2019-11-07 15:05:37
Φωτογραφία για Ρόδι: Ένα ρουμπίνι στη διατροφή μας
Το ρόδι θεωρείται ο καρπός της γονιμότητας, της ευημερίας και την καλοτυχίας.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μας δείχνουν πως ο καρπός αυτός διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο στην αρχαιότητα και ήταν άμεσα συνυφασμένος με τη ζωή της αρχαίας Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κίνας. Ακόμη και σήμερα συνηθίζουμε να σπάμε ρόδι σε γάμους και την Πρωτοχρονιά για καλή τύχη.

Το ρόδι όμως δεν συνδέεται μόνο με την καλοτυχία αλλά και με την καλή υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α,C, E,φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Έρευνες έδειξαν πως το ρόδι καλύπτει το 25% του φυλλικού οξέος και το 40% της βιταμίνης C, που χρειάζεται ένας ενήλικας ημερησίως.

 Το πιο θετικό του όπλο όμως, είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, που είναι 3 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Περιέχει ταννίνες, ανθοκυαννίνες και ελλαγικό οξύ, έτσι προστατεύει τον οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των ελευθέρων ριζών που σχηματίζονται καθημερινά. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες, μειώνουν τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης, προστατεύοντας τα αιμοφόρα αγγεία και γενικά το καρδιαγγειακό σύστημα.


 Σε έρευνα που πραγματοποίησαν αμερικανοί ερευνητές, διαπιστώθηκε πως το ρόδι και ειδικά ο χυμός ροδιού, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς το απόσταγμά του σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Γενικά συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του δέρματος και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής και της εξέλιξής τους.

 Άλλες ιδιότητες του ροδιού είναι η μείωση της πίεσης του αίματος, προστασία από εγκεφαλικές βλάβες, βελτίωση της στυτικής λειτουργίας στους άντρες, θεραπεία χρόνιας διάρροιας, δυσεντερίας και αιμορραγιών, αντιμετώπιση οστεοαρθρίτιδας. Επίσης καθαρίζει το δέρμα και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων και την μείωση των ρυτίδων.

Διατροφική ανάλυση ανά ρόδι (περίπου 280 γρ.)*

Ενέργεια                           

234 kcal              

Πρωτεΐνες

4,71 γρ.

Λιπαρά

3,30 γρ.

Υδατάνθρακες

52,73 γρ.

Φυτικές ίνες

11,3 γρ.

Ασβέστιο

28 mg

Σίδηρο

0,85 mg

Μαγνήσιο

34 mg

Φώσφορο

102 mg

Κάλιο

666 mg

Νάτριο

8 mg

Ψευδάργυρος

0,99 mg

Χαλκός

0,446 mg

Σελήνιο

1,4 mcg

Βιταμίνη C

28,8 mg

Νιασίνη (Β3)

0,826 mg

Φυλλικό οξύ

107 mcg

Βιταμίνη Ε

1,69 mg

Βιταμίνη Κ

46,2 mcg

* Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)

genenutrition.gr

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν:

ΥΓΕΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ



Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ