2020-01-27 12:15:16
Φωτογραφία για Ο καθημερινός παράγοντας που μας κάνει ευάλωτους στην πνευμονία
Μελετώντας τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία του ανθρώπου,

οι επιστήμονες αναδεικνύουν τα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων σε βασικό παράγοντα πρόκλησης της πνευμονιοκοκκικής νόσου

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, δείχνει ότι η έκθεση στα καυσαέρια των πετρελαιοκινητήρων (DEPs) μπορεί να αυξήσει την επιρρέπεια του ατόμου στην πνευμονιοκοκκική νόσο.

Ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας είναι η πιο κοινή αιτία πνευμονίας και μηνιγγίτιδας και πρώτη αιτία θανάτου από μολυσματικές παθήσεις σε παιδιά κάτω των πέντε ετών και ηλικιωμένους, παγκοσμίως. Στον υγιή πληθυσμό το βακτήριο αυτό «ζει» στη μύτη και τον λαιμό χωρίς να προκαλεί βλάβες ή συμπτώματα. Αν, όμως, ο πνευμονιόκοκκος αποκτήσει πρόσβαση σε αποστειρωμένα σημεία του σώματος, όπως οι πνεύμονες και το αίμα, μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.


Για να μάθουν, λοιπόν, περισσότερα σχετικά με τις καταστάσεις που επιτρέπουν σε αυτό το συνήθως αβλαβές βακτήριο να δίνει το σέναυσμα για τέτοιες σοβαρές καταστάσεις, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Λίβερπουλ, Quenn Mary, Λονδίνου και το Κολέγιο Trinity του Δουβλίνου πραγματοποίησαν μελέτη, εξετάζοντας τον ρόλο των DEPs στην ανάπτυξη της πνευμονιοκοκκικής νόσου.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για επτά εκατομμύρια θανάτους ετησίως, εκ των οποίων το 7% αποδίδεται στην πνευμονία. Παράλληλα, περίπου το 37% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια του ΠΟΥ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Aras Kadioglou, χρησιμοποίησαν ένα συνδυασμό ζωικών μοντέλων και εργαστηριακών αναλύσεων σε κύτταρα ποντικιών αλλά και ανθρώπων για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη σχέση της έκθεσης σε DEP και της πνευμονιοκοκκικής νόσου.

Τα αποτελέσματα

Οι ερευνητές βρήκαν ότι μετά την έκθεση σε DEPs, τα μακροφάγα των αεραγωγών, δηλαδή τα ανοσοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των βακτηριακών λοιμώξεων και την αφαίρεση των περιττών στοιχείων από το σώμα, κατακλύζονται από τα DEPs, τα οποία μειώνουν την ικανότητα των κυττάρων να εξοντώσουν τον πνευμονιόκοκκο. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στα βακτήρια να επιβιώσουν ευκολότερα στους αεραγωγούς, να εισβάλουν στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σημαντική φλεγμονή, η οποία οδηγεί σε βακτηριακή μετατόπιση στο αίμα, και τελικά σοβαρή νόσηση.

«Στη μελέτη αυτή ανακαλύψαμε τους κυτταρικούς μηχανισμούς πίσω από τη μόλυνση των αεραγωγών. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αν θέλουμε να μειώσουμε τις απειλητικές για τη ζωή αναπνευστικές παθήσεις, όπως η πνευμονία», σημειώνει ο Δρ. Kadioglu.

Ο παράγοντας-κλειδί στην ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκθεση στα DEPs μπορεί να αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που εμπλέκονται στη μετάβαση από τον αβλαβή αποικισμό των ρινικών ιστών από τον πνευμονιόκοκκο στις σοβαρές παθήσεις, όπως η πνευμονία. Η μειωμένη ικανότητα των μακροφάγων των αεραγωγών που έχουν εκτεθεί σε DEP να ελέγξουν τη λοίμωξη φαίνεται να είναι το κλειδί για τον αυξημένο αριθμό των περιστατικών πνευμονιοκοκκικής νόσου», σημειώνει σε καταληκτικό σχόλιο η βασική συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Rebecca Shears.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ