2019-10-24 14:44:55
Φωτογραφία για ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Δήμαρχος κ. Αποστολάκης - Ερωτηματικά για το παρών της μείζονος αντιπολίτευσης - Θετική η στάση της παράταξης του κ. Μασούρα - Θετική η στάση του κ. Μωραΐτη - Καλώ τους τσαμπατζήδες Δημότες να πληρώσουν τις οφειλές τους!
ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

ΣΑΡΩΤΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ από  ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Γράφει ο: Kώστας Θ. Τριαντακωνσταντής 

Μαθηματικός

24-10-2019

       Χθες Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας.

      Η πρώτη ειδική συνεδρίαση είχε μοναδικό θέμα την Έγκριση του απολογισμού και ισολογισμού Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας για το οικονομικό έτος 2018. Ως γνωστό ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου ακύρωσε την απόφαση του ΔΣ της 30ης Σεπτεμβρίου που καταψήφισε τον Απολογισμό και τον ισολογισμό του 2018.

       Το θέμα εισηγήθηκε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Βίτσας, ο οποίος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο μερικώς (το γράφω όσο ευγενικά μπορώ).   

   Καλώ τους Δημοτικούς Συμβούλους να διαβάσουν το άρθρο 163 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων με θέμα: 


"Απολογισμός – Ισολογισμός Δήμων".

        Επίτροπε κ. Βίτσα και Δήμαρχε κ. Αποστολάκη γνωρίζετε αμφότεροι ότι το κύριο θέμα της συνεδρίασης αυτής είναι το πιστοποιητικό ελέγχου του ορκωτού λογιστή, το οποίο μαζί με την απόφαση του ΔΣ θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

      Αυτό κ. Βίτσα και κ. Αποστολάκη γιατί δεν το αναφέρατε και στις δύο συνεδριάσεις του ΔΣ;..      Λέει το άρθρο αυτό, ανάμεσα στα άλλα: "Στο χορηγούμενο πιστοποιητικό ελέγχου  του, ο ορκωτός ελεγκτής –λογιστής αναφέρει εάν ο Δήμος εφάρμοσε το κλαδικό λογιστικό σχέδιο Δήμων και Κοινοτήτων (μέχρι εδώ τα είπε ο κ. Βίτσας) και εάν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού κώδικα και των αντίστοιχων κανονιστικών ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν το Οικονομικό, Λογιστικό και διαχειριστικό σύστημα των Δήμων (αυτό δεν αναφέρθηκε). Τυχαία; Δεν νομίζω. Αντίθετα αναφέρθηκε ότι και παρατυπίες να υπάρχουν ο απολογισμός-ισολογισμός πρέπει να ψηφιστεί.   

     Παρακάτω αναφέρει το άρθρο 163: Σε περίπτωση μη υποβολής και του ισολογισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επιβάλλονται σε βάρος των υπαιτίων οι κυρώσεις του άρθρου 26 του πδ 774/1980 και παράλληλα διενεργείται έκτακτος γενικευμένος έλεγχος στη διαχείριση του Δήμου, μετά από απόφαση του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που εκδίδεται είτε αυτεπάγγελτα είτε από αίτηση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας (Συντονιστής της Αποκεντρωμένης). 

Αυτά δεν αναφέρθηκαν. Τυχαία; Oxι βέβαια. 

         Ζήτησα το λόγο να διαβάσω τα παραπάνω μέσα στο ΔΣ. Ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Στούπας δεν μου έδωσε το λόγο. Τα συμπεράσματα δικά σας. Πρόεδρε του ΔΣ κ. Στούπα έχετε υποχρέωση να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των Δημοτών και να την επιδιώκετε.. Αποφύγετε τα λάθη των  Προέδρων του ΔΣ τη προηγούμενη περίοδο.

      Και θα μου επιτρέψετε. Είμαι πολύ έμπειρος στη πολιτική. Μην το αγνοείτε αυτό. 

  -Χαιρετίζω τη προσφυγή του Δημοτικού Συμβούλου κ. Μασούρα κατά της απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης.   

   -Χαιρετίζω τη στάση σύσσωμης της Αντιπολίτευσης.

Μετά την εξέλιξη αυτή το θέμα αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση. 

Πολιτικό Συμπέρασμα: 

       Δεν δικαιούται ουδείς Δημοτικής Σύμβουλος να ψηφίσει ένα απολογισμό της Δημοτικής Αρχής, η οποία οδήγησε το Δήμο σε κατάσταση σχεδόν χρεοκοπίας και στα πρόθυρα επιτήρησης.

       Το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει πολιτικές αποφάσεις. Η διαχείριση του δημοσίου χρήματος είναι ύψιστη πολιτική πράξη και γίνεται με κανόνες- νόμους. Η Αντιπολίτευση ελέγχει. 

     Ουδεμία ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν νομοθετεί. Νομοθετεί η Βουλή. Και η Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 163 δίνει τη δυνατότητα, ως  οφείλει άλλωστε, το Δημοτικό Συμβούλιο να ελέγχει τη χρηστή διοίκηση, την εφαρμογή των κανονιστικών  διατάξεων και ρυθμίσεων. Ουδείς είναι υπεράνω των νόμων. 

Αυτή ήταν η πρώτη πολιτική ήττα του Δημάρχου κ. Αποστολάκη και της Δημοτικής του ομάδας.

..................................... 1)-Το θέμα 3 ήταν: "Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης". 

  Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων και Δημότες κατόπιν κληρώσεως. Αναφέρθηκαν τρία ονόματα -προτάσεις του κ. Μασούρα, αναφέρθηκε ότι έγιναν οκτώ αιτήσεις από Δημότες.

       Μία αίτηση ήταν η δική μου. Δεν έγινε καμία κλήρωση. Η συμμετοχή των Δημοτών είναι εθελοντική και αμισθί. Δεν ανακοινώθηκε η πλήρης σύνθεση της επιτροπής.

Σημείωση:  Η δική μου αίτηση ως ενεργός πολίτης ήταν αυτονόητη. Ήδη έχω κάνει μία πρόταση επίσημα στο Δήμαρχο και τη γνωρίζουν και οι επικεφαλείς των Δημοτικών παρατάξεων, για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης στο Δήμο και βεβαίως αν είμαι μέλος της Επιτροπής θα κάνω προτάσεις όταν συνεδριάσει. 

..............................................

2)-To θέμα 6 ήταν: "Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας" με εισηγητή το κ. Βίτσα.

        Εδώ σκόπευση της Δημοτικής Αρχής ήταν να δημιουργήσει θέση Γενικού Γραμματέα του Δήμου.

        Ο Δήμαρχος κ. Αποστολάκης έχει μέχρι στιγμής δύο ειδικές συνεργάτιδες. 

      Δήμαρχε κ. Αποστολάκη δεν είναι υπάλληλοι του Δήμου οι δύο ειδικές συνεργάτιδες. Μην το επαναλαμβάνετε συνεχώς. Εκτίθεστε πολιτικά και όχι μόνο. Δεν έχουν καμία αποφασιστική και επιτελική αρμοδιότητα, δεν υπογράφουν πουθενά. 

     Υπάγονται κατευθείαν στο Δήμαρχο και κάνουν εισηγήσεις στο Δήμαρχο. 

       Τη Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 αναρτήθηκε στη διαύγεια απόφαση του Δημάρχου κ. Αποστολάκη που γνωστοποιεί τη πρόθεση του να προσλάβει και δύο άλλους δύο ειδικούς συνεργάτες.

      Έτσι ο Δήμος θα έχει Δήμαρχο, τέσσερις Αντιδημάρχους, τέσσερις ειδικούς συνεργάτες. Τι χρειάζεται ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου; 

          H  όλη τακτική για να περάσουν το θέμα και η εμφανής πολιτική ανεπάρκεια του Προέδρου του ΔΣ κ. Στούπα να εκτελέσει τα καθήκοντα του τον ανάγκασαν να διακόψει τη συνεδρίαση, η οποία είχε φτάσει σε αδιέξοδο. Είχαν γίνει δύο-τρείς ψηφοφορίες. Θέατρο του παραλόγου με λίγα λόγια.

      -Χαιρετίζω τη στάση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που ανάγκασαν το Δήμαρχο κ. Αποστολάκη να αποσύρει τη πρόταση για το Γενικό Γραμματέα (επιλέγεται αποκλειστικά από το Δήμαρχο, και έχει πολύ μεγάλη αμοιβή) και να περάσουν κάποιες ρυθμίσεις για τους υπαλλήλους του Δήμου. 

-Αυτή ήταν  δεύτερη πολιτική ήττα του Δημάρχου κ. Αποστολάκη και της Δημοτικής του ομάδας.

3)-Το θέμα 9 ήταν: "Λήψη απόφασης για την άμεση επαναλειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Βόνιτσας" με εισηγητή τον κ. Μωραΐτη Επαμεινώνδα.

         Επισημάνθηκε ότι το σχολείο είναι κλειστό 15 ημέρες και επισημάνθηκαν και τα πολλά κενά που έχει το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις της Παλαίρου. 

        Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το κατόπιν ενεργειών μου ή ενεργειών του ανήκει στο παρελθόν. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν σε θέματα όπως αυτά ο Δήμος πρέπει να αγωνίζεται. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι έκανε πολύ καλά ο κ Μωραΐτης και ανέδειξε το θέμα. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνο αυτοί ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα. 

4)-Το 18 θέμα ήταν: "Περί αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019>> (Εισηγητής ο κ. Βίτσας).

         Με τις θετικές ψήφους της πλειοψηφίας και με το ΠΑΡΩΝ της μείζονος Αντιπολίτευσης πέρασε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού.  Μου δημιούργησε πολλές απορίες το παρών αφού ήταν η πρώτη φορά που η μείζονα αντιπολίτευση δεν καταψήφισε τον προϋπολογισμό ή την αναμόρφωση του. 

      -Χαιρετίζω τη καταψήφιση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού από τη παράταξη του κ. Μασούρα και τον κ. Μωραΐτη.

........................

Αγαπητοί Αναγνώστες

Με πλήρη ευθύνη σας ενημερώνω ότι

1)-Ο Δήμος βρίσκεται σε τραγική οικονομική κατάσταση.

2)-Εκτιμώ ότι έρχονται αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη. Χωρίς αυτές τις αυξήσεις προϋπολογισμός για το 2020 δεν μπορεί να γίνει.

3)-Ειλικρινά δεν επιχαίρω για μία ακόμη  δικαίωση μου. Ανησυχώ και ανησυχώ πολύ για το τόπο μας.

4)-Θέλω να συγχαρώ τους συνεπείς Δημότες στις υποχρεώσεις τους και να καλέσω τους μεγαλοοφειλέτες να σπεύσουν να πληρώσουν.

Δήμαρχε κ. Αποστολάκη

Φτάνει πια  με τους τζαμπατζήδες Δημότες και κατοίκους της περιοχής. Έχετε το πολιτικό ανάστημα και το πολιτικό θάρρος ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ επιτέλους και οι τζαμπατζήδες;  OΨΟΜΕΘΑ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.....
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ