2020-02-29 22:23:34
Φωτογραφία για ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Στη παλαιά επισκοπή Βονδίτζης Vescovate (πισκόπι)  Μοναστηρακίου.
ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Στη παλαιά επισκοπή Βονδίτζης

Vescovate (πισκόπι)  Μοναστηρακίου

           Στους τελευταίους μήνες του 2019, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο  Νικόλας Βερνίκος,  μας παρέδωσε τον χάρτη του Girolamo (1757) συνοδευόμενο από 65 επεξηγήσεις, όπως αυτές αναγράφονταν στο υπόμνημα του χάρτη. Η εργασία του προέρχονταν από συνεχές αναγνώσεις του χάρτη στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη. Τελικά όλες οι σκέψεις που είχαμε περί σημαντικών σημειώσεων επί του χάρτη, βγήκαν αληθινές. 

          Πολλά τα ενδιαφέροντα και οι νέες πληροφορίες. Αρχίσαμε την έρευνα γνωρίζοντας ότι τα τοπωνύμια στην ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας (Ενετική Βόνιτσα και όμορη Οθωμανική περιοχή) έχουν παραμείνει αναλλοίωτα τουλάχιστον πέντε αιώνες.

          Σήμερα σας παρουσιάζουμε την έρευνα για το «πισκόπι» - «vescovate»- «δηλ. τον χώρο που φιλοξενούσε την επισκοπή Βόνδιτζας. Η σημείωση στον χάρτη του Girolamo ενημερώνει ότι στο 44 σημείο ήταν η επισκοπή Βόνδιτζας, πρίν την εγκατάστασή της στην Βόνδιτζα.


          Αυτό που γράφει ο Girolamo αναφέρεται στο 1757 μχ όπου τότε η επισκοπή Βονδίτζης ήταν εγκατεστημένη  στη Βόνδιτζα. Ο Girolamo επιδεικνύει το σημείο που ήταν εγκατεστημένη η επισκοπή λίγα χρόνια πρίν, χωρίς όμως να αναφέρει τα έτη που αυτή η περιοχή φιλοξένησε την επισκοπή Βονδίτζης.

Εδώ γεννιέται  το ερώτημα: -Σε αυτό το χώρο (στο Πισκόπι) ήταν εξ αρχής η επισκοπή της Βόνδιτζας;

Διαβάστε περισσότερα » ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ