2020-09-04 13:04:32
Φωτογραφία για Διαστημική Eξερεύνηση Kατοικήσιμων Kόσμων στο Ηλιακό μας Σύστημα
Η ομιλία "Διαστημική Εξερεύνηση Κατοικήσιμων Κόσμων στο Ηλιακό μας Σύστημα" που πργματοποιήθηκε από την ερευνήτρια κ. Αθηνά Κουστένη, (LESIA, Observatoire de Paris, PSL, CNRS, France) στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών  είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.blod.gr/lectures/diastimiki-eksereynisi-katoikisimon-kosmon-sto-iliako-mas-systima/?fbclid=IwAR3w0cHMp4CdonS8ywgXiTCT0hXNDEH9_IW-g5KVatBEUO-i4F9v1qNNZnc

Οι ευνοϊκές συνθήκες για τη βιωσιμότητα στο ηλιακό σύστημα περιλαμβάνουν υγρό νερό, θρεπτικά συστατικά και πηγές ενέργειας. Οι διεθνείς διαστημικές εταιρείες και ειδικά η NASA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) διαθέτουν ένα πολύ σταθερό και φιλόδοξο πρόγραμμα για την εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος και των εξωπλανητών που μπορεί να επεκταθεί μέχρι 2065. Μετά την έντονη εξερεύνηση του Άρη (Mars Express, Mars 2020, ExoMars με στόχο την επιστροφή δειγμάτων και τελικά την αποστολή ανθρώπων), η εξερεύνηση συνεχίζει με αποστολές προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα για την μελέτη των κατοικήσιμων συνθηκών εκεί. Ετσι επεκτείνουμε τα όρια της περιοχής όπου πιστεύαμε ότι η ζωή μπορεί να εμφανιστεί και να αναπτυχθεί.


Αρκετά από τα παγωμένα φεγγάρια γύρω από τους γίγαντες αερίου, δείχνουν ελπιδοφόρες συνθήκες για την ανάπτυξη ή / και τη διατήρηση της ζωής. Οι δορυφόροι του Δία Ευρώπη, Καλλιστώ και Γανυμήδης, καθώς και οι δορυφόροι του Κρόνου ο Τιτάνας και ο Εγκέλαδος, φαίνεται να ικανοποιούν όλες η μερικές από τις απαιτήσεις για κατοικησιμότητα. Ενδεικτικά τέτοιες απαιτήσεις είναι οι βιολογικές πλούσιες ατμόσφαιρες, οι πηγές ενέργειας λόγω παλιρροιακών επιδράσεων και οι μεγάλοι υδάτινοι ωκεανοί κάτω από τις επιφάνειες τους. Αυτοί οι δορυφόροι διερευνήθηκαν μέχρι στιγμής από τις αποστολές Galileo και Cassini-Huygens.

Στο μέλλον αυτά τα μοναδικά σώματα και τα χαρακτηριστικά τους μπορούν να διερευνηθούν με καθορισμένες διαστημικές αποστολές, όπως αυτές που προετοιμάζονται από τη NASA και την ESA (JUICE, Europa Clipper, Dragonfly, κλπ).

Δειτε την ομιλια εδω

https://www.blod.gr/lectures/diastimiki-eksereynisi-katoikisimon-kosmon-sto-iliako-mas-systima/?fbclid=IwAR3w0cHMp4CdonS8ywgXiTCT0hXNDEH9_IW-g5KVatBEUO-i4F9v1qNNZnc
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ