2020-06-12 19:59:39
Φωτογραφία για Τα στοιχεία «καίνε» τον γαμπρό του Ερντογάν – Το έλλειμμα «φουσκώνει» για 5ο μήνα
Ο Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ, είχε πει ότι αναμένει βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για φέτος - Τα τελευταία στοιχεία όμως φαίνεται να τον διαψεύδουν

Έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε η τουρκική οικονομία για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν περισσότερο από τις εισαγωγές εν μέσω της παγκόσμιας επιβράδυνσης της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας.

Tο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών – που αποτελεί τον ευρύτερο δείκτη για το εμπόριο στον τομέα των αγαθών και των υπηρεσιών – εμφάνισε τρύπα 5,06 δισ. δολαρίων έναντι εκτίμησης του Bloomberg για έλλειμμα 4,4 δισ. δολ. To ετήσιο έλλειμμα ήταν στα 3,29 δισ. δολ. έναντι πλεονάσματος 1,3 δισ. δολ. τον Μάρτιο.

Τα βασικά μεγέθη:

– Τα επίσημα αποθεματικά υποχώρησαν κατά 8,61 δισ. δολ. καθώς οι κρατικές τράπεζες πούλησαν δολάρια για να στηρίξουν τη λίρα.

– Η παρέμβαση μέσω κρατικών τραπεζών συνεχίστηκε σε μια συγκυρία ευμετάβλητων κεφαλαιακών ροών. Μη μόνιμοι κάτοικοι πούλησαν τουρκικές μετοχές αξίας 847 εκατ. δολ. και κρατικά ομόλογα ύψους 1,01 δισ. δολ.


Καθαρές χρεώσεις και παραλείψεις ή κεφαλαιακές κινήσεις αγνώστου προέλευσης έδειξαν μηνιαίες εκροές 1,23 δισ. δολ.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές υποχώρησαν κατά 41,4% σε ετήσια βάση περίπου στα 9 δισ. δολ. τον Απρίλιο, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατα 25% στα 13,6 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ, είχε πει ότι αναμένει βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για φέτος. Τα τελευταία στοιχεία όμως φαίνεται να τον διαψεύδουν.

Ο στόχος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της κυβέρνησης Ερντογάν είναι στο 1,2% του ΑΕΠ για το 2020 και στο 0,8% για το 2021.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ