2020-08-27 15:17:07
Φωτογραφία για SOS για την αύξηση των κρουσμάτων - Το αρνητικό ρεκόρ των 293 και οι φόβοι για τον Σεπτέμβριο
«Καμπανάκι» για την αύξηση των διασωληνωμένων – Έξι νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Συνεχίζει τον αυγουστιάτικο «καλπασμό» του ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, με τα ημερήσια κρούσματα να σημειώνουν χθες Τετάρτη ρεκόρ δεκαημέρου.

Συγκεκριμένα χθες αναφέρθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 293 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 261 εγχώρια και 32 εισαγόμενα. Καταγράφηκαν επίσης 6 θάνατοι ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων σε 249. Διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς παραμένουν 34 συμπολίτες μας (54,8% είναι άτομα 65 ετών και άνω) ενώ καταγράφηκαν χθες και 35 νέες εισαγωγές για νοσηλεία λόγω επιβεβαιωμένης νόσου COVID-19. Οι περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και χθες είχαν τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα, 103 και 54 αντίστοιχα.

Η ημέρα με τα αμέσως περισσότερα κρούσματα μετά τη χθεσινή, ήταν η Κυριακή 23 Αυγούστου με 284, 265 εγχώρια και 19 εισαγόμενα. Τα 141 είχαν καταγραφεί στην περιφέρεια Αττικής και 20 στις Κυκλάδες.


Το δεκαήμερο 16-26 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 2.510 νέα κρούσματα, 2.219 εγχώρια και 291 εισαγόμενα. Η περιφέρεια Αττικής με 903 και η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με 455 είναι οι «πρωταθλήτριες» του δεκαημέρου, ενώ μεταξύ των περιοχών που δίνουν σχεδόν καθημερινά αξιοσημείωτο αριθμό κρουσμάτων το ίδιο διάστημα είναι: Έβρος, Ηράκλειο, Χανιά, Πιερία, Ημαθία, Λάρισα, Κυκλάδες, Καρδίτσα, Λέσβος, Χαλκιδική, Πέλλα, Κοζάνη και Μαγνησία.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την «αυξημένη» όπως την χαρακτήρισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, δραστηριότητα της επιδημίας στη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, ο οποίος αντικαθιστά τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα την τρέχουσα εβδομάδα στην τακτική ενημέρωση του κοινού για την επιδημία, καταγράφονται περισσότερα από 200 νέα κρούσματα καθημερινά, χωρίς ο μέσος όρος να υπερβαίνει τα 250.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν επαληθεύεται η πρόγνωση των επιδημιολογικών μοντέλων, που έχουν βασιστεί στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου (είχε καταγραφεί ραγδαία αύξηση συγκριτικά με τον Ιούλιο), και έκαναν λόγο για πάνω από 400 κρούσματα ανά ημέρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ μεμονωμένα τα ημερήσια νούμερα κάποιες ημέρες δημιουργούν ανησυχία, αλλά σε εύρος δεκαημέρου όπως τα αξιολογούν οι επιδημιολόγοι προκύπτει ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει περιοριστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «η επιβράδυνση αυτή της δραματικής αύξησης ήρθε σχετικά νωρίτερα από τη φυσική εξέλιξη ενός πλήρους δεύτερου κύματος και συμπέφτει με τη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και με ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Αυτή, όμως, η σχετική επιβράδυνση που βλέπουμε δεν πρέπει να μας ξεγελάει. Η επιδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία αυξητικής τάσης, με απλά λόγια, η επιδημία εξακολουθεί να ‘σιγοβράζει’», τόνισε.

Πως θα εξελιχθεί η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και όχι η τελευταία εβδομάδα θα δώσουν στους επιδημιολόγους μια ασφαλή εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται το άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών.

Δυστυχώς κάθε πρόγνωση είναι παρακινδυνευμένη καθώς κάθε εβδομάδα του Αυγούστου έχει εξελιχθεί πολύ διαφορετικά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να παρουσιάζει διαρκείς διακυμάνσεις.

Οι Επιδημιολόγοι τονίζουν επίσης την ιδιαιτερότητα της περιόδου λόγω τουρισμού, των εσωτερικών μετακινήσεων του πληθυσμού σε παραθεριστικές κατοικίες και επιστροφή στις μόνιμες αλλά και τον συγχρωτισμό των νέων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παρά τις συστάσεις των ειδικών για το αντίθετο.

Οι μεταβλητές αυτές δεν ίσχυαν τους πρώτους δύο μήνες του καλοκαιριού, καθώς ο τουρισμός «άνοιξε» την 1η Ιουλίου, ενώ τον Ιούνιο οι πολίτες ήταν ακόμα «μουδιασμένοι» από την πρωτόγνωρη Άνοιξη που είχαν ζήσει με το γενικό lockdown.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, εκτιμούν ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, τόσο συνολικά όσο και σε επίπεδο αστικών κέντρων καθώς θα ολοκληρώνεται η επιστροφή των πολιτών στις μόνιμες κατοικίες τους.

Τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο

Η διασπορά του κορωνοϊού, όπως αυτή θα έχει αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά στοιχεία των πρώτων δέκα ημερών του Σεπτεμβρίου θα βοηθήσει τους ειδικούς να προβλέψουν όχι μόνο πως θα εξελιχθούν τον υπόλοιπο μήνα, αλλά και το Φθινόπωρο γενικότερα.

Πάντως όπως μας προϊδέασε την Τρίτη ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του protothema.gr και του ygeiamou.gr, θα πρέπει να αναμένουμε «μια αυξητική τάση προς το τέλος Σεπτεμβρίου λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, γιατί ο κόσμος θα σταματήσει να συγχρωτίζεται σε ανοιχτούς χώρους και θα αρχίσει να μπαίνει σε κλειστούς χώρους».

Και πρόσθεσε ότι «όταν έρθει αυτή η στιγμή θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε», υπενθυμίζοντας ότι η χρήση μάσκας είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε αυτή τη στιγμή, ώστε να μην πάμε σε lockdown.

Μετά τις 10 Σεπτεμβρίου αναμένεται λοιπόν οι εμπειρογνώμονες να έχουν σχηματίσει μια ασφαλή εικόνα για το ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο», σε ποιες έχει μειωθεί το ιικό φορτίο, αν έχουν αποφέρει «καρπούς» οι στοχευμένες παρεμβάσεις που είναι αυτή την περίοδο σε ισχύ σε πάνω από 18 περιφερειακές ενότητες και δήμους, που θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερα μέτρα από τα ισχύοντα (χρήση μάσκας, ωράριο καταστημάτων, αριθμός ατόμων σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις κ.λπ).
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ