2020-09-04 13:32:41
Φωτογραφία για Σε αργό θάνατο οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες;
Μετά από όλες τις τεχνολογικές αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια στην αυτοκινητοβιομηχανία, ένα είναι βέβαιο πλέον, ο θερμικός κινητήρας – και κυρίως ο ατμοσφαιρικός – οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην κατάργηση.

Ο πρώτος τύπος κινητήρα εσωτερικής καύσης που θα μας χαιρετήσει είναι ο ατμοσφαιρικός. Οι υπερσυμπιεστές και ο άμεσος ψεκασμός καυσίμου έχουν ήδη κερδίσει πολύτιμο έδαφος ως η τεχνολογία επιλογής από τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να παρατείνουν την ζωή των συμβατικών κινητήρων, αλλά όπως δείχνουν οι πρόσφατες αναφορές δεν μπορούν να κάνουν πλέον θαύματα.

Βέβαια, οι κινητήρες μικρής χωρητικότητας με τούρμπο φαίνεται πως έχουν ακόμη ζωή συγκριτικά με τους ατμοσφαιρικούς υψηλού κυβισμού οι οποίοι δείχνουν να χάνουν το τρένο. Οι κινητήρες άμεσου ψεκασμού θα πρέπει να συνδυαστούν με φίλτρα σωματιδίων, όπως συμβαίνει και με τους ντίζελ, προκειμένου να εναρμονιστούν με τους αυστηρούς κανονισμούς εκπομπών Euro 6c.


Όσο θλιβερό κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιστροφή για τους ατμοσφαιρικούς κινητήρες. Για να δώσω μερικά παραδείγματα απευθείας από την καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας (ναι, μιλάω για τη Γερμανία), αν κοιτάξετε την τρέχουσα γκάμα των Audi, BMW και Mercedes-Benz θα διαπιστώσετε πως υπάρχει μόνο ένα αυτοκίνητο που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ατμοσφαιρικό κινητήρα, το Audi R8. Κάθε μοντέλο από τις υπόλοιπες σειρές χρησιμοποιεί κάποια μορφή υπερτροφοδότησης και σύντομα ηλεκτροκίνησης, και μιλάμε για δεκάδες κινητήρες.

Πιστεύετε πραγματικά ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες που τις περισσότερες φορές καθορίζουν τις τάσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία θα αλλάξουν ξαφνικά άποψη; Όχι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Το downsizing θα συνεχιστεί, αλλά αντί να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τους υπερτροφοδότες, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων καταφεύγουν τώρα ολοένα σε ήπιες υβριδικές τεχνολογίες. Κινητήρες δηλαδή που συνδυάζονται με ένα απλό ηλεκτρικό σύστημα 48 volt.

Η Audi έκανε ήδη ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, εισάγοντας ένα τριπλά υπερτροφοδοτούμενο V8 που διαθέτει έναν ηλεκτρικό υπερσυμπιεστή που συμπληρώνει τους κλασικούς διπλούς υπερσυμπιεστές. Το 2017, η Mercedes-Benz εισήγαγε μια νέα σειρά turbocharged inline 6 κινητήρων που διαθέτουν έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα ο οποίος βοηθά στην εκκίνηση του αυτοκινήτου και γεμίζει επίσης το κενό ροπής χαμηλά. Οι νέοι 4κύλινδροι της φίρμας χρησιμοποιούν επίσης την ίδια τεχνολογία.

Ο παλιός ατμοσφαιρικός βενζινοκινητήρας πεθαίνει και ούτε η ηλεκτρική ενέργεια θα τον βοηθήσει να παραμείνει στη ζωή. Στοιχηματίζω πως από το 2025 κανένας μεγάλος κατασκευαστής αυτοκινήτων δεν θα υιοθετεί στη γκάμα του ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ