2020-01-16 11:26:32
Φωτογραφία για Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Στις 22 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στις 23 και 24 Ιανουαρίου θα συζητηθεί τελικά στην Ολομέλεια ο νέος εκλογικός νόμος.

Ο δρόμος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ανοίγει μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού. Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη και για την εκλογή Προέδρου χρειάζεται θετική ψήφος από 200 βουλευτές. Το Σύνταγμα προβλέπει έως πέντε ψηφοφορίες. Στις δυο πρώτες χρειάζονται 200 ψήφοι, στην τρίτη 180, στην τέταρτη 151 και στην τελευταία απλή πλειοψηφία.

«Ναι» στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, προσανατολίζονται να πουν ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής και όλα δείχνουν ότι η προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού θα ψηφιστεί από περισσότερους από 260 βουλευτές, στην πρώτη ψηφοφορία.

Τυπικά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής θα ανακοινώσουν σήμερα την απόφασή τους μετά από σύγκληση των κομματικών οργάνων, αλλά επί της ουσίας δεν μπορούν να πουν όχι στην επιλογή μίας ανώτατης δικαστικού που συγκεντρώνει προσόντα που δύσκολα θα μπορεί ένα κόμμα να αιτιολογήσει την άρνησή του στο πρόσωπό της, χωρίς να κατηγορηθεί για μικροκομματική στάση.


Είναι σχεδόν βέβαιο ωστόσο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να πει «όχι» σε μία Ανώτατη Δικαστικό την οποία πρότεινε ως Κυβέρνηση για τη θέση της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν η πρόταση του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και νυν Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Καλογήρου, για την κεφαλή του ενός εκ των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Στο Κίνημα Αλλαγής ανακοινώθηκε ήδη ότι συνεδριάζουν εκτάκτως στις 15:00 στη Χαριλάου Τρικούπη, η κοινοβουλευτική ομάδα και η Εκτελεστική και Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να καθορίσουν την  επίσημη στάση τους. Είναι ωστόσο σχεδόν βέβαιο το «Ναι» στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, καθώς πληροί της προϋποθέσεις που έθεσε η Φώφη Γεννηματά, δηλαδή είναι πολιτικό πρόσωπο με την ευρεία και όχι τη στενή έννοια του όρου, είχε ρόλο στην περίοδο της κρίσης καθώς ως μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πολλές από τις αποφάσεις κατά την περίοδο των μνημονίων και προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο.

Η αντίδραση του ΜέΡΑ25 θα γίνει γνωστή μετά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί για τις 17:30.

«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει, ούτε τώρα επικεντρώνει, στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης», ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ προετοιμάζοντας την αρνητική του στάση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προς το «όχι» προσανατολίζεται και η Ελληνική Λύση.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ