκτα βιβλία (φακέλους) Θρησκευτικών, στα οποία όλα τα προς διδασκαλίαν θέματα θρησκευτικών τα έκαναν μία πολυθρησκευτική σαλάτα, όπου ανέμειξαν αυτά με θρησκειολογία, συγκριτισμό, πανθρησκεΐα και οικουμενισμό και όπου η ορθόδοξη πίστη μας μπαίνει στην άκρη, και προφανώς υποβαθμισμένη και σε δεύτερη μοίρα. Και με τον τρόπο αυτόν γίνεται μία μετάλλαξη ύπουλη σε βάρος των Ελληνορθόδοξων, ώστε στο τέλος ο ορθόδοξος μαθητής να πει -όπως δυστυχώς και το άκουσα- ότι «όλες οι θρησκείες είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα»! Ιδού η ανίερος και δόλια αυτή προσπάθεια τους και ο εμφανής στόχος τον οποίο επεδίωκαν!

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι το ισχύον Σύνταγμα της χώρας μας αναφέρει και τα εξής:

1) Στο άρθρο 3, παρ. 1, ότι η επικρατούσα θρησκεία στη χώρα μας είναι η ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία.

2) Στο άρθρο 4, παρ. 1, ότι όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.

3) Στο άρθρο 16, παρ. 2, ότι η Παιδεία αποτελεί τη βασική αποστολή του Κράτους και σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, και την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, τότε θα έπρεπε και το περιεχόμενο των θρησκευτικών μαθημάτων των Ελληνοπαίδων, ως αυτονόητη προϋπόθεση, να είναι καθαρά ορθόδοξο, όπως αναλογικά ρυθμίστηκε συμφωνά με τις τρεις θρησκείες που προ ανέφερα, δηλαδή όπως τα ρύθμισαν οι εν Ελλάδι εκπρόσωποι τους.

Αντίθετα προς τα ανωτέρω, όμως, δυστυχώς το μάθημα των δικών μας μαθητών (των ορθοδόξων) το άφησαν να σέρνεται στους διαδρόμους του υπουργείου σας και του ΙΕΠ στέλνοντας το από τον «Αννα στον Καϊάφα» προκειμένου να βρει την πολυπόθητη λύση του, με έναν ατέρμονα και προσχηματικό διάλογο και με την πρόφαση ότι δήθεν θα το διορθώσουν ή θα το βελτιώσουν! Τι κρίμα! Γιατί άραγε τόση εμπάθεια, τόση διάκριση και περιφρόνηση και τόσος ρατσισμός σε βάρος των ορθόδοξων παιδιών μας; Που είναι τουλάχιστον η ίση μεταχείριση; Που είναι το Κράτος Δυκαίου;

Σκεφθείτε ότι πολλοί εκκλησιαστικοί φορείς και ιδιώτες, αγανακτισμένοι από αυτή την ανάρμοστη και αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των προκατόχων του υπουργείου σας, αναγκάστηκαν, προκειμένου να δικαιωθούν, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Οπως ήταν επόμενο, προσέφυγαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προ έτους περίπου, όπου και πανηγυρικά δικαιώθηκαν απόλυτα, με τις εκδοθείσες ήδη αποφάσεις 66Ο/2018 και 926/2018 της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Παρ' όλα αυτά, ενώ νομικά το ισχύον Σύνταγμα και σχετικοί νόμοι, αλλά και οι σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου (ΣτΕ) συνάδουν με αυτούς και είναι σαφέστατα υπέρ ημών, η εμμονή και η εμπάθεια των δυο προηγουμένων υπουργών, λόγω της ιδεοληψίας των, ήταν τέτοιες ώστε να μην εισακούονται καμία υπόδειξη δικαστηρίου και σώφρρων φωνή.

Πέραν των άλλων, ο προκάτοχός σας υπουργός Παιδείας όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τις ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις που προαναφέραμε, αλλά διέταξε και πάλι να μην αλλάξουν τα «δικά» του βιβλία, διδάσκοντας οι εκπαιδευτικοί και πάλι από αυτά και έτσι να συνεχιστεί η ίδια σχεδόν κατάσταση. Επιπλέον, και το χειρότερο, άκουσον άκουσον, διέταξε και διώξεις σε βάρος των θεολόγων, δασκάλων κ.λπ. [όσων δεν έχουν συμμορφωθεί με τις ορέξεις του) απειλώντας τους μάλιστα και με επιβολή πειθαρχικών ποινών. Οι έντιμοι υτοί εκπαιδευτικοί αρνούνταν στην πίεση που ασκούσε το υπουργείο με τη σχετική εγκύκλιο του, γιατί έβλεπαν φανερά ότι τα βιβλία αυτά (του κ. Γαβρόγλου) αφενός μεν δίδασκαν πανθρησκεία και αφετέρου ασκούσαν και προσηλυτισμό σε βάρος των ορθόδοξων Ελληνοπαίδων, πράγμα που απαγορεύεται ρητά από το ισχύον Σύνταγμα και τους συναφείς νόμους.

Και όλα αυτά τα έκανε με περισσό θράσος, κόντρα στις υπάρχουσες διατάξεις, όπως του άρθρου 95, παρ. 5 του Συντάγματος, όπου και ορίζεται η πλήρης συμμόρφωση του Κράτους στις τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων. Και δεν βρέθηκε αλήθεια κάποιος εισαγγελέας να του τραβήξει το αυτί; Ωραία Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου είχαμε, με πλήρη ισότητα (;) στους ορθόδοξους πολίτες, παρόλο που αυτοί είναι και η συντριπτική πλειονότητα της χώρας!

Και ενώ είχαν κλείσει καλά οι πόρτες για άλλες παράνομες και παράτυπες λύσεις και υποχρέωναν έτσι τον υπουργό για την ορθή διδασκαλία των Θρησκευτικών στα ελληνορθόδοξα παιδιά μας θέλοντας και μη να τηρήσει τα νόμιμα, τότε βρήκαν άλλο τρόπο και ελιγμό: με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε αρκετά άρθρα, μεταξύ των οποίων και στο άρθρο 3 προκειμένου να μετατραπεί το κράτος σε ουδετερόθρησκο, ώστε με την ψήφιση του (σε όλες τις φάσεις του) να φύγουν τα νομικά εμπόδια που υπήρχαν. Κι έτσι με τον τρόπο αυτό να ανοίξει πανηγυρικά ο δρόμος και της πολυπόθητης αλλαγής του περιεχομένου αυτών ή ακόμη και να καταργηθούν εντελώς, αν είναι δυνατόν! Δηλαδή, με άλλα λόγια, αφού είδαν κι απόειδαν ότι το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο δεν τους έβγαινε, προχώρησαν αμέσως σκόπιμα στην αναθεώρηση, προκειμένου να εκθεμελιώσουν και όλο το οικοδόμημα της ελληνικής παιδείας και κατ' επέκτασιν και της Πολιτείας, ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για κάθε είδους αυτοσχεδιασμούς σε βάρος της ορθόδοξης πίστης μας και όχι μόνον. Αλίμονο μας! Ευτυχώς ο καλός Θεός και οι σώφρονες πολίτες απέτρεψαν αυτά τα έκνομα σχέδια τους με την αλλαγή της κυβέρνησης, από την οποία περιμένουμε εναγωνίως να έχουμε ένα πραγματικό κράτους δικαίου.

Κυρία υπουργέ,

Αυτό που σας καλούμε σήμερα να κάνετε είναι μία αυτονόητη απλή ενέργεια με μία ελάχιστη προσφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, την τροφό του Γένους μας, της οποίας η πολύτιμη γνώμη δυστυχώς έως σήμερα περιφρονείται, αφού σχεδιάζουν ερήμην αυτής. Η υπόθεση αυτή έχει εξελιχθεί σε έναν γόρδιο δεσμό αναίτια, μέσα στην καρδιά του υπουργείου σας, και ταλαιπωρεί, όπως είναι επόμενο, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείς, τους μαθητές και κυρίως την επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος. Και γι' αυτό λοιπόν, τύχη αγαθή, έλαχε σε σας ο κλήρος να τον κόψετε, αφού εδώ και αρκετά χρόνια ταλαιπωρεί όλους αυτούς λόγω των ιδεοληψιών και της εμπάθειας των προηγούμενων υπουργών.

Η σύνταξη των βιβλίων από τη ΔΙΣ

Κλείνοντας και πάλι σας παρακαλούμε να αναθέσετε απευθείας και χωρίς κανέναν διάλογο τη σύνταξη των βιβλίων των Θρησκευτικών στον κύριο και πλέον αρμόδιο φορέα, που δεν είναι άλλος από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να προβεί με δική της επιτροπή (και όχι του Ι. Εκπ. Πολιτικής), δηλαδή να γίνει κάτι ανάλογο που έγινε και για τις άλλες τρεις θρησκείες των ετεροδόξων και αλλοδόξων. Να προσθέσουμε επιπλέον και κάτι ακόμη, πολύ χρηστικό. Επειδή για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 προφανώς δεν προλαβαίνουν τα νέα βιβλία να συνταχθούν και να εκτυπωθούν, γι΄  αυτό γνώμη μας είναι ότι θα πρέπει να ορίσετε με εγκύκλιο σας η διδασκαλία των γνήσιων ορθόδοξων θρησκευτικών να γίνει από βιβλία παλαιά, των προ των κ. Φίλη και Γαβρόγλου περιόδων, που ίσως να βρίσκονται στις αποθήκες του υπουργείου σας, ή έστω, αν δεν υπάρχουν, να γίνει άμεσα η ανατύπωση τους, ώστε να είναι έτοιμα για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Τελικά, πιστεύουμε ότι και η δική σας δυναμική και στοχευμένη παρέμβαση θα αποκαταστήσει πλήρως το δίκαιο και θα φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς και τη γαλήνη στο υπουργείο σας.

Από την εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια», 4/09/2019
thriskeftika
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ