2019-09-13 07:00:42
Φωτογραφία για Να συνεχιστεί η λειτουργία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρόδου
Να συνεχιστεί η λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ρόδου, μέσω της στελέχωσής της, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, έχει ως εξής:

«Η άρνηση του υπουργείου Παιδείας να στελεχώσει τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρόδου, την οδηγεί σε αναστολή της λειτουργίας της.

Ενδεικτικό της απαξίωσης, εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων, της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρόδου ως πνευματικού και πολιτιστικού θεσμού του τόπου μας, είναι και το γεγονός ότι ποτέ δεν διέθετε το αναγκαίο και μόνιμο προσωπικό που να μπορεί να καλύπτει όλες τις ανάγκες του νησιού.

Η κινητή βιβλιοθήκη σταμάτησε να λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού. Το προσωπικό ήταν αποσπασμένο από την εκπαίδευση και σήμερα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εναπομεινάντων δύο υπαλλήλων. Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης έχει ήδη πάρει απόφαση ότι εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της στελέχωσης, η βιβλιοθήκη οδηγείται σε αναστολή της λειτουργίας της για το κοινό.


Είναι προφανές ότι η άρνηση της κυβέρνησης οδηγεί σε χειροτέρευση των όρων πρόσβασης του λαού και των παιδιών του στο θησαυρό της γνώσης και του πολιτισμού, που βρίσκεται σήμερα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρόδου.

Σε καμιά περίπτωση το πολύτιμο και ιστορικό υλικό της δεν πρέπει να μετατραπεί σε εμπόρευμα, παραδίδοντάς το στο ιδιωτικό κεφάλαιο με διάφορους τρόπους και μορφές (και μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων).

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της το 1947, έχει ανεκτίμητη προσφορά στην παιδεία και στον πολιτισμό της περιοχής. Διαθέτει πάνω από 50.000 τόμους βιβλίων, ο αριθμός των μελών του δανειστικού της Τμήματος υπερβαίνει τις 8.500 και τα βιβλία που δανείσθηκαν το 2018 ανήλθαν στις 55.000, που την προηγούμενη σχολική χρονιά, τα τρία εκπαιδευτικά της προγράμματα για την τοπική Ιστορία παρακολούθησαν 2.206 μαθητές και μαθήτριες, μαζί με 163 εκπαιδευτικούς από 59 σχολεία του νησιού.

Ερωτάται η κ. υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει άμεσα ώστε να συνεχίσει η λειτουργία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου, διαθέτοντας το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και κρατική χρηματοδότηση για μισθούς και λειτουργικά;».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ