2020-08-28 23:01:42
Φωτογραφία για Ναόμι Κάμπελ: Άγρια ομορφιά, επικίνδυνες σχέσεις
«Τώρα που δεν υπάρχει Ζοζεφίν Μπέικερ να διασχίζει τους δρόμους του Παρισιού κρατώντας ένα τσιτάχ από το λουρί, ούτε Μάρλεν Ντίτριχ να διασχίζει τους ωκεανούς με μία δωδεκάδα από πολυτελή μπαούλα για να αποθηκεύει την γκαρνταρόμπα της και μια σουίτα γεμάτη ορχιδέες για να μένει, ευχαριστώ τον Θεό για τη Ναόμι... Αν η Ναόμι δεν υπήρχε θα ήμασταν υποχρεωμένοι να την επινοήσουμε. Αλλά έκανε καλύτερη δουλειά μόνη της και από την πιο δημιουργική συλλογική φαντασία. Ζήτω η ντίβα. Σε αγαπάμε Ομι». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Χάμις Μπόουλς, Βρετανό δημοσιογράφο της αμερικανικής «Vogue», και δίνουν μια γεύση από τη διαχρονική απήχηση που είχε η Ναόμι στην παγκόσμια σόουμπιζ. Γιατί δεν ήταν μόνο αψεγάδιαστα όμορφη, αλλά έμπαινε σχεδόν αυτόματα στο πετσί κάθε ρόλου για τον οποίο την έντυναν - ή ενίοτε την έγδυναν. Φωτογραφημένη τον Μάρτιο του 1998 από την Ελεν φον Ούνβερτ

Το βιβλίο «London Girl», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Taschen για το ευρύ κοινό με επιμέλεια της ίδιας της Ναόμι, αποτελεί ένα σπάνιο φωτογραφικό λεύκωμα με όλες τις φάσεις της καριέρας της «μαύρης γαζέλας», όπως όλοι την αποκαλούν, που τον περασμένο Μάιο γιόρτασε τα πεντηκοστά της γενέθλια
. Μεγάλες προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας και όχι μόνο, από τη Φράνκα Σοτσάνι και τον Μάριο Τεστίνο μέχρι τον Bono και τον Puff Daddy μιλούν γι’ αυτήν. Ολοι έχουν να προσθέσουν και από λίγες λέξεις που συμπληρώνουν το παζλ με τη μορφή του μανεκέν που κατάφερε να γίνει θρύλος εν ζωή και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να εντυπωσιάζει. Το 2016, όταν το βιβλίο της είχε κυκλοφορήσει σε χίλια περιορισμένα αντίτυπα, η ίδια η Ναόμι είχε πει: «Αυτή η συλλεκτική εκδοση είναι ένα χρονοδιάγραμμα της καριέρας μου και μου επέτρεψε να θυμάμαι και να δώσω τα εύσημα σε όλους τους υπέροχους ανθρώπους με τους οποίους είχα τη χαρά να δουλέψω μέσα στα χρόνια. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να συγκεντρώσω όλα τα στοιχεία του βιβλίου γιατί δεν θέλαμε να το βιαστούμε. Ηταν σημαντικό τόσο για τον Benedikt Taschen όσο και για μένα να βρούμε όλες τις φωτογραφίες μου και να τις συνθέσω σε δύο πραγματικά όμορφα βιβλία. Το αποτέλεσμα είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

Φωτογράφηση από την Ελεν φον Ούνβερτ για το εξώφυλλο του single της Ναόμι «I Want to Live», το 1995

Ιδρυτικό μέλος της χρυσής εξάδας του μόντελινγκ που έμεινε στην ιστορία ως «Big Six», η Ναόμι Κάμπελ είναι επίσης ηθοποιός, παραγωγός, επιχειρηματίας και ακτιβίστρια, ενώ είχε την τόλμη να χαράξει καινούριους δρόμους σε παρθένο έδαφος: ήταν το πρώτο μαύρο μοντέλο που βρέθηκε στο εξώφυλλο της γαλλικής «Vogue» το 1988 -σε αυτό βεβαίως συνέβαλε και η απειλή του Ιβ Σεν Λοράν ότι θα αποσύρει κάθε διαφημιστική καταχώρηση από τη γαλλική βίβλο της μόδας αν δεν μπει στο εξώφυλλο μαύρο μοντέλο.

Σεπτέμβριος 1988, φωτογράφος Τέρενς Ντόνοβαν

Τρία χρόνια αργότερα πόζαρε για το εξώφυλλο του περιοδικού «TIME», το οποίο επίσης για πρώτη φορά φιλοξενούσε μαύρο μοντέλο στο cover.

Στις σελίδες του «London Girl» ο ράπερ Puff Daddy αναφέρεται στη συνεισφορά της στη βιομηχανία της μόδας: «Η Ναόμι έσπασε τους κατεστημένους φραγμούς που υπήρχαν στον κόσμο της μόδας. Η ακούραστη και σκληρή δουλειά της, η εσωτερική της πυξίδα που την καθοδηγούσε προς τα εκεί που η ίδια ήθελε και το επιχειρηματικό της μυαλό την έκαναν ένα μοντέρνο ίνδαλμα. Είναι ο μαύρος πάνθηρας του σύγχρονου κόσμου. Διαθέτει φυσική χάρη, ενώ παράλληλα είναι κομψή και πολύτιμη. Ναόμι, η Αυτής Μαύρη Εξοχότητα, υποκλίνομαι». Οπως η ίδια η Ναόμι αναφέρει στο βιβλίο: «Οταν λες “όχι” είσαι σκύλα. Δεν μπορείς όμως να κερδίσεις διαφορετικά. Οπότε, όπως και να ’χει, σκύλα θα με πουν. Αν είμαι τέτοια, είμαι μια σκληρά εργαζόμενη σκύλα».

Η Ναόμι με τη μητέρα της Βαλερί για τη χριστουγεννιάτικη καμπάνια του οίκου Burberry, Νοέμβριος 2018

Ολα ξεκίνησαν το 1978 με την εμφάνιση της Ναόμι στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού του Μπομπ Μάρλεϊ «Is This Love». Τότε ήταν ακόμη μόλις 8 ετών. Ακολούθησε η σειρά «The Chiffy Kids». Ετσι γεννήθηκε ένα φλερτ με τη δημοσιότητα που έμελλε να καθορίσει τη μοίρα της. Στα δέκα της γράφτηκε στην Italia Conti Academy Stage School, μία από τις πιο φημισμένες σχολές χορού του Λονδίνου. Πέντε χρόνια αργότερα κι ενώ εξακολουθούσε να σπουδάζει χορό, τράβηξε την προσοχή ενός scouter καθώς διέσχιζε το Covent Garden. Την προσέγγισε με μια πρόταση και πολλές υποσχέσεις. Αρχικά, η μητέρα της, Βαλερί, ήταν λίγο διστακτική, αλλά η ίδια επέμενε. Ετσι έβαλε τον εαυτό της στην ξέφρενη τροχιά του επαγγελματικού μόντελινγκ με μια φωτογράφηση στον Martin Branding, του οποίου το στούντιο βρισκόταν στην ίδια οδό με τη σχολή χορού της. Με αυτόν έκανε τα πρώτα της δοκιμαστικά, αλλά και ένα project στον παραδοσιακά ρατσιστικό κατά τ’ άλλα αμερικανικό Νότο. Οπως η ίδια ομολογεί στο λεύκωμα: «Δεν ήξερα να κινούμαι σαν τα μοντέλα. Απλά χόρευα μπροστά στον φωτογράφο». Ο Φαμπιάν Μπαρόν, σκηνοθέτης, art director των πιο σημαντικών περιοδικών και δημιουργός του «Sex», με το οποίο η Μαντόνα είχε προκαλέσει σάλο στα 90s, δηλώνει στο «London Girl»: «Η πρώτη φορά που γνώρισα τη Ναόμι ήταν με τον Πίτερ Λίντμπεργκ. Κάναμε φωτογράφηση μοντέλων στο Bercy στο Παρίσι. Η Ναόμι ήρθε αμέσως μετά το μάθημα χορού της. Φορούσε τα παπούτσια του μπαλέτου στο shooting και από τότε μπορούσες να καταλάβεις ότι θα γίνει σταρ. Ηταν το πρώτο της editorial μόδας». Ο Πολωνός φωτογράφος τής ζήτησε να υποδυθεί τη μεγάλη μαύρη σταρ του Παρισιού στο Μεσοπόλεμο Ζοζεφίν Μπέικερ και το shooting πέτυχε. Ο Λίντμπεργκ σημειώνει στο βιβλίο: «Λατρεύω να παίρνω φωτογραφίες από γυναίκες με προσωπικότητα, χαρακτήρα και στυλ. Αυτό είναι για εμένα η πραγματική ομορφιά. Η Ναόμι είναι μία από αυτές».

Ισπανία, Μάρτιος 1995, φωτογράφος Μάθιου Ρόλστον

Her heart belongs to «daddy»

Οταν μιλάμε για μόδα, όλοι οι δρόμοι προς τη δόξα περνούν από το Παρίσι. Εκεί συνάντησε και τον μελλοντικό της μέντορα, Αζεντίν Αλαϊά, ο οποίος τη φιλοξένησε στο σπίτι του. Τότε περνούσε τα βράδια της μέχρι τις πρωινές ώρες στο θρυλικό club «Bains Douches», όπου εκείνη την εποχή μπορούσε κανείς να συναντήσει από τον Prince μέχρι τον Μικ Τζάγκερ. Εκεί την έβρισκε ο Αλαϊά, την περιμάζευε και την υποχρέωνε να επιστρέψει σπίτι για να κοιμηθεί. Ελλείψει βιολογικού πατέρα, αφού είχε εγκαταλείψει τη μητέρα της πριν από τη γέννησή της, η Ναόμι βρήκε στο πρόσωπο του Παριζιάνου μόδιστρου τυνησιακής καταγωγής έναν «θετό» πατέρα. Της μιλούσε στα γαλλικά, του απαντούσε στα αγγλικά, αλλά συνεννοούνταν, καθώς ο δεσμός τους ήταν πιο δυνατός από τα γλωσσικά εμπόδια. Στο λεύκωμα της Ναόμι υπάρχει και μια δήλωση του Αλαϊά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2017: «Πάντα ένιωθα ότι υπήρχε κάτι το πολύ ιδιαίτερο σε αυτήν. Είναι σαν άλογο κούρσας. Αλλά από αυτά που ανήκουν στην ελίτ». Μετά τον θάνατο του «μπαμπά» της, η Ναόμι ενηλικιώθηκε. Κάτι που επιβεβαιώνει και ο φωτογράφος Ζαν-Μπατίστ Μοντινό με δήλωσή του στον γαλλικό Τύπο: «Εχασε τον “μπαμπά” της. Είναι μεγάλη τώρα».

Διαθέτοντας ένα ακόμα γνώρισμα πετυχημένου ανθρώπου, την ευγνωμοσύνη προς αυτούς που την ευνόησαν, η Ναόμι διοργάνωσε τον Δεκέμβριο 2017 στα British Fashion Awards μια τιμητική εκδήλωση για τον Παριζιάνο μόδιστρο, που το 1988 τη σύστησε στη γαλλική «Vogue». Η αείμνηστη δημοσιογράφος μόδας και διευθύντρια της ιταλικής «Vogue» Φράνκα Σοτσάνι είχε πει: «Σε κάθε εικόνα η Ναόμι είναι διαφορετική. Μπορεί να είναι σέξι, σικ, κομψή, άγρια και εκλεπτυσμένη. Και είναι έτσι όχι μόνο γιατί είναι τόσο όμορφη, αλλά και γιατί έχει χαρακτήρα». Στη ζωή της σε περίοπτη θέση βρίσκεται επίσης ο Νέλσον Μαντέλα που της έδωσε τον τιμητικό τίτλο της «κόρης» του. Η Ντονατέλα Βερσάτσε μιλάει γι’ αυτή σαν να είναι αδελφή της: «Η Ναόμι είναι η μαύρη Μέριλιν Μονρόε. Είναι μοναδική. Κατά τη διάρκεια μιας πασαρέλας όταν την κοιτούσαμε με τον Τζιάνι, αυτός είχε πει: “Το ρούχο είναι καλό, αλλά το γεγονός ότι το φοράει η Ναόμι το κάνει φανταστικό”. Η Ναόμι δίνει συναίσθημα σε καθετί που κάνει. Εχει την ποιότητα μιας σταρ. Πράγμα που είναι εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας».

Ο Πίτερ Λίντμπεργκ φωτογραφίζει τη Ναόμι στην Ιταλία, το 2005

Επικίνδυνες σχέσεις

Μια από τις πρώτες σχέσεις που έκανε ως επιτυχημένο μοντέλο ήταν με τον πυγμάχο Μάικ Τάισον, που εκείνη την περίοδο για έναν αγώνα μιάμισης ώρας κέρδιζε 20 εκατ. δολάρια. Το «Dynamite Kid», όπως τον αποκαλούσαν τότε, βρήκε το ταίρι του στο πρόσωπο του θηλυκού «Μαύρου Πάνθηρα». Αλλη σχέση της που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν αυτή με τον μπασίστα των U2 Ανταμ Κλέιτον. Ισως, έτσι γνώρισε και τον Bono, ο οποίος μίλησε για εκείνη στο βιβλίο της: «Η Ναόμι είναι σαν σταρ του βωβού κινηματογράφου σε μια θορυβώδη εποχή». Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς, η Ναόμι είχε πιάσει στα δίχτυα του έρωτά της και τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, τον Φλάβιο Μπριατόρε, τον Usher, τον Ερικ Κλάπτον, αλλά και τον Λένι Κράβιτς. Από το 2008 μέχρι και το 2013, πάντως, ήταν ζευγάρι με τον Ρώσο μεγιστάνα Βλαντιμίρ Ντορόνιν, ενώ από το 2016 είναι σε σχέση με τον Βρετανό ράπερ Skepta. Το γεγονός ότι έχει, όπως λένε, αδυναμία στα «κακά παιδιά» μας κάνει να την αγαπάμε λίγο περισσότερο. Αυτό φαίνεται να ισχύει ακόμα και για τις φιλίες της, αφού η αδελφή ψυχή της ήταν η άτακτη Κέιτ Μος.

Ναι, τα λάθη της Ναόμι Κάμπελ είναι αναρίθμητα, ακριβώς όσα και οι επιτυχίες της. Εξακολουθεί όμως πάντα να λάμπει με την ίδια ένταση ακόμη και μέσα τις σκιές που η ίδια δημιουργεί ◆
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ