2020-07-28 22:47:43
Φωτογραφία για The Ecali Club: Μισός αιώνας ιστορίας
Πάντα σταθερό στις αξίες του και σημείο αναφοράς για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρει στα 1.500 μέλη του, το πρώτο country club που ιδρύθηκε στην Ελλάδα λειτουργεί και πάλι μετά το δίμηνο lockdown, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας

Διασχίζοντας την είσοδο του εμβληματικού Ecali Club, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι εισέρχεσαι σε έναν χώρο απόλυτης χαλάρωσης και ιδιωτικότητας. Μέσα σε μια καταπράσινη έκταση 15 στρεμμάτων, τα μέλη της κλειστής αυτής κοινότητας βρίσκουν θαλπωρή σε ένα περιβάλλον οικείο που αποτελεί προέκταση του σπιτιού τους. Στο Ecali Club χτίζονται φιλίες και δεσμοί ζωής, ενώ αποτελεί πόλο έλξης στελεχών των πιο δυναμικών ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Με γήπεδα τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, παιδότοπους, εστιατόριο, γυμναστήριο, πισίνες, lounge και pool bar και BBQ house για τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε εκδήλωση, συν του ότι στους χώρους του διοργανώνονται live μουσικές βραδιές, ομιλίες μεγάλων προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο. Κάθε σημείο του μπορεί να γίνει άνετα ο επαγγελματικός χώρος κάθε μέλους, για τη διοργάνωση συναντήσεων και γευμάτων σε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας μετατρέπεται σε Ecali Hub για business networking.


Ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εκάλη Α.Ε., στην οποία υπάγεται το Ecali Club, Γιάννης Γεωργακάκης, ένας νέος άνθρωπος με όραμα, ανέλαβε το 2016 καθήκοντα στη διοίκηση του εμβληματικού country club. «Η πρόταση για μένα αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη και μεγάλη τιμή. Προέκυψε η ανάγκη διαχείρισης ενός ιδιαίτερα ιστορικού brand, μέσω ενός τεχνοκρατικού και εκσυγχρονιστικού πλάνου. Πρώτο μου μέλημα ήταν να μελετήσω και να μάθω τα πάντα για την ιστορία του κλαμπ, πώς ξεκίνησε, πώς δημιουργήθηκε, ποιες είναι οι αξίες και η κουλτούρα που πρεσβεύει. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, έγιναν στην πορεία στοχευμένες αλλαγές με γνώμονα την εξέλιξη και την προσαρμογή στη νέα εποχή.

Ανάμεσά τους και το ότι αποκτήσαμε μεγαλύτερη εξωστρέφεια. Είχαμε να κάνουμε με ένα social club, μια ιδιωτική λέσχη η οποία στη διάρκεια αυτών των χρόνων υπήρξε πολύ κλειστή. Σκεφτείτε ότι παλιά, αν δεν ήσουν κάτοικος της Εκάλης δεν είχες καν το δικαίωμα να γίνεις μέλος. Αναβαθμίσαμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δημιουργήσαμε νέα concepts μέσω καινοτόμων events, ενέργειες οι οποίες προσέλκυσαν νέα μέλη επεκτείνοντας το κοινωνικό σκέλος, και αναπτύσσοντας παράλληλα μια νέα επιχειρηματική κοινότητα», αναφέρει ο ίδιος.

Για να γίνει σήμερα κάποιος μέλος στο Ecali Club, πρέπει η αίτησή του να περάσει για έγκριση από το Δ.Σ. και να τον συστήσουν τουλάχιστον δύο μέλη, ενώ πληρώνει μια ετήσια συνδρομή. Το 2019 υπήρξαν 471 ως επί το πλείστον οικογενειακές συνδρομές, που σημαίνει ότι το κλαμπ τη στιγμή αυτή αριθμεί τουλάχιστον 1.500 μέλη. «Αν και λόγω της πανδημίας και του lockdown οι προβλέψεις μας δεν ήταν ευοίωνες, τελικά αποδείχτηκε στην πράξη μετά την άρση της καραντίνας ότι καταγράφηκε αύξηση στις εγγραφές νέων μελών και μεγαλύτερος αριθμός ανανεώσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε φτάσει στην τρίτη γενιά πλέον, δηλαδή γράφονται μέλη τα εγγόνια των ανθρώπων που ξεκίνησαν το κλαμπ στις αρχες του ’70. Είμαστε ένα κατεξοχήν family club και έχει δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερος δεσμός μεταξύ ημών και των μελών μας. Αυτές τις ημέρες έχει αυξηθεί και η καθημερινή προσέλευση, διότι τα μέλη μας νιώθουν μεγάλη ασφάλεια στον χώρο, καθώς είμαστε η πρώτη ξενοδοχειακή επιχείρηση του κλάδου που έλαβε πιστοποίηση από την TUV Austria και τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα που προκύπτουν από τις κοινές υπουργικές αποφάσεις».

Η πλειoνότητα των μελών του κλαμπ κυμαίνεται ηλικιακά μεταξύ 35 και 50 ετών, ενώ η καθημερινή λειτουργία του προσφέρει πληθώρα γαστρονομικών επιλογών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, πολλές και διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες, ενώ οργανώνονται θεματικές βραδιές προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Το παρελθόν του ιστορικού brand είναι άμεσα συνδεδεμένο με την οικογένεια Λάτση. Το 1960 η οικογένεια του εφοπλιστή Ιωάννη Σπ. Λάτση εγκαταστάθηκε στην Εκάλη, η οποία τότε αριθμούσε λιγότερους από 1.500 κατοίκους.

Το 1971 η Εκάλη Α.Ε. ξεκίνησε τη λειτουργία του Ecali Club, της πρώτης αυστηρά ιδιωτικής λέσχης, και το 1978 πέρασε μαζί με την Εκάλη Α.Ε. στην οικογένεια Λάτση. Σκοπός ήταν η δημιουργία ενός ζεστού και φιλόξενου χώρου, ο οποίος θα αγκάλιαζε τα μέλη της κοινότητας, προσφέροντας αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, σύμφωνα πάντα με τα αντίστοιχα διεθνή πρότυπα.

«Το Ecali Club ξεκίνησε ως μια ιδιωτική λέσχη μεταξύ των Εκαλιωτών. Η Εκάλη είναι μια κοινότητα που ξεκίνησε μαζί με την ίδρυση της εταιρείας Εκάλη Α.Ε. Ουσιαστικά τότε το Ελληνικό Δημόσιο είχε παραχωρήσει στην Εκαλή Οικοδομική Α.Ε τη ρυμοτόμηση της περιοχής και η ανώνυμη εταιρεία ξεκίνησε πολύ μεγάλα έργα, όπως το δίκτυο ύδρευσης., το οποίο ακόμα είναι στη διαχείρισή της, αλλά και δρόμους, πλατείες κ.λπ., κι έτσι διαμορφώθηκε η περιοχή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Αφού μαζεύτηκαν οι πρώτοι Εκαλιώτες, το ’40-’50, δημιουργήθηκε μια νέα κοινότητα. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν προσλαμβάνουσες από το εξωτερικό και θέλησαν να ιδρύσουν στην Ελλάδα ένα country club, στα πρότυπα των κηπουπόλεων της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας», εξηγεί ο Γ. Γεωργακάκης.

Το 1999 κρίθηκε ότι έπρεπε να υπάρξει μια ανανέωση ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας χιλιετίας κι έτσι έγινε μια εκ βάθρων ανακαίνιση του κλαμπ υπό την προσωπική επίβλεψη της Μαριάννας Λάτση. «Συνεχίζουμε να πορευόμαστε με τις αξίες μας ενώ κάθε χρονιά στόχος μας είναι οι υπηρεσίες μας να παραμένουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο ώστε τα μέλη μας να μη νιώσουν λεπτό ότι δεν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους», επισημαίνει ο Γ. Γεωργακάκης, ενώ αναφορικά με τον ανταγωνισμό που έχει προστεθεί με τη δημιουργία και άλλων κλαμπ στην πόλη, διευκρινίζει: «Το Ecali Club αποτελούσε για σειρά δεκαετιών το μοναδικό country club της χώρας. Τα τελευταία χρόνια η έννοια αυτή διευρύνθηκε στην Αττική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας υγιής ανταγωνισμός. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε μια σφραγίδα που έχει να κάνει με την ιστορία μας, την τοποθεσία, το loyalty που έχουμε αναπτύξει με τα μέλη μας από γενιά σε γενιά. Ολα αυτά τα στοιχεία έχουν διαμορφώσει την ταυτότητά μας διαχρονικά και μας διαφοροποιούν έναντι του ανταγωνισμού».

Η πιο δύσκολη περίοδος για το κλαμπ ήταν η εποχή του lockdown. «Ζήσαμε μια νέα πραγματικότητα», τονίζει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Ημουν παρών και παρακολουθούσα καθημερινά τις εξελίξεις ξέροντας ότι ανά πάσα στιγμή θα χρειαστεί να διαχειριστούμε μια κρίση. Το κλείσιμο ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την εταιρεία. Για 50 χρόνια δεν είχε ανασταλεί η λειτουργία του club ούτε για μία ημέρα και ξαφνικά έπρεπε να ενημερώσουμε τα μέλη μας ότι κλείνουμε. Το πιο δύσκολο ήταν ότι δεν ξέραμε πότε θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναλειτουργήσουμε. Στην πορεία έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα νέο πλάνο επανεκκίνησης, να τηρήσουμε πολλά πρωτόκολλα, να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών όλων αυτών των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται τόσο πολύ. Η σταδιακή όμως επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων μας γέμισε με αισιοδοξία, γεγονός το οποίο είχε θετικό αντίκτυπο και στα μέλη, τα οποία εκτίμησαν έμπρακτα τη θαλπωρή και την ασφάλεια που προσφέρει ο συγκεκριμένος χώρος, κάτι που αποδείχτηκε μέσω της αυξημένης καθημερινής προσέλευσης. Η μοναδική αφοσίωση που έχουν τα μέλη απέναντι στο κλαμπ μας τιμά ιδιαίτερα, κι εμείς αυτό πρέπει να το ανταποδίδουμε καθημερινά. Αποτελεί βασική μας υποχρέωση».

Αξίζει να τονιστεί ότι το Ecali Club παραχωρείται για πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, ενώ στηρίζει κατά καιρούς πολλούς κοινωφελείς οργανισμούς. Τέλος, πέραν των κοσμικών, φιλανθρωπικών δεξιώσεων αλλά και των πάρτυ που άφησαν εποχή, ξεχωριστή θέση στην ιστορία του έχουν οι επισκέψεις προσωπικοτήτων παγκόσμιας ακτινοβολίας, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Πίτερ Ουστίνοφ, ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο Ιάνης Ξενάκης, ο Χοσέ Καρέρας, ο Κρίστιαν Μπάρναρντ, ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Δημήτρης Σγούρος και πολλοί άλλοι.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ