2020-09-09 23:37:34
Φωτογραφία για Folli-Follie: Η αποκαθήλωση της «αγίας» οικογένειας
Οι Κουτσολιούτσοι πίστευαν ότι θα γίνουν βασιλιάδες, αλλά κατέληξαν στη φυλακή - Από την απόλυτη χλιδή στη «φούσκα» της εταιρείας με τα «μαϊμού» ταμεία και τα «μαϊμού» κέρδη και από εκεί στις χειροπέδες

Η «αμαρτωλή» ιστορία της Folli-Follie θα μπορούσε άνετα να είναι πολύ καλό σενάριο για ένα μυθιστορηματικό οικονομικό θρίλερ με κύριο πρωταγωνιστή τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο και τον πατέρα του Δημήτρη. Ο υιός εδέησε τελικά να παραιτηθεί όταν ζητήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η δικαστική συνδρομή για την απομάκρυνσή του από το Δ.Σ της εταιρίας.

Δεκαεννιά μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Folli-Follie που τα είχε κυριολεκτικά όλα, από «μαϊμού» ταμεία μέχρι «μαϊμού» πτυχία ο Τζώρτζης επέμενε να είναι μέλος στο Διοικητικό συμβούλιο της καταρρέουσας εταιρίας. Μέχρι προ μηνών η «αγία» οικογένεια επέμενε να διεκδικεί χρήματα από την εταιρία, στην οποία χρέωνε αυτοκίνητα, οδηγούς και υπηρετικό προσωπικό.


Είχαν προηγηθεί ουκ ολίγες αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα τους όπως το πόρισμα της PwC για τους «σκελετούς» της εταιρίας που έλαμπε σαν χρυσός αλλά τελικά αποδείχτηκε τσίγκος. Οι ορκωτοί λογιστές που ξετίναξαν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της Folli-Follie εξάντλησαν την αυστηρότητα τους αλλά το αυτί του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου δεν ίδρωσε, όπως δεν ίδρωσε και του πατέρα του.

Ο υιός εξακολούθησε μέχρι πρότινος τουλάχιστον να κυκλοφορεί στα αγαπημένα του Κηφισιώτικα στέκια σαν να μην είχε γίνει τίποτε και να απολαμβάνει εκλεκτά κρασιά και Ιταλικές γεύσεις. «Αυτό το παραμύθι δεν έχει έναν δράκο, αλλά εκατοντάδες» έλεγε προ μηνών με θυμηδία γνωστός επιχειρηματίας σε φίλους του, τον οποίο οι Κουτσολιούτσοι θεωρούσαν «μικρό» παίχτη, όταν όλα φάνταζαν ιδανικά στην «σαθρή» όπως αποδείχτηκε αυτοκρατορία τους, με τα «μαϊμού» κέρδη. Απέφευγαν μάλιστα να τον καλούν στο μέχρι πρότινος επικό πάρτι τους στις Σπέτσες και στην μυθική καλοκαιρινή τους κατοικία, που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο της Ξυλοκέριζας.

Εκεί όπου ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και η οικογένειά του διασκέδαζαν τους καλεσμένους τους καλώντας την Άλκηστις Πρωτοψάλτη και τον Διονύση Σαββόπουλο σε νύχτες με Αυγουστιάτικο φεγγάρι και άφθονες μπουρμπουλήθρες από παγωμένες συλλεκτικές Dom Perignon. Τελικά όμως ο καιρός είχε γυρίσματα για την οικογένεια που πίστευε ότι θα ήταν πάντα στον θρόνο της με ψέμματα, δράκους και ανύπαρκτα αποθεματικά Οι glam νύχτες των Σπετσών

O Σπετσιώτης μιας κάποιας ηλικίας σήκωσε το κεφάλι του ακούγοντας τον χαρακτηριστικό βόμβο της έλικας του ελικοπτέρου να δυναμώνει. Κάρφωσε το βλέμμα του και γυρνώντας σε έναν φίλο του είπε χαρακτηριστικά: «Του Κουτσολιούτσου είναι. Πρέπει να έχει περάσει πάνω δέκα φορές σήμερα. Πάει για την Ξυλοκέριζα πάλι». Η κυρία που άκουσε την συνομιλία περνώντας τυχαία εκείνη την στιγμή χαμογέλασε σφιγμένη, ίσως επειδή ένοιωσε λίγο άσχημα, αφού η ώρα ήταν λίγο μετά τις τρεις το μεσημερι.

Ήταν 18 Αυγούστου του 2014 και είχε έρθει και αυτή όπως έλεγε λίγες ώρες αργότερα στην συντροφιά της, με το ελικόπτερο της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που έκανε συνεχή δρομολόγια από Αθήνα και Πόρτο Χέλι προς το νησί, σχεδόν μέχρι τις εννιά το βράδυ. Εκείνη την ημέρα στις Σπέτσες, όλη σχεδόν η επιχειρηματική ελίτ της χώρας ήταν καλεσμένη στην συγκλονιστική από κάθε άποψη κατοικία της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας. Ένα σπίτι υψηλότατης αισθητικής που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο της Ξυλοκέριζας στις Σπέτσες το οποίο φιλοξενούσε μέχρι πέρυσι το πάρτι της χρονιάς όπως το αποκαλούσαν όλοι.

Αυτό στο οποίο η κυρία Καίτη Κουτσολιούτσου και η νύφη της Μαρίζα γιόρταζαν τα γενέθλιά της η πρώτη και την ονομαστικής της εορτή η δεύτερη. Ο σύζυγός της Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχε φροντίσει τα πάντα χωρίς να υπολογίζει τα έξοδα. Ήταν ένα μυθικό βράδυ για τους προσκεκλημένους μιας οικογένειας που ξεκίνησε με συνετά βήματα το στήσιμο μιας αυτοκρατορίας αλλά κάπου στην πορεία «χάθηκε» για τα καλά στην απατηλή λάμψη της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και του πλούτου.

Οι πτήσεις του ελικοπτέρου κάθε καλοκαίρι και όχι μόνο τον Αύγουστο ήταν συχνότατες όπως λένε άνθρωποι που τους ξέρουν πολύ καλά, αφού μπορεί να το έστελναν επειδή ο Ηλίας Ψινάκης ήθελε να κάνει μια βουτιά στην επίσης εντυπωσιακή πισίνα τους. Τους τελευταίους μήνες πάντως; η οικογένεια είναι εξαφανισμένη και μόνο ο κύριος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος πραγματοποιούσε κάποιες δημόσιες εξόδους στα Βόρεια ενώ η σύζυγός του Μαρίζα και τα παιδιά τους τις αποφεύγουν.

Η αγαπημένη τους Μύκονος δεν τους είδε τα τελευταία δύο χρόνια, αφού γνώριζαν ότι στην σκέψη και μόνο ότι θα εμφανιστούν στο νησί των ανέμων, θα προκαλούσανι όχι απλώς το κοινό αίσθημα, αλλά τον κόσμο όλο.

Luxury ζωή με ταμειακούς «δράκους»

Στα σαλόνια της κοσμικής Αθήνας και στα σικ στέκια της Μυκόνου εδώ και μήνες η οικογένεια Κουτσολιούτσου και το catastrophy story της Folie-Folie εξακολουθούν να συζητιούνται Η φήμη και μόνο ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήταν στην Μύκονο το 2018 για το τριήμερο του Αγίου πνεύματος την στιγμή που η μετοχή της εταιρίας σημείωνε απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων όλες τις προηγούμενες ημέρες, έφτανε για γραφτούν μια ντουζίνα άρθρα.

Τελικά ο κύριος Κουτσολιούτσος δεν ήταν στο νησί των ανέμων, αλλά στην Αθήνα, προσπαθώντας και καλά να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με κινήσεις που δεν ευοδώθηκαν για τους ταμειακούς «δράκους» της Ασίας και όχι μόνο. Ακόμη και η συνέντευξή του τότε στην «Καθημερινή» φάνταζε ως μια κίνηση που θα «ξέπλενε» κατά τι τον υιό Κουτσολιούτσο, από τα όσα του έσερναν τα ΜΜΕ, μετά τα αποκαλυπτήρια της τεράστιας φούσκας που ήταν η Folli-Follie. Κάποιοι τον θυμούνται ακόμη εκείνο το Αυγουστιάτικο βράδυ του 2014 στις Σπέτσες να χορεύει ευτυχισμένος στο καθιερωμένο πάρτι της οικογένειας ανάμεσα σε ηχηρά ονόματα του επιχειρείν και της ναυτιλίας

Ήταν εκεί σχεδόν όλη η υψηλή αθηναϊκή κοινωνία και όχι μόνο. Γοητευτικές κυρίες από την Μέση Ανατολή και το Λίβανο, πολιτικοί, επιχειρηματίες όπως ο Δημήτρης Κοπελούζος και ο αείμνηστος Θόδωρος Βασιλάκης, εφοπλιστές όπως το ζεύγος Βαφειά ακόμη και γαλαζοαίματοι χωρίς θρόνο, όπως ο ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ απολάμβαναν την υπέροχη βραδιά.

Το δείπνο με τις λεπτές γεύσεις και τα εκλεκτά κρασιά είχε τελειώσει προ πολλού και οι προσκεκλημένοι είχαν μεταφερθεί στα ψηλότερα επίπεδα της πανέμορφης κατοικίας.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Δήμητρα Γαλάνη, είχαν επιστρατευθεί για την συγκεκριμένη βραδιά, ενώ η Άλκηστης Πρωτοψάλτη σε έτερη glam νύχτα, διασκεδάζοντας την οικογένεια που φάνταζε μέχρι πέρυσι άτρωτη σε ότι αφορούσε την αυτοκρατορία κοσμημάτων και αξεσουάρ που έστησε. Μαζί με αυτά έστησε και ένα lifestyle πολύ μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε τελικά, με εντυπωσιακές κατοικίες στα Βόρεια προάστια, το ωραιότερο και ακριβότερο ίσως σπίτι στις Σπέτσες, πτήσεις με ελικόπτερα και ταξίδια με lear jet ανά τον κόσμο.

Τελικά όμως όπως εύστοχα παρατήρησε γνωστότατη κυρία ισχυρού επιχειρηματία σε φιλική συντροφιά ανεφερόμενη στην υπόθεση «ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Ενίοτε είναι ένα καλογυαλισμένο faux.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ