2020-02-21 22:05:52
Φωτογραφία για Φωτεινά Μονοπάτια: «Τα μοναστήρια της Ευρυτανίας»
30/12/18 | ΕΡΤ

Το Καρπενήσι βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας. Ιστορικά μνημεία, εκκλησίες και Μοναστήρια, ανέγγιχτα από το χρόνο, είναι κρυμμένα μέσα στο πανέμορφο, φυσικότοπίο της Ευρυτανίας. 

36 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, διασχίζοντας κανείς μια διαδρομή, απαράμιλλης ομορφιάς, συναντά το ιστορικό Μοναστήρι της Κυράς της Ρούμελης, το Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. 

Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της Μονής τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου, από το 829 έως το 842 μ.Χ. 

Η ιστορία της Μονής συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση της ιερής εικόνας της Παναγίας, από την Προύσα της Μικράς Ασίας, σε σπήλαιο της Ευρυτανίας. 

Το καταφύγιο της εικόνας αποτελεί τη σημερινή τοποθεσία, όπου χτίστηκε η Μονή μέσα σ’ ένα επιβλητικό και άγριο τοπίο. Ένα σημείο, το οποίο ταυτίζεται άμεσα με το προσκύνημα, είναι ο τόπος, όπου δημιουργήθηκε το «τύπωμα της Παναγίας». 


Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, από αυτό το σημείο πέρασε η Παναγία με το εικόνισμα, πριν φτάσει στο σπήλαιο, όπου βρίσκεται σήμερα η ιερή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Πάνω στους βράχους υπάρχουν εμφανή αποτυπώματα, που μοιάζουν με ανθρώπινο πέλμα. 60 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, περνώντας κανείς μέσα από το μαγευτικό τοπίο των Ευρυτανικών Αγράφων, συναντά την Ιερά Μονή Τατάρνας.

Το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνας στην Ευρυτανία βρίσκεται κοντά στην ανατολική όχθη της μεγάλης τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. Η παράδοση τοποθετεί την ίδρυση του Μοναστηριού στις αρχές του 12ου αιώνα. Το πρώτο Μοναστήρι χτίστηκε το 1111. Η Μονή, κατά την Τουρκοκρατία, έπαθε μεγάλες καταστροφές και σχεδόν ξαναχτίστηκε το 1841. Το 1955 το Μοναστήρι καταστράφηκε από πυρκαγιά, και το 1963 από κατολίσθηση. 

Επανιδρύθηκε το 1969, συνεχίζοντας την πορεία του στο χρόνο. Είναι ένα από τα αρχαιότερα Μοναστήρια της πατρίδας μας. 

Ιδέα-Σενάριο – Παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας Ελένη Μπιλιάλη Δ/νση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς Επιστημονική Σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας Ζωή Μπιλιάλη Εικονολήπτες: Ευάγγελος Μαθάς Πέτρος Βήττας Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Ψωμάς Χειριστής Drone: Πέτρος Βήττας Μ ουσική Σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς Μοντάζ: Κωνσταντίνος Ψωμάς, Παναγιώτης Γάκης
paraklisi
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ