2020-01-28 20:00:36
Φωτογραφία για Ο Τραμπ προτείνει Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ
Τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ,

πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ, παρόντος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο, ενώπιον του οποίου παρουσίασε το ειρηνευτικό πρόγραμμά του για την περιοχή, με στόχο να τερματίσει την πολυετή σύγκρουση των δύο πλευρών. Η

Η αυτοδιοίκηση του Παλαιστινιακού κράτους, με βάση το πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των Παλαιστινίων.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι με βάση το σχέδιο ειρήνευσης του Τραμπ, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ως αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα μπορούσε να δεχτεί τετραετές πάγωμα της οικιστικής δραστηριότητας όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με την παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων διακόπηκαν το 2014. Άγνωστο παραμένει εάν το σχέδιο Τραμπ θα τις επαναφέρει.


Αμερικανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι οι Παλαιστίνιοι θα σταματήσουν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιο και θα συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις. Το σχέδιο ωστόσο έχει αρκετά εμπόδια για τους Παλαιστίνιους που θα πρέπει να τα ξεπεράσουν για να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα το δικό τους κράτος.

Το σχέδιο αναλύεται σε περίπου 80 σελίδες. Οι 50 εξ αυτών αφορούν το πολιτικό σχέδιο και 30 το οικονομικό σχέδιο που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, που προβλέπει οικονομική ενίσχυση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Με βάση τον προτεινόμενο χάρτη, το Παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσε να είναι διπλάσιο σε έκταση από το έδαφος που κατέχουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι, ενώ θα μπορούσε να συνδεθεί με δρόμους, γέφυρες και τούνελ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ