2020-10-16 00:27:45
Φωτογραφία για «Σκανάρει» τα πάντα η εφορία για να «τσιμπήσει» αδήλωτα εισοδήματα
Τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, δαπάνες για ρεύμα, νερό, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ασφαλιστικά συμβόλαια, ιατρικές πράξεις, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και μία σειρά άλλες δαπάνες θα παρακολουθούνται στενά από την εφορία προκειμένου να εντοπιστούν εστίες φοροδιαφυγής!

Εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλη προσδιορίζει επακριβώς τις πηγές εισοδήματος και δαπανών που πρέπει να ελέγχονται προκειμένου να εντοπιστούν και να φορολογηθούν τα πάσης φύσεως αδήλωτα εισοδήματα.

Σε περίπτωση που η εφορία ανακαλύπτει εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί από φορολογούμενο (φυσικό πρόσωπο) και δεν έχουν περιληφθεί σε δήλωσή του, τότε εκδίδεται και κοινοποιείται πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος. Πρόκειται για το «κοστούμι» που θα του ράβει η εφορία με τον οφειλόμενο επιπλέον φόρο και κατά περίπτωση, τα τυχόν ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.


Σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή για τον διοικητικό προσδιορισμό του φορου, οι ελεγκτές θα πρέπει να αντλούν στοιχεία από τράπεζες, επενδυτικές και ασφαλιστικές, εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα πλαστικής χειρουργικής, πανεπιστήμια, κολέγια, σχολές, σχολεία, εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και ύδρευσης κ,.α. Στοιχεία για τα έσοδα του φορολογούμενου θα αντλούνται και μέσα από τις ετήσιες βεβαιώσεις εισοδημάτων που έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ μέσω διαδικτύου. Δηλαδή τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα, κλπ. Θα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν και τα στοιχεία αποδοχών που έχουν ληφθεί μέσω των μηνιαίων αναλυτικών εγγραφών της ηλεκτρονικής δήλωσης απόδοσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών ΦΜΥ, όπως επίσης και οι πληροφορίες που αντλούνται στο πλαίσιο της ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των κρατών.

Η διασταύρωση και η χρήση των στοιχείων και πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση και η έκδοση νέας πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου, μπορεί να γίνει και αφού ήδη έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου κατόπιν της υποβολής της φορολογικής δήλωσης! Δηλαδή ο φορολογούμενος μπορεί να έχει υποβάλει την δήλωση του, να έχει πληρώσει το φόρο και ξαφνικά να βρει στην τσιμπίδα της εφορίας εφόσον οι έλεγχοι τις ΑΑΔΕ εγείρουν υποψία φοροδιαφυγής!

«Έχετε φόρο στο email σας»

Ο φορολογούμενος λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο taxisnet ειδοποίηση με διαδρομή (link) που τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ., όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου. Επιπρόσθετα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εναλλακτικά δύνανται να κοινοποιούνται και με απλή επιστολή. Ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή του φόρου.

Η εφορία μπορεί να ζητά δικαιολογητικά εκ των υστέρων!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο Πιτσιλή η εφορία μπορεί και να καλεί τους πολίτες να υποβάλουν δικαιολογητικά- εκ των υστέρων- για όσα έχουν ήδη δηλώσει.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει πως «για εισοδήματα και δαπάνες για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση και περιλαμβάνονται σε δηλώσεις που υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι, η Φορολογική Διοίκηση, όταν το κρίνει απαραίτητο, ζητά την προσκόμιση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθεί η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου. Τέτοια δικαιολογητικά ενδεικτικά μπορεί να αφορούν:

α. Παρακρατούμενους φόρους, όλων των κατηγοριών εισοδημάτων, ημεδαπής ή αλλοδαπής, για τους οποίους δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση,

β. Πιστοποιητικά αναπηρίας που απαλλάσσουν από τον φόρο (ποσοστό αναπηρίας 80%) ή μειώνουν κατά 200 ευρώ τον φόρο (ποσοστό αναπηρίας 67%) είτε του ίδιου του φορολογούμενου είτε εξαρτώμενου μέλους, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά αρχεία που αποστέλλουν τα ΚΕ.Π.Α. και συνεπώς δεν υπάρχει ηλεκτρονική για αυτά πληροφόρηση,

γ. Δικαιολογητικά δωρεών του άρθρου 19 του ΚΦΕ και λοιπών δαπανών του Πίνακα 7 της δήλωσης (έντυπο Ε1) που αφαιρούνται από το εισόδημα ή από τον φόρο, για τις οποίες δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση. Περιλαμβάνονται και δικαιολογητικά ιατρικών δαπανών για τα φορολογικά έτη που μείωναν τον φόρο (άρθρο 18 του ΚΦΕ που ίσχυε έως το φορολογικό έτος 2016) για τα οποία ομοίως δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση».

Η εφορία μπορεί να ζητά πρόσθετα δικαιολογητικά είτε κατά την υποβολή της δήλωσης από τον φορολογούμενο και πριν από την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου, είτε μετά την υποβολή της και αφού έχει ήδη εκδοθεί η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου

Για την προσκόμιση των δικαιολογητικών αυτών, είτε εμφανίζεται σχετικό μήνυμα κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, είτε αποστέλλεται στον φορολογούμενο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε αποστέλλεται απλή επιστολή. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ