2020-03-11 11:44:02
Φωτογραφία για «Μας συμπεριφέρονται σαν ζώα» - Σύρος πρόσφυγας καταγγέλλει μυστικό κέντρο κράτησης στον Έβρο
Eκτενές δημοσίευμα των New York Times «αποκαλύπτει» μυστικό κέντρο κράτησης μεταναστών - προσφύγων κοντά στα σύνορα του Έβρου -

Τι καταγγέλλει Σύρος πρόσφυγας

Την ύπαρξη ενός μυστικού κέντρου κράτησης κοντά στα σύνορα του Έβρου, «αποκαλύπτει» εκτενές δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μετανάστες - πρόσφυγες κρατούνται εκεί πριν σταλούν πίσω στην Τουρκία, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Όπως αναφέρει το άρθρο, πρόκειται για ένα από τα πολλά σκληρά μέτρα που έχουν παρθεί με σκοπό να σφραγιστούν τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Το δημοσίευμα, το οποίο το υπογράφουν τέσσερις συντάκτες, υποστηρίζει ότι μέσω ενός συνδυασμού αναφορών στο έδαφος και ανάλυσης δορυφορικών εικόνων από το forensic analysis, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του μυστικού κέντρου στη βορειοανατολική Ελλάδα.


Όπως αποκάλυψε ένας Σύρος πρόσφυγας που ονομάζεται Σομάρ αλ-Χουσεΐν, όταν οι Τούρκοι αξιωματούχοι άρχισαν να στέλνουν πρόσφυγες με λεωφορεία στα σύνορα με την Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου, ο ίδιος βρισκόταν σε ένα από αυτά τα λεωφορεία.

Ο αλ-Χουσεΐν, έφτασε στην όχθη του ποταμού Έβρου, που χωρίζει τη δυτική Τουρκία από την ανατολική Ελλάδα και νωρίς το επόμενο πρωί μπήκε στην ελληνική πλευρά με ένα φουσκωτό γεμάτο με άλλους πρόσφυγες.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο ίδιος, συνελήφθη από Έλληνες συνοριοφύλακες και μεταφέρθηκε, μαζί με όλους τους υπόλοιπους πρόσφυγες που βρίσκονταν στη βάρκα, σε χώρο κράτησης.

Όπως διαπίστωσε αργότερα, με τη βοήθεια του κινητού του, ο χώρος αυτός βρισκόταν μερικές εκατοντάδες μέτρα ανατολικά του συνοριακού χωριού Πόρος.

Στο χώρο βρίσκονταν, σύμφωνα πάντα με τον αλ-Χουσεΐν και άλλοι πρόσφυγες, ενώ λίγη ώρα αργότερα τόσο ο ίδιος όσο και καμιά δεκαριά πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε ένα δωμάτιο.

Στη συνέχεια οι Έλληνες φρουροί, σύμφωνα πάντα με τον αλ-Χουσεΐν, του πήραν το τηλέφωνο, ώστε να μην μπορέσει να επικοινωνήσει και αγνόησαν τα αιτήματά του για άσυλο και επικοινωνία με μέλη και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. «Για αυτούς είμαστε σαν ζώα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αλ-Χουσεΐν αναφερόμενος στους έλληνες φρουρούς.

Έπειτα από μια νύχτα κατά την οποία δεν έφαγε και δεν ήπιε τίποτα, την 1η Μαρτίου, ο αλ-Χουσεΐν και δεκάδες άλλοι πρόσφυγες οδηγήθηκαν πίσω στον ποταμό Έβρο, όπου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Έλληνες αστυνομικοί τους μετέφεραν πίσω στην τουρκική πλευρά σε ένα μικρό ταχύπλοο.

Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ένας πρώην έλληνας αξιωματούχος εξοικειωμένος με τις αστυνομικές επιχειρήσεις επιβεβαίωσε την ύπαρξη του χώρου, το οποίο δεν ταξινομείται ως χώρος κράτησης αλλά χρησιμοποιείται ανεπίσημα σε περιόδους υψηλών προσφυγικών ροών.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ