2020-01-25 04:41:38
Φωτογραφία για Μογκερίνι: Η Ε.Ε. οφείλει να προστατεύσει το έδαφος των κρατών - μελών της
Η πρώην ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε στην εκδήλωση που διοργάνωσερ στην Αθήνα ο Economist

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να προστατεύσει το έδαφος των κρατών-μελών της, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διατηρήσει το διάλογο ανοιχτό με την Τουρκία, σημείωσε η πρώην ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συζήτηση που διοργάνωσε ο Economist με τίτλο «Ο κόσμος το 2020».

«Ήμουν μια απ' αυτούς που προσπάθησε περισσότερο να χτίσει διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία» σημείωσε. «Αλλά θεωρώ ότι δεν μπορείς να παίζεις με εδαφικά θέματα, και αν είσαι σε μια ένωση πρέπει να προστατεύσεις το έδαφος των κρατών μελών σου».

«Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη να διατηρήσεις ή ακόμα και να χτίσεις διάλογο με την Τουρκία. Ένα μάθημα που έμαθα τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι ότι μπορείς να είσαι σκληρός και ταυτόχρονα ανοιχτός σε διάλογο. Το αντίθετο: όσο πιο σκληρός είσαι στα ζητήματα που πραγματικά οφείλεις να είσαι ξεκάθαρος, τόσο πιο ανοιχτός μπορείς να είσαι σε διάλογο για άλλα ζητήματα».


«Δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία, δεν μπορείς να αλλάξεις τους γείτονές σου, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε ως Ευρωπαίοι, κάθε όφελος να επενδύσουμε στις καλύτερες δυνατές γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία και έχουμε το απόλυτο χρέος να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας».

Η πρώην ύπατη εκπρόσωπος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κυπριακό μπορεί ακόμα να λυθεί, και θα είναι προς όφελος της Ευρώπης.

«Είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας εν τέλει, να αναπτύξουν μια καλύτερη σχέση συνεργασίας στην περιοχή».

Ερωτηθείσα σχετικά με τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η κα Μογκερίνι αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ήταν ξεκάθαρα στο ότι συνιστούν παραβίαση των δικαιωμάτων των κρατών μελών, καθώς και στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων,

«Πρέπει να είναι κανείς 100% σαφής και σκληρός, κάθε φορά που υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου των δικαιωμάτων των κρατών μελών, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας» κατέληξε.

Όσον αφορά τη Λιβύη, η κα Μογκερίνι χαρακτήρισε τη διαδικασία του Βερολίνου θετική, αλλά, όπως σημείωσε, το πραγματικό βήμα θα γίνει όταν κάνουμε τη λύση δεσμευτική, ενώ τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στηρίξουν την ατζέντα του ΟΗΕ και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην ένωση της Λιβύης».

Όπως επεσήμανε, η Λιβύη είναι πλέον ο κύριος διάδρομος για μετακίνηση ανθρώπων. «Δεν χρησιμοποιώ πια τον όρο μετανάστευση, γιατί πρόκειται για επιχείρηση μετακίνησης ανθρώπων και να βγάζεις κέρδος από αυτό».

Η κα Μογκερίλνι δήλωσε «θυμωμένη» από την απόφαση της Γαλλίας να μην επιτρέψει στην Κομισιόν, να δώσει ημερομηνία ένταξης στη Βόρεια Μακεδονία.

«Πριν λίγους μήνες από τον παλιό μου ρόλο θα δήλωνα απογοητευμένη και ανήσυχη, σήμερα μπορώ να πω ότι είμαι απογοητευμένη και θυμωμένη» υπογράμμισε η κα Μογκερίνι, αναγνωρίζοντας την ενέργεια που δαπανήθηκε από όλες τις πλευρές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό.

Η πρώην ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ αναφέρθηκε στον «κεντρικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και γενικά στη νοτιοανατολική Ευρώπη» και όπως σημείωσε «αυτή η συμφωνία μπορεί να θέσει πιο γερές βάσεις για αυτό το ρόλο»..

«Η Ευρώπη δε θα είναι ολοκληρωμένη, αν τα Βαλκάνια δεν είναι μέρος της» σημείωσε η κα Μογκερίνι και πρόσθεσε ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται απλά για τη διεύρυνση». Όπως τόνισε, είναι ένα κομμάτι στην καρδιά της Ένωσης και αυτή δε θα έχει ευημερία, ασφάλεια, ακόμα και σωστή διαχείριση της μετανάστευσης, χωρίς τα Βαλκάνια να αποτελούν μέρος της.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ