2020-05-15 22:00:24
Φωτογραφία για Γερμανία: Οικονομική συρρίκνωση 2,2% λόγω του lockdown
Έκθεση της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού το πρώτο τρίμηνο του 2020 - Καταλυτικό το lockdown του Μαρτίου - Παραδόξως αύξηση του αριθμού των εργαζομένων

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν επηρέασε σημαντικά τη γερμανική οικονομία. Τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και των συνόρων από τα μέσα Μαρτίου και μετά ήταν αυτά που οδήγησαν στη συρρίκνωση της οικονομικής ζωής της χώρας.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ανάλυση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του πρώτου τρίμηνου του 2020 μειώθηκε κατά 2,2% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Πρόκειται για τη σοβαρότερη οπισθοχώρηση που σημειώθηκε στη Γερμανία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση του 2008/2009. Το πρώτο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 4,7%.


Συρρίκνωση της παραγωγής – αύξηση της απασχόλησης

Ειδικά ο μήνας Μάρτιος ήταν καταλυτικός για τη συρρίκνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Τα lockdown προκάλεσαν «αισθητή κάμψη σε κεντρικούς τομείς της οικονομίας» εκτιμούν οι γερμανοί αναλυτές. Η παραγωγή στην οικονομία, οι παραγγελίες στην μεταποιητική βιομηχανία και οι εξαγωγές σημείωσαν το Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μηνά τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που καταγράφτηκε ποτέ από το έτος της γερμανικής ενοποίησης το 1990. Μόλις οι κρατικές δαπάνες και οι επενδύσεις στον τομέα των οικοδομών απέτρεψαν μια μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ.

Παραδόξως, ελάχιστα μόνο επηρέασε η κρίση του κορωνοϊού την αγορά εργασίας. Μάλιστα ο αριθμός των εργαζόμενων αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του χρόνου κατά 0,3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία το φαινόμενο αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι αυτοί που τελούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θεωρούνται εργαζόμενοι. Ο αριθμός τους ξεπερνά στο μεταξύ τα 10 εκατομμύρια. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στη Γερμανία κυμαίνεται στα 45 εκατομμύρια άτομα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ