2020-10-13 10:51:43
Φωτογραφία για Bloomberg Ποιος είναι ο πρώην ταξιτζής που στρατολόγησε ο Μακρόν για να σώσει τους μικρομεσαίους
Ο υπουργός που δεν πήρε ποτέ απολυτήριο Λυκείου έχει από τον περασμένο Ιούλιο αποστολή να παλέψει για την επιβίωση της κινητήριας δύναμης της γαλλικής οικονομίας έναντι της πανδημίας  Οταν η κρίση ανάγκασε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να επανεξετάσει τη φιλοσοφία του επί των οικονομικών, αποφάσισε να επιστρατεύσει έναν πρώην οδηγό ταξί.

Ο πρώην ταξιτζής και μετέπειτα επιχειρηματίας που δεν πήρε ποτέ το απολυτήριό του από το Λύκειο, ο 67χρονος Αλέν Γκρισέ, μπήκε στην κεντρική πολιτική σκηνή αναλαμβάνοντας τον κεντρικό ρόλο της εφαρμογής των πολιτικών του επενδυτή-τραπεζίτη που έγινε τελικά πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Η αποστολή του Γκρισέ ως υπουργός παρά τω Υπουργώ Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάκαμψης, αρμόδιος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι η διασφάλιση ότι η ραχοκοκαλιά της γαλλικής οικονομίας, οι ΜμΕ, δεν θα αφανιστούν από την κρίση του κορωνοϊού.


«Μου δόθηκε η αποστολή να στείλω ένα μήνυμα στα 3 εκατ. επιχειρηματίες: Είσαστε σημαντικοί», είπε ο Γκρισέ σε συνένετυξή του στο Bloomberg. «Το μήνυμα του προέδρου είναι: είσαστε στις διάφορες περιοχές της Γαλλίας, εκπαιδεύετε κόσμο, τους δίνετε δουλειά, έχετε σημασία για μένα. Οπότε, ιδού ένας υπουργός για εσάς».

Ο Μακρόν ανέβηκε στην εξουσία με ένα φιλόδοξο σχέδιο να επιταχύνει τη μεταμόρφωση που ξεκίνησε ως υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τις δημόσιες δαπάνες, επιτρέποντας παράλληλα στις τεχνολογικές startups να ανθίσουν. Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού τον ανάγκασε να επικεντρωθεί στην κατάσβεση της «πυρκαγιάς», μέσω της παροχής κρατικής βοήθειας, με τη χορήγηση εκατοντάδων δισ. ευρώ σε εγγυήσεις δανείων και με την εθνικοποίηση μισθών ιδιωτικών εταιρειών μέσω των προγραμμάτων αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Ακριβώς πριν την ανάθεση καθηκόντων στον Γκρισέ, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού τον περασμένο Ιούλιο και έχοντας μπροστά του μια οικονομική κατάρρευση με τις επόμενες εκλογές να απέχουν δύο χρόνια, ο πρόεδρος είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο γαλλικός λαός…θα πρέπει να επανεφεύρουν τους εαυτούς τους.

Ο Μακρόν και ο Γρισέ δεν συμφωνούσαν πάντα. Οταν ο πρόεδρος Μακρόν ήταν υπουργός, ο Γκρισέ είχε αντιτεθεί στη μεταρρύθμιση που έφερε την προσωπική σφραγίδα του Μακρόν (τον αποκαλούμενο Νόμο Μακρόν) που είχε στόχο της να γράψει από την αρχή τον εργασιακό νόμο στη Γαλλία και να ανοίξει τα επαγγέλματα των συμβολαιογράφων, των δικαστικών επιμελητών και άλλων κλάδων.

Η προσέγγιση αυτή ερχόταν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα που εξυπηρετούσε τότε ο Γκρισέ ως επικεφαλής της εθνικής ένωσης οδηγών ταξί και ανώτερο μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

«Δεν είμαι κατά της μεταρρύθμισης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να διαλύσεις τα πάντα», ανέφερε ο Γκρισέ. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα σε αυτά τα θέματα , αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να με κάνει υπουργό».

Η κυβέρνηση έπρεπε να είναι εφευρετική κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την υπεράσπιση πολλών από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που ήταν υπό την «προστασία» του Γκρισέ, που έμεναν εκτός των εγγυήσεων δανείων και των προγραμμάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Ενίσχυε τακτικά το λεγόμενο «ταμείο αλληλεγγύης» για να αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων που συμπεριελάμβαναν από παρισινά μπιστρό και ανθοπωλεία μέχρι οδηγούς ταξί και προγραμματιστές.

Πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσεις στη Γαλλία απασχολούν λιγότερους από 20 υπαλλήλους, σύμφωνα με τον Γκρισέ, καθιστώντας της μικρές επιχειρήσεις πυρήνα της γαλλικής οικονομίας και μια σημαντική «πολιτική δεξαμενή».

«Αν είχαμε πει στους Γάλλους μείνετε σπίτι, αλλά δεν θα πληρώνεστε, τι θα είχε συμβεί; Θα είχαμε “γιλέκα” κάθε χρώματος. Όχι μόνο “κίτρινα”», είπε αναφερόμενος στο λαϊκό κίνημα που ξεκίνησε το 2018 και συντάραξε τη Γαλλία.

Ο Γρισέ αναφέρει ότι δουλεύει 18 με 19 ώρες τη μέρα, συναντά δεκάδες ανθρώπους και κοιμάται στο διαμέρισμά του μέσα στο υπουργείο. Μέρος της δουλειάς του είναι να εξετάζει το πώς οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας μπορούν να μετασχηματισθούν – ανέφερε πχ. ότι τα νυχτερινά κέντρα ανοίγουν ξανά ως μπόουλινγκ.

Εκτός από τα μέτρα κατά της κρίσης, ο Γκρισέ εργάζεται επάνω σε ένα σχέδιο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τους αυτοαπασχολούμενους, απλοποιώντας τη φορολογική διοίκηση και το νομικό πλαίσιο.

Ο επιχειρηματίας που δημιούργησε μια υπηρεσία ταξί από το μηδέν εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ξανακάτσει στα θρανία για να πάρει το απολυτήριο Λυκείου.

Βρίσκεται δίπλα στον Μακρόν, ο οποίος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (ένα πανεπιστήμιο που οι φοιτητές οτυ ανήκουν στην ελίτ), για να απομακρυνθεί από μια κοινωνία όπου ένα πτυχίο ή ένα διαγώνισμα μπορεί να εξασφαλίσει σε κάποιον τα προς το ζην.

«Το ότι ανέλαβα αυτή τη θέση, δημιουργεί ελπίδες μεταξύ επιχειρηματιών», είπε. «Ο στόχος μου δεν είναι να τους απογοητεύσω.»
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ