2019-09-09 16:30:18
Φωτογραφία για Απρόσεκτοι και επικίνδυνοι οδηγοί τα delivery boys
Έκδοση εντύπου από το ΕΚΡ και την ΕΥΘΥΤΑ

Μπορεί να ταλαιπωρούνται όλη την ημέρα, μεταφέροντας καφέδες σνάκς φαγητό και πίτσες αλλά στην οδήγηση δεν είναι και οι καλύτεροι δυστυχώς.

Ο λόγος για τους οδηγούς των δικύκλων που μεταφέρουν φαγητό από τη μια άκρη των δημοτικών ενοτήτων στην άλλη. Ο λόγος για τα delivery, που ανεβαίνουν στα δίκυκλά του και όποιον πάρει … η ταχύτητα τους.

Τα στοιχεία δείχνουν πως τα delivery, δεν προσέχουν στους δρόμους και αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Αυτό συμβαίνει γιατί βιάζονται για να παραδώσουν το φαγητό ή τους καφέδες που μεταφέρουν έγκαιρα και όχι κατόπιν εορτής στους πελάτες.

Έτσι τρέχουν υπερβολικά βάζοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και τους άλλους οδηγούς που δεν φταίνε.

Και δεν είναι μόνο ότι αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες ανάλογα με την ισχύ των δικύκλων που χειρίζονται προβαίνουν σε αντικανονικές προσπεράσεις και παραβιάζουν φωτεινούς σηματοδότες.


Επίσης καταργούν τους μονόδρομους και τους χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Και όλα αυτά για να προλάβουν τις παραγγελίες.

Όμως δημιουργούν προβλήματα στους δρόμους με τον τρόπο που χειρίζονται τα μέσα που χρησιμοποιούν.

Και όλα αυτά για να παραδώσουν όσο γρήγορα γίνεται τις παραγγελίες και να πάρουν τις επόμενες γιατί οι εργοδότες τους πιέζουν για περισσότερες διαδρομές. Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι ζητούν να είναι ενταγμένοι και αυτοί στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και βέβαια να λαμβάνουν καλές αποδοχές και όχι τα ελάχιστα ευρώ της μερικής απασχόλησης.

Tην απροσεξία των συγκεκριμένων οδηγών επιβεβαίωσε στο «Βήμα της Δωδεκανήσου» η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ κ. Ελένη Καρύδη.

«Οι οδηγοί των δίκυκλων που παραδίδουν παραγγελίες δεν είναι προσεκτικοί στην οδήγηση τους. Τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και προσπερνούν αντικανονικά αυτοκίνητα και δίκυκλα», δήλωσε η κ. Ελένη Καρύδη.

Η ΕΥΘΥΤΑ σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην έκδοση ενημερωτικού εντύπου που θα αφορά τα delivery.

«Mετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχω συνάντηση με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββα Χατζησάββα. Θα συζητήσουμε για τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου που δεν έχει εκπροσώπηση και τη έκδοση του εντύπου», τόνισε η κ. Καρύδη.

Η εγκύκλιος της προηγούμενης κυβέρνησης

Συγκεκριμένα μέτρα και υποχρεώσεις με σκοπό την προστασία της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων στη διανομή προϊόντων με δίκυκλο ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Η εγκύκλιος, προβλέπει μεταξύ άλλων τη συντήρηση του δικύκλου με ευθύνη του εργοδότη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που εκπονήθηκε με τη συμβολή του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, το μεταφορικό όχημα πρέπει να συντηρείται με ευθύνη του εργοδότη, ώστε να διατηρείται σε κατάλληλη κατάσταση, για να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων οδηγών.

Επίσης, ο εργοδότης υποχρεούται στην κατάλληλη πιστοποίηση ελέγχου (Κ.Τ.Ε.Ο. και βιβλίο τακτικής συντήρησης).

Ο εργοδότης οφείλει να παρέχει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέσα ατομικής προστασίας, στους εργαζόμενους οδηγούς οχημάτων μεταφοράς προϊόντων καθώς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους και να ελέγχει ότι φορούν τα απαραίτητα και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας κατά την εργασία τους.

Ο εργοδότης οφείλει, επίσης, να έχει στη διάθεσή του γραπτή εκτίμηση του Επαγγελματικού Κινδύνου, που πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα θέματα που αφορούν στις εργασίες διανομής, μέσω της οποίας αναγνωρίζονται και αξιολογούνται όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι και προτείνονται προς εφαρμογή μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι με τον Νόμο 4512/2018 θεσπίσαμε την υποχρέωση του εργοδότη να αποζημιώσει τον εργαζόμενο που υπέστη εργατικό ατύχημα, εφόσον δεν τηρήθηκε η κείμενη νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
12vima
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ