2020-08-28 05:52:14
Φωτογραφία για Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών: Σοβαρός κίνδυνος οι ασθενείς να στερηθούν φάρμακα
«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στο υπουργείο Υγείας. Με επιστολή τους οι εταιρείες-μέλη του συνδέσμου προειδοποιούν για τον κίνδυνο να στερηθούν οι ασθενείς πολύτιμα για την υγεία τους φάρμακα την κρίσιμη λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού αυτή περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν κάθε είδους επενδυτικά σχέδια, να χαθούν θέσεις εργασίας και, το χειρότερο όλων, να στερηθούν οι ασθενείς φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες ούτως ή άλλως εδώ και δύο χρόνια καθυστερούν να έρθουν στην Ελλάδα.

Αιτία το υψηλό clawback (επιστροφή χρημάτων για την υπέρβαση της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης) που καλούνται να καταβάλλουν κάθε χρόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το clawback του Α’ εξαμήνου του 2020 θα πλησιάσει το ποσό των 458 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 360 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019, δηλαδή σημαίνει αύξηση 27,1%.


«Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις διαρκώς αυξανόμενες και έξω πλέον από κάθε λογική επιστροφές. Το αποτέλεσμα θα είναι να ακυρωθούν κάθε είδους επενδυτικά σχέδια, να χαθούν θέσεις εργασίας και, το

χειρότερο όλων, να στερηθούν οι ασθενείς κρίσιμα για την υγεία τους φάρμακα και σίγουρα νέες καινοτόμες θεραπείες που ήδη συμπληρώνουν σχεδόν δύο χρόνια που δεν έρχονται στη χώρα», αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ.

Αιτία ανησυχίας για τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι και η πορεία της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όπου η υπέρβαση για το 2019 έφτασε το 44% της δημόσιας δαπάνης, με τα στοιχεία για το 2020 να μην είναι ευοίωνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το clawback αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις υπουργείου Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία της οδού Αριστοτέλους για δικαιότερη κατανομή του.

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας, προσφάτως με τροπολογία («Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας – Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας») που κατέθεσε στη Βουλή τέλη Ιουλίου ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα του κλάδου φαρμάκου, εξαιρώντας τα εμβόλια από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Ειδικότερα από 1 Σεπτεμβρίου δεν θα συνυπολογίζεται στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης, η δαπάνη των εμβολίων, το ύψος της οποίας καθορίζεται εφεξής με ΚΥΑ. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του ύψους του clawback που καταβάλλουν ετησίως οι φαρμακευτικές εταιρείες.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ