2020-09-17 10:29:10
Φωτογραφία για Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ: Χωρίς Πρωτοβάθμια το δεύτερο κύμα του κορονοϊού – Απλήρωτοι οι γιατροί
Απλήρωτοι είναι οι οικογενειακοί ιατροί από τον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ–ΕΟΠΥΥ) ενώ η Πρωτοβάθμια είναι απούσα στο σύστημα υγείας

 

Εν μέσω πανδημίας COVID-19, οι οικογενειακοί ιατροί παραμένουν απλήρωτοι και αποκλεισμένοι από το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των παραστατικών για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, σημειώνει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ–ΕΟΠΥΥ). Οι υπόλοιπες ειδικότητες αναμένουν με μεγάλη προσμονή την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της τρέχουσας περιόδου, συμπληρώνει η Πρόεδρος της Ένωσης Άννα Μαστοράκου.

Χωρίς οικογενειακούς γιατρούς

Όπως σημειώνει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ–ΕΟΠΥΥ), στις 30/09/2020 λήγει η παρούσα σύμβαση των 830 οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, που προέκυψε μετά από μαζική καταγγελία των συμβάσεων των 2000 παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων τον Αύγουστο του 2018 από τον ΕΟΠΥΥ.


Η Άννα Μαστοράκου

«Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συνεχίζει το δικαστικό αγώνα για την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν οι συνάδελφοι προ 2ετίας από τη μονομερή αιφνίδια καταγγελία εις βάρος των συμβεβλημένων ιατρών, η οποία τους προκάλεσε ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία και συνωστισμό των πολιτών στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων, κατάσταση που είναι ανεπίτρεπτη εν μέσω πανδημίας.

Η υποχρεωτική αραίωση των ραντεβού στα Νοσοκομεία έχει αφήσει ακάλυπτες ανάγκες ασφαλισμένων και ανασφάλιστων πολιτών» αναφέρει η Άννα Μαστοράκου.

Αναμένονται ακόμη οι 800 γιατροί

Παρόλο που η πανδημία εξελίσσεται, αναμένεται ακόμη η προκήρυξη των 800 θέσεων των λοιπών ειδικοτήτων που θα ενίσχυαν περαιτέρω την Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας των πολιτών, δέσμευση που ανακοινώθηκε προ έτους από τον Υπουργό Υγείας και τον Πρωθυπουργό της χώρας, σημειώνει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ. Δείτε ΕΔΩ τι είχε προαναγγείλει πέρυσι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός: «Μητσοτάκης στη ΔΕΘ για προσλήψεις και συμβάσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ! Αναλαμβάνουν 800 νέοι γιατροί»

Τονίζουμε ότι ο διαφορετικός τρόπος αποζημίωσης (πάγια αντιμισθία, per capita, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή) των ιατρών του ΕΟΠΥΥ δημιουργεί ανισότητα, η δε μορφή αμοιβής με πάγια αντιμισθία, ασχέτως καταγραφής αριθμού επισκέψεων, δημιουργεί αντιπαραγωγικό πρότυπο, αναφέρουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

Οι εκπτώσεις όγκου και αυτοπαραπομπής (rebate) στην αποζημίωση και οι άδικες δυσβάστακτες περικοπές αποζημίωσης του εργαστηριακού τομέα της ΠΦΥ μέσω του μηχανισμού του clawback από τον ΕΟΠΥΥ δημιουργεί συνθήκες στραγγαλισμού της διάγνωσης, η οποία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η οικονομική επιβάρυνση από την προμήθεια μέτρων ατομικών προστασίας και την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου των ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων είναι δυσβάσταχτη για τους αυτοαπασχολούμενους ιατρούς.

Η ΠΦΥ εξακολουθεί να “δυσπνοεί” εν μέσω πανδημίας, καταλήξει μεταξύ άλλων η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ