2019-09-11 12:52:36
Φωτογραφία για Σοβαρά επισιτιστικά προβλήματα για παιδιά σε σχολεία στο κέντρο της Αθήνας
Τα τελευταία 6 χρόνια τους μαθητές των σχολείων αυτών στηρίζει το Πρόγραμμα Σίτισης

και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ, προσφέροντας καθημερινά σε κάθε παιδί ένα υγιεινό γεύμα και προωθώντας έμπρακτα την υγιεινή διατροφή

Ελλάδα, κρίση, μετανάστευση... Μία χώρα, μία κατάσταση που διαμορφώθηκε, ένα ζήτημα που ξεκίνησε πριν 10ετίες, αλλά εντάθηκε μετά τον πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ. Τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία σήμερα; Ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα και ποιους αφορούν; Αφορούν κυρίως μετανάστες; Ένα δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, μπορεί να πάρει κανείς στα ελληνικά σχολεία. Ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Λίγο έως πολύ η κατάσταση είναι ανάλογη σε πολλά σχολεία της Ελλάδας, ιδιαίτερα όμως των πόλεων. Στον Πειραιά υπάρχουν παιδιά που κλέβουν το κολατσιό των συμμαθητών τους, διότι τα ίδια δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν φαγητό από το σπίτι τους. Γίνονται έρανοι, για να συγκεντρωθούν ρούχα, φαγητά, ή να καλυφθούν τα ελάχιστα ναύλα μίας εκδρομής, ώστε το παιδάκι να μην αισθανθεί ότι βρίσκεται στο περιθώριο. Η κατάσταση, όμως, στην Αθήνα είναι ακόμη χειρότερη.


Τα σχολεία που αγίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Είναι δύο δημοτικά και συστεγάζονται με δύο νηπιαγωγεία και συγκεκριμά τα 170ο και 108ο Δημοτικά και τα 90ο και 108ο Νηπιαγωγεία, στην περιοχή των Κάτω Πατησίων.

Έχουν λαμπρούς εκπαιδευτικούς και πρωτοποριακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ προάγουν τη συνεργασία, την κατανόηση και την πολυπολιτισμικότητα μέσα από τη συνεχή έκφραση αγάπης προς όλους τους μαθητές. Τα παιδιά, ωστόσο, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Τα τελευταία 6 χρόνια τους μαθητές των σχολείων αυτών στηρίζει το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ, προσφέροντας καθημερινά σε κάθε παιδί ένα υγιεινό γεύμα και προωθώντας έμπρακτα την υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με στελέχη του Ινστιτούτου Prolepsis, φορέα υλοποίησης του προγράμματος, τα σχολεία αυτά πολύ λίγα έχουν να ζηλέψουν από τα διεθνή σχολεία που λειτουργούν στη χώρα μας, εκτός βέβαια από τις υλικές ανάγκες που πλήττουν τις οικογένειές τους. 64% των μαθητών αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ περίπου το 24% του συνόλου των μαθητών βιώνει πείνα. Σχεδόν οι μισοί μαθητές (47,5%) δεν έχουν φυσιολογικό βάρος. 37,6% των μαθητών δεν καταναλώνουν ή καταναλώνουν το πολύ μία μερίδα την εβδομάδα λαχανικά, ενώ υπάρχουν παιδιά (6%), τα οποία καταναλώνουν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα φρούτα, γάλα ή γιαούρτι. Επίσης, 13% των παιδιών παρουσιάζει υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Τα σχολεία αυτά συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis από το σχολικό έτος 2013-14 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ιδρυτικού Δωρητή του προγράμματος, ενώ τα τελευταία έτη με δωρεά της ΑΒ Βασιλόπουλος, Χρυσού Δωρητή του προγράμματος. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται φέτος για 9η σχολική χρονιά σε σχολεία ευπαθών περιοχών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ήταν παρόν και την 1η ημέρα έναρξης των μαθημάτων, διανέμοντας σάντουιτς και μπανάνες σε όλους τους μαθητές.

Τα γραφήματα που ακολουθούν, αποτυπώνουν ανάγλυφα τις συνθήκες της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Συνθήκες που αφορούν παιδιά μεταναστών, αλλά και Ελλήνων:
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ