2020-10-14 22:18:58
Φωτογραφία για Μόσιαλος: Πώς μπορεί να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κοροναϊού σε κλειστούς χώρους

medlabnews.gr iatrikanea 

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα κοροναϊού, Ηλίας Μόσιαλος, περιγράφει τον τρόπο που μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων COVID-19 σε κλειστούς χώρους.

Τι έγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος για την μεταδοτικότητα του κοροναϊού σε κλειστούς χώρους:

Πως μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των λοιμώξεων σε κλειστούς χώρους.

Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να εστιάζουμε από τώρα σε μεθόδους που θα μπορέσουμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο της μετάδοσης της νόσου στους εσωτερικούς χώρους με την έλευση του χειμώνα. Ξέρουμε πως για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε την προσοχή μας στο φυσικό εξαερισμό, την προσωπική υγιεινή, την τήρηση των φυσικών αποστάσεων, στη χρήση μάσκας, και να συνεχίσει η διεξαγωγή τεστ και ανίχνευσης επαφών.

Όμως μια πρόσφατη ανακάλυψη, του περίφημου ερευνητικού Ιαπωνικoύ ινστιτούτου Riken και του Πανεπιστημίου Kobe, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Makoto Tsubokura χρησιμοποίησε τον «Fugaku», τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο, για να μοντελοποιήσει την εκπομπή και τη ροή σωματιδίων που μοιάζουν με ιούς από μολυσμένα άτομα, σε διάφορους εσωτερικούς χώρους.

Έδειξαν ότι η υγρασία μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στη διασπορά των σωματιδίων του ιού, δείχνοντας τους αυξημένους κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού σε ξηρές, εσωτερικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, εάν η υγρασία του αέρα ήταν χαμηλότερη από 30% αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπερδιπλασιαστεί η ποσότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε σύγκριση με επίπεδα υγρασίας 60% ή και υψηλότερα.

Επίσης, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι:το άνοιγμα παραθύρων σε συρμούς αμαξοστοιχιών αυξάνει τον αερισμό κατά δύο έως τρεις φορές, μειώνοντας τη συγκέντρωση των μικροβίων στο περιβάλλονοι ασπίδες προσώπου δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκεςσε ένα δείπνο διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ανθρώπους δίπλα μας σε σύγκριση με τους ανθρώπους που κάθονται απέναντιο αριθμός των τραγουδιστών στις χορωδίες πρέπει να είναι περιορισμένος και να τηρούνται αποστάσεις

Το εύρημα του ινστιτούτου Riken υποδηλώνει ότι η χρήση υγραντήρων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των λοιμώξεων σε περιόδους που δεν είναι δυνατός ο φυσικός εξαερισμός. Το καλύτερο βέβαια είναι να έχουμε ανοιχτά παράθυρα, όσο πιο συχνά γίνεται, και όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες -και εφόσον τα ευρήματα αυτής της μελέτης επιβεβαιωθούν- τότε οι υγραντήρες μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της διασποράς της λοίμωξης.

Η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου στο Facebook:

medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ