2020-09-18 23:31:46
Φωτογραφία για TA  IEΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΣΟΦΙΑΣ,ΠΙΣΤΕΩΣ,ΕΛΠΙΔΟΣ  ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ .



  Η Εκκλησία του Αγίου Τροφίμου ( Λατίνων σήμερα ) στη πόλη Έσσο της Γαλλίας , η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 19 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους .Στα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ου , ο Ναός αποκαταστάθηκε στην αρχική του μορφή και φέρει το όνομα της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων Της .

  Μια εξαιρετική ανακάλυψη έγινε στη νότια περιοχή της Γαλλίας, στην Προβηγκία. Οι εργασίες για την κατασκευή ενός κέντρου πολυμέσων σε μια από τις κύριες συνοικίες της πόλης Arles άνοιξαν τα θεμέλια ενός κτηρίου που θα μπορούσε να ήταν ο πρώτος χριστιανικός καθεδρικός ναός στη Γαλλία. Η κατασκευή του καθεδρικού ναού χρονολογείται περίπου στο 345. Έτσι, μαζί με τους καθεδρικούς ναούς στην Τρίερ (Γερμανία) και τη Γενεύη (Ελβετία), ο καθεδρικός ναός στην Αρλ μπορεί να θεωρηθεί ένας από τους πρώτους χριστιανικούς καθεδρικούς ναούς της αρχαίας Γαλατίας, το έδαφος του οποίου τον 4ο αιώνα περιλάμβανε τη σύγχρονη Γαλλία και το Βέλγιο, νοτιοανατολικά των Κάτω Χωρών .


Η πρώτη χριστιανική κοινότητα εμφανίστηκε στη πόλη Αρλ μετά το κήρυγμα του Αγίου Τροφίμου. Η παράδοση αποκαλεί τον Άγιο Τρόφιμο ως τον πρώτο επίσκοπο της Αρλς (2ος-3ος αιώνας) και σε διαφορετικούς αιώνες ταυτίζει την προσωπικότητά του είτε με τον απόστολο Τροφίμο των εβδομήντα, μαθητή του Αγ. Απόστολου Παύλου, ή με έναν από τους έξι επισκόπους που έφτασαν στη Γαλατία με τον Άγιο μάρτυρα Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη. Προς τιμήν του Αγίου Τροφίμου περίπου το 770 χρόνια στο νησί Esho ή Eschau ο πάπας Ρέμιγιος, Επίσκοπος του Στρασβούργου, ίδρυσε μια μονή των Βενεδικτίνων. 

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες ιστορικές πληροφορίες για την Αγία Σοφία και τις τρεις κόρες της Αγ.Πίστη , Ελπίδα και Αγάπη . Οι πρώτες εκδόσεις των Αγίων αυτών μαρτύρων εμφανίστηκαν μόνο τον 7ο - 8ο αιώνα και γράφτηκαν στα Γεωργιανά, Αρμενικά, Βουλγαρικά, Λατινικά και Ελληνικά και στην αρχαία Ρωσία όπου η Ελληνική προ-μεταφραστική υιοθετήθηκε.

 Μια αλλαγή στα ονόματα των νεαρών γυναικών έγινε από μεταφράσεις της Ελληνικής περιγραφής στα βουλγαρικά. Σε μερικά αρχαία ρωσικά χειρόγραφα του 13ου αιώνα, έγινε προσπάθεια να μεταφραστούν στα Σλαβικά όχι μόνο τα ονόματα των Αγίων θυγατέρων, αλλά και το όνομα της μητέρας τους Αγ.Σοφίας. Οι Άγιοι έχουν από αιώνων πολύ αγάπη και σεβασμό στη Ρωσία και δίδουν ονόματα στα παιδιά τους με αυτά των Αγίων μας .

  Η πιο ολοκληρωμένη συγγραφή για τη ζωή Τους συντάχθηκε από έναν εξαιρετικό ειδικό στην ιστορία της Εκκλησίας , τον Αρχιεπίσκοπο Φιλάρετο (Gumilevsky) του Τσερνίκωφ . ( στην Αγγλία έχουν περισσότερα από Συριάνικους κώδικες και σύμφωνα με το Passio , του οποίου το παλαιότερο χειρόγραφο είναι καλά διατηρημένο στο Λονδίνο και χρονολογείται τον πέμπτο αιώνα και του οποίου το Ελληνικό πρωτότυπο ίσως να είναι από τον τέταρτο αιώνα , η Αγία Σόφια ήταν διάσημη και Ελληνικής καταγωγής και ζούσε στο Μιλάνο ,καταγγέλθηκε από τον νομάρχη της Ρώμης τον Αντίοχο, στον αυτοκράτορα Αδριανό , ο σύζυγος της ήταν ένας πολιτικός της εποχής με το όνομα Φίλανδρος που η Αγία Σοφία τον έκανε Χριστιανό κια μετά τον θάνατό του άρχισε να βοηθά τους φτωχούς και να κηρύττει την Χριστιανική Της πίστη με χαραγμένο το μέτωπό Της από τα κτυπήματα αρνούμενη να λατρεύει τα είδωλα )

 Τι πόνος πρέπει να αντηχεί στην καρδιά της Αγίας Σοφίας από όλα αυτά τα σκληρά βασανιστήρια με τα οποία βασάνισαν τα παιδιά Της εμπρός στα μάτια της ... Δεν υπάρχουν λόγια στην ανθρώπινη γλώσσα για να εκφράσουν αυτόν τον πόνο. Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφραστεί αυτή η ακατάπαυστη παρηγοριά που θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτόν τον πόνο ... Και έτσι, η Αγία Σόφια υπέφερε από τα βασανιστήρια και το θάνατο των παιδιών της. Δεν υποβλήθηκε σε καμία άλλη δοκιμασία, ίσως με σκληρότερο τρόπο , αφού αφ ότου έφυγαν από τη ζωή Της, άφησαν την απελπιστική της θλίψη για την απώλεια των παιδιών της ... Άλλωστε, οι ειδωλολάτρες δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη Χριστιανική παρηγοριά της ... Αλλά ο ίδιος ο Κύριος σύντομα παρηγόρησε εντελώς την καρδιά της Αγίας Σοφίας.

Έχοντας θάψει τα παιδιά της σε έναν τάφο, παρέμεινε επίμονα σε αυτόν με προσευχή και την τρίτη ημέρα ηρέμησε με έναν αιώνιο ύπνο, που την ένωσε με τα ευλογημένα Άγια παιδιά Της στη Βασιλεία του Θεού με την αγάπη με την οποία αγαπούσε και δίδαξε τα παιδιά της να Τον αγαπούν ... ».

Τα λείψανα των τεσσάρων Αγίων με εντολή του Πάπα Παύλου Ι (757-767), μεταφέρθηκαν από το νεκροταφείο στη νεόκτιστη εκκλησία του Champ de Mars, και μερικά από τα λείψανα δωρίστηκαν στη μονή της Αγίας Ιουλίας . Το 777 τα λείψανα των μαρτύρων μεταφέρθηκαν από τη Ρωμαϊκή εκκλησία του Αγίου Συλβέστρου στο Esho. Στις 10 Μαΐου, όπως δείχνουν τα χρονικά, έχοντας λάβει τα ιερά λείψανα της Πίστεως , Ελπίδος ,Αγάπης και της μητέρας τους Αγίας Σοφίας ο Πάπας Ανδιανός τα μετέφερε επίσημα στους ώμους του σε ένα μοναστήρι στο Ash Island. 

Από τότε, η Αγία Σοφία έγινε η προστάτης του μοναστηριού στο Έσο, το οποίο προς τιμήν του ονομάζεται Αββαείο της Αγίας Σοφίας.

Ο σεβασμός και η λατρεία αυτών των Αγίων ήταν πολύ διαδεδομένος κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Στη Γερμανία αργότερα , έγινε η μεταφορά μέρους των λειψάνων στο μοναστήρι της . Η μοναχή Hrotsvith (Roswitha) από το Gandersheim (πέθανε μετά το 1000), έχοντας αναθεωρήσει τη ζωή της, έγραψε το δράμα «Sapientia» («Σοφία»). Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα γιορτάστηκαν οι λεγόμενες : " Δεήσεις της Αγ.Σόφιας ". Καταφεύγουν δε στη μεσολάβηση των Αγίων σε περιπτώσεις ειδικής ανάγκης και θλίψεως.

Η Aγία Σοφία ,της επετράπη να θάψει τα παιδιά και πήρε τα σώματα των Αγίων θυγατέρων της έξω από την πόλη και τα έθαψε στις 30 Σεπτεμβρίου στον 18ο πυλώνα του Appian Way σε ψηλό μέρος ( Στη Ρώμη ) Οι πιστοί έθαψαν το σώμα Της στο ίδιο μέρος. Από το 777, τα λείψανα των ιερών μαρτύρων βρίσκονται στην Αλσατία, στην εκκλησία της πόλης Έσσο, 15 χλμ νότια του Στρασβούργου. 

Τα λείψανα των Αγίων Μαρτύρων προσέλκυσαν πολλούς προσκυνητές, οπότε το 1143 η Abbess Cunegunda αποφάσισε να δημιουργήσει ένα «ξενοδοχείο για προσκυνητές που ήρχοντο από όλες τις πόλεις στον αρχαίο « ρωμαϊκό δρόμο » που οδηγούσε στο χωριό Esho, που ήταν γύρω από το μοναστήρι. Η Μεταρρύθμιση και η Γαλλική Επανάσταση επηρέασαν και το μοναστήρι. Καταστράφηκε και τα λείψανα του είχαν όλα κλαπεί. Το 1792, τρία χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση, τα κτίρια της μονής πωλήθηκαν σε δημοπρασία για 10.100 λιβρών. Στο μοναστήρι δημιουργήθηκε μια ταβέρνα με κάβα. Τα λείψανα εξαφανίστηκαν και παρέμεναν άγνωστα. Το 1822 η ταβέρνα καταστράφηκε μαζί με άλλους μοναστηριακούς χώρους. Αφού κηρύχθηκαν τα ερείπια της μονής του Αγίου Τροφίμου "ιστορικό μνημείο" το 1898, άρχισε η σταδιακή αναστήλωσή του. Στις 3 Απριλίου 1938, ο Καθολικός Επίσκοπος Charles Rusch έφερε δύο νέα κομμάτια των λειψάνων της Αγίας Σοφίας στο Esho από τη Ρώμη. Το ένα τοποθετήθηκε σε μια σαρκοφάγο από ψαμμίτη και το άλλο σε μια μικρή λειψανοθήκη, δίπλα σε ένα μέρος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας .
ΠΗΓΗ
proskynitis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ