2020-10-08 13:16:20
Φωτογραφία για O Mπόρις Τζόνσον «κλειδώνει» την Βόρεια Αγγλία – Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ να ανακοινώσει το λεγόμενο σχέδιο «Tier Three» για lockdown σε Μάντσεστερ, Λίβερπουλ και Νιουκάσλ την επόμενη εβδομάδα Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο κατάρρευσης του NHS καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση καθώς καθημερινά ανακοινώνονται χιλιάδες νέα κρούσματα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ να ανακοινώσει το λεγόμενο σχέδιο Tier Three για lockdown σε Μάντσεστερ, Λίβερπουλ και Νιουκάσλ την επόμενη εβδομάδα.

Και οι τρεις πόλεις βρίσκονται στο «κόκκινο».

Τα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο εστιατορίων, παμπ και μπαρ. Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε και η Νίκολα Στέρτζον στην Σκωτία.

Πάντως η δυσαρέσκεια στους κόλπους των Tόρις διογκώνεται καθώς πολλοί βουλευτές του κόμματος των Συντηρητικών είναι αντίθετοι στα νέα νέα μέτρα καθώς και στο κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 10 το βράδυ.


Η Βρετανία ανακοίνωσε 14.542 νέα κρούσματα Covid 19 την Τετάρτη.

Μέχρι στιγμής το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθεί να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα, ώστε να σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, με μέτρα τα οποία πρωτίστως στοχεύουν σε περιστολή της κοινωνικής ζωής, χωρίς εντούτοις να εμποδίζουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομική ζωή. Πάντως, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί ότι ενδέχεται να επιβληθούν πιο επιθετικά μέτρα και μάλιστα σύντομα, εκτός εάν η εικόνα της πανδημίας βελτιωθεί. Υπάρχει ο κίνδυνος το τωρινό δεύτερο κύμα, το οποίο έχει να κάνει με διασπορά του ιού κατά τρόπο δυσανάλογο μεταξύ ατόμων με χαμηλό κίνδυνο, να μετατοπισθεί σε πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον μιας δύσκολης απόφασης, αφού από τη μια μεριά οι σκληροί περιορισμοί συνιστούν αξιόπιστο μέτρο για την προστασία της υγείας των ηλικιωμένων και των ευάλωτων, αλλά ενέχουν σοβαρότατο οικονομικό ρίσκο – κι αυτό σημαίνει τεράστιο κόστος για τους νεότερους και τους υγιείς, που δεν κινδυνεύουν τόσο από τη νόσο. Από την άλλη μεριά, το να παραμείνει εν λειτουργία η οικονομία μεταφράζεται σε συγκράτηση των απωλειών, αλλά πιθανώς και να εκθέτει σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς. Ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προβληματίζεται με το ήδη υψηλό κόστος του πρώτου lockdown, δείχνει απρόθυμος να προχωρήσει σε ακόμα ένα.

Ο Κάλουμ Πίκερινγκ οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Berenberg εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να είναι πιο συγκρατημένη το τέταρτο τρίμηνο, μετά το εντυπωσιακό τρίτο τρίμηνο και τη δραματική συρρίκνωση 19,8% του δευτέρου. Εκτιμούμε πως το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Βρετανίας θα αυξηθεί 16,2% και σαφώς λιγότερο, κατά 2,5%, το τελευταίο τρίμηνο του έτους λόγω των επιπτώσεων των περιορισμών. Πάντως, δεν αναμένουμε δεύτερο lockdown στη χώρα. Η εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στο καλοκαίρι, όταν πολλές πολιτείες ανέκοψαν τη μετάδοση του ιού με ήπια μέτρα και χωρίς να πλήξουν την ανάκαμψη, μας κάνει να έχουμε ελπίδες ότι η τωρινή προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου όντως θα αποδώσει καρπούς. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ