2020-01-27 20:00:55
Φωτογραφία για Τι γνωρίζουμε αλήθεια για την Κρήνη του ίππου;
Μετά το θάνα­το του Βελλεροφόντη, ο Πήγασος ανέβηκε πάλι επάνω στους θεούς. Όταν οι κόρες του Πίερου (Πιερίδες) ανταγωνίζονταν στο τραγούδι τις Μούσες, ο Ελικώνας από ευχαρίστηση φούσκω­νε και απειλούσε να φτάσει στον ουρανό. Ύστε­ρα από εντολή του Ποσειδώνα, ο Πήγασος χτύ­πησε με την οπλή του το βουνό, για να του δώ­σει την εντολή να ξαναπάρει τις φυσιολογικές του διαστάσεις.

 Ο Ελικώνας υπάκουσε, αλλά στο μέρος, όπου τον είχε

χτυπήσει ο Πήγασος, ανέβλυσε μια πηγή, η Ιπποκρήνη ή η «Κρήνη του ίππου»!..

ΟΛΟΙ γνωρίζουν, ότι ο Πήγασος είναι ένα άλογο με φτερά· παίζει ρόλο σε πολλούς μύθους, κυρίως στο μύθο του Περσέα και ιδιαίτερα του Βελλεροφόντη. Ετυμολογούσαν το όνομα του από την ελληνική λέ­ξη πηγή. Διηγούνταν πως είχε γεννηθεί «στις πηγές του Ωκεανού», δηλαδή στην απόμακρη Δύση, τότε που ο Περσέας είχε σκοτώσει τη Γοργόνα.

Άλλοτε ο μύθος ήθελε το ιερό αυτό άλογο να ξεπετάγεται από το λαιμό της Γοργό­νας - και τότε ήταν, όπως και ο Χρυσάορας, που γεννήθηκε μαζί του, γιος του Ποσειδώνα και της Γοργόνας - άλλοτε πάλι παραδέχονταν ότι είχε γεννηθεί από τη γη, η οποία είχε γονιμοποιηθεί με το αίμα της Γοργόνας. Μετά τη γέννηση του, ο Πήγασος πέταξε στον Όλυμπο, όπου μπήκε στην υπηρεσία του Δία και του κουβαλούσε τον κεραυνό του.


Σχετικά με τη συνάντηση του Βελλεροφόντη και του Πήγασου, οι παραδόσεις ποικίλλουν. Δι­ηγούνταν π.χ. ότι η ίδια η θεά Αθηνά είχε οδη­γήσει το άλογο με το χαλινάρι του στον Βελλεροφόντη ή ότι ο Ποσειδώνας το είχε δώσει στον ήρωα ή ακόμη ότι ο Βελλεροφόντης το είχε βρει την ώρα που έπινε νερό στην πηγή Πειρήνη.

Χάρη στο φτερωτό αυτό άλογο ο Βελλεροφό­ντης μπόρεσε να σκοτώσει τη Χίμαιρα και να νικήσει μόνος του τις Αμαζόνες. Μετά το θάνα­το του Βελλεροφόντη, ο Πήγασος ανέβηκε πάλι επάνω στους θεούς. Όταν οι κόρες του Πίερου (Πιερίδες) ανταγωνίζονταν στο τραγούδι τις Μούσες, ο Ελικώνας από ευχαρίστηση φούσκω­νε και απειλούσε να φτάσει στον ουρανό. Ύστε­ρα από εντολή του Ποσειδώνα, ο Πήγασος χτύ­πησε με την οπλή του το βουνό, για να του δώ­σει την εντολή να ξαναπάρει τις φυσιολογικές του διαστάσεις. Ο Ελικώνας υπάκουσε, αλλά στο μέρος, όπου τον είχε χτυπήσει ο Πήγασος, ανέβλυσε μια πηγή, η Ιπποκρήνη ή η «Κρήνη του ίππου»

Πίστευαν πως και μια άλλη πηγή στην Τροι-ζήνα είχε προκληθεί από το χτύπημα του πέλμα­τος του Πήγασου. Ο Πήγασος τελικά μεταμορ­φώθηκε σε αστερισμό. Ένα από τα φτερά του έπεσε, έλεγαν, κοντά στην Ταρσό και έδωσε το όνομα του στην πόλη.

Iστορικό και Δημοσιογραφικό Αρχείο του γράφοντος, Ελληνική Μυθολογία.

Άγγελος Σακκέτος.
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ