2020-01-29 17:04:24
Φωτογραφία για Απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου - τα τελευταία λόγια και φωτογραφίες από το Άγιο Όρος.
Πέθανε μαρτυρικά στα χέρια τζιχαντιστών ο Μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλος; Επισήμως δεν έγινε ποτέ γνωστή η τύχη του.

Ο εμφύλιος στη Συρία είχε ως θύμα, μέσα από την τυφλή βία του φανατισμού, τον Μητροπολίτης Χαλεπίου, Βεροίας και Αλεξανδρέττας Παύλο. Ήταν 22 Απριλίου 2013 όταν στις 15.37 στο κινητό τηλέφωνο του Σύρου (πρώην) καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, Χαμπίμπ Λαουέν, έφτασε ένα μήνυμα που έγραφε στην αραβική γλώσσα: «Μας απήγαγαν οι ισλαμιστές, μας πάνε για την Τουρκία...».

Ακολούθησε, ένα λεπτό μετά, ένα δεύτερο μήνυμα, από τον ίδιο αποστολέα, που ήταν ο επιστήθιος φίλος του, ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Χαλεπίου, Βέροιας και Αλεξανδρέττας, Παύλος Γιατζιτζής, και ενημέρωνε ότι «μας πήγαν στην Τουρκία...». Μετά σιωπή.

Οταν στις 20.19 το βράδυ ο Λαουέν είδε τα μηνύματα και απάντησε ότι «έλαβα το μήνυμα» χωρίς το αραβικό τηλέφωνο να «δώσει» συνέχεια στην επικοινωνία, τον έζωσαν τα φίδια. Οι φόβοι του ότι κάτι κακό μπορεί να του συμβεί στη διαδρομή, τους οποίους τους είχε εκμυστηρευθεί ανοιχτά στον ιεράρχη την προηγούμενη μέρα στην Αθήνα, συνιστώντας του να αποφύγει αυτό το ταξίδι, είχαν, δυστυχώς, επιβεβαιωθεί.


«Ειδοποίησα αμέσως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τον αδελφό του Παύλου, Πατριάρχη Αντιοχείας. Μόνο αυτό μπορούσα να κάνω», είπε στην «Κ» ο Χαμπίμπ Λαουέν.

Κανείς δεν έχει δει έκτοτε τον επίσκοπο Παύλο, και τον συρορθόδοξο ομόβαθμό του Γιοχάνα Ιμπραΐμ, που απήχθησαν έχοντας μόλις περάσει με το αυτοκίνητό τους από τη μεθόριο της Τουρκίας στη Συρία, με τελικό προορισμό το Χαλέπι, όπου δεν έφτασαν ποτέ.

Κοντά στα επτά χρόνια μετά η υπόθεση παραμένει ένα από τα ανεξιχνίαστα μυστήρια της εμπόλεμης Μέσης Ανατολής και του απηνούς διωγμού του χριστιανικού στοιχείου στη Συρία και στο Ιράκ.

Για τη διαλεύκανσή του οι χριστιανοί κινητοποίησαν τους «πάσης φύσεως» ηγέτες, από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο έως τον Πούτιν και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ενώ ενεπλάκησαν οι μυστικές υπηρεσίες σχεδόν όλου του πλανήτη, πρωτίστως των μουσουλμανικών αραβικών χωρών που διαθέτουν ισχυρές προσβάσεις στους εμπόλεμους ισλαμιστές και μη. Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Απαγωγή κάτω από αδιεκρίνιστες συνθήκες συγκεχυμένες οι πληροφορίες για την τύχη των Μητροπολιτών.

 

Η απαγωγή έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες, αν και ο Φουάντ Ηλία που αφέθηκε ελεύθερος και ήταν στο αυτοκίνητο που μετέφερε τους δύο ιερείς και τον δολοφονηθέντα οδηγό αποκάλυψε κάποια πράγματα. Ο Μητροπολίτης Παύλος επέστρεφε στο Χαλέπι από ταξίδι στην Ελλάδα, στην οποία είχε σπουδάσει και την υπεραγαπούσε. Μάλιστα είχε καθιερώσει την ελληνική γλώσσα στη διδασκαλία της Θεολογικής Σχολής του Μπάλαμαντ. Ζήτησε λοιπόν από τον Επίσκοπο Ιμπραχήμ να τον παραλάβει στο συνοριακό σταθμό Μπαμπ-Ελ-Χάουα στα τουρκοσυριανά σύνορα. Περίπου 20 χιλιόμετρα πριν από τον σταθμό, ο Ηλία είπε ότι το αυτοκίνητο και οι επιβάτες ελέγχθηκαν από άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, και αφέθηκαν να περάσουν χωρίς πρόβλημα.

Περίπου 2 χιλιόμετρα όμως από εκείνο το σημείο, φέρεται να εμφανίστηκαν στη μέση του δρόμου 8 ένοπλοι άνδρες οι οποίοι σταμάτησαν το αυτοκίνητο, διέταξαν όλους τους επιβάτες να κατέβουν, εκτέλεσαν τον οδηγό, έσπρωξαν τους ιερείς σε δικό τους αυτοκίνητο και άφησαν τον Ηλία να φύγει. Εκείνος, σε μαρτυρία του  το Φεβρουάριο του 2014, είχε πει ότι οι απαγωγείς δεν ήταν Σύριοι, αλλά «έμοιαζαν με ανθρώπους από τον Καύκασο». Ο ρουχισμός τους, πρόσθεσε, ήταν ολόϊδιος με εκείνον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Στο σημείο αυτό, ο Ηλία αναφέρθηκε στον «περίεργο ρόλο της Τουρκίας» στην υπόθεση αυτή, αποδίδοντάς τις διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες από τον Καύκασο, που δρουν «βάσει του ισλαμικού νόμου της τζιχάντ». Ισχυρισμούς, τους οποίους η Άγκυρα έχει αρνηθεί ως «αβάσιμες και ανόητες».

Τα τελευταία λόγια του Μητροπολίτη Παύλου στο Άγιο Όρος όπως αυτά δημοσιεύονται στο asceticexperience.com:

"Η αγάπη δεν μετράται μεταξύ των αρετών. Η αγάπη δεν μετράει μαζί με τη νηστεία, την προσευχή, κλπ. Η αγάπη είναι ο σκοπός και η κινητήρια δύναμη όλων των αρετών. Οι αρετές κτίζουν ένα νέο πρόσωπο, που ακτινοβολεί την αγάπη στον κόσμο.

Έτσι, όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, δεν χρειάζεται να είσαι ανάμεσα στους ανθρώπους για να είσαι ο πραγματικός φίλος των ανθρώπων. Η αληθινή φιλία είναι αγάπη - όχι χωρική ή χρονική εγγύτητα. Κοιτάξτε τους μοναχούς: όλοι τους αναζητούν και οι προσκυνητές έρχονται από μακριά για να τους δουν, επειδή αισθάνονται τη φιλία των μοναχών: την αληθινή τους φιλία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μοναχός έχει τους περισσότερους φίλους στον κόσμο. Γιατί;

Επειδή ο μοναχός ακτινοβολεί την αγάπη. Με άλλα λόγια, θυσιάζει, δίνει τον εαυτό του, ακούει τους άλλους, χωρίς να ζητά τίποτα σε αντάλλαγμα.

Αυτή είναι και η εμπειρία μου: όταν γνώρισα έναν μοναχό στο Άγιο Όρος, ένιωσα ότι είχα μια θυσία, μια προσφορά, μπροστά μου. Αυτή είναι η αγάπη που δεν μπορεί να περιγραφεί. Τέλεια αγάπη: δώστε χωρίς να παίρνετε τίποτα από τους ανθρώπους.

Για αυτή την αγάπη, γι 'αυτό κάνουμε προσκυνήματα. Γι 'αυτό το λόγο. Η προσωπικότητα του χριστιανού πρέπει να είναι αυτοθυσία, αυτοδιάθεση."

Φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο asceticexperience.com και προέρχονται από την τελευταία  λειτουργία που παρακολούθησε ο Μητροπολίτης Παύλος του Χαλεπίου στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος πριν από την απαγωγή του στις 22 Απριλίου 2013.

 

πηγές: evros-news.gr

kathimerini.gr

asceticexperience.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ