2020-10-22 20:11:20
Φωτογραφία για Brexit: Η Φλάνδρα επικαλείται βασιλική χορηγία του… 1666 για το ψάρεμα σε βρετανικά ύδατα
Το Βέλγιο θα επιχειρήσει να διατηρήσει τα αλιευτικά του δικαιώματα στα βρετανικά χωρικά ύδατα, αν δεν υπάρξει συμφωνία Επικαλείται έγγραφο του βασιλιά Καρόλου Β’ από τον Ιούλιο του 1666 Το Βέλγιο ενδέχεται να επικαλεστεί έναν καταστατικό χάρτη του 17ου αιώνα που του είχε παραχωρήσει ένας βασιλιάς της Βρετανίας, προκειμένου να διατηρήσει τα αλιευτικά δικαιώματά του στα βρετανικά χωρικά ύδατα, στην περίπτωση που το Λονδίνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους.

Καθώς απομένουν λίγο παραπάνω από δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβατική περίοδος του Brexit, το Βέλγιο θα απολέσει την πρόσβαση σε μεγάλο μέρος της θάλασσας όπου ψαρεύουν τα αλιευτικά του, στη Βόρεια Θάλασσα, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, ένα έγγραφο, στα λατινικά, που χορηγήθηκε στη Φλάνδρα τον Ιούλιο του 1666 από τον βασιλιά Κάρολο Β΄ δίνει πρόσβαση στα βρετανικά νερά σε 50 αλιευτικά σκάφη, για πάντα.


«Γνωρίζοντας πόσο προσκολλημένη είναι η Βρετανία στις παλιές συνήθειες και τους παλιούς νόμους, ενδέχεται να έχει καλές πιθανότητες» να γίνει δεκτό, είπε ο Γιαν Ντ’Οντ, ο επικεφαλής αρχειοφύλακας της πόλης Μπριζ, δείχνοντας το κιτρινισμένο έγγραφο.

Η βρετανική αποστολή στην ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτήν την υπόθεση.

Ο Κάρολος Β΄ υπέγραψε αυτό το έγγραφο σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την πόλη που του προσέφερε καταφύγιο μετά τον αποκεφαλισμό του πατέρα του, το 1649, στο αποκορύφωμα του αγγλικού Εμφυλίου Πολέμου. Με αυτό απένειμε στους πολίτες της Μπριζ ή «Civitas Brugensis», όπως αποκαλούνται στο κείμενο, το δικαίωμα να χρησιμοποιούν 50 αλιευτικά σκάφη στα βρετανικά νερά.

Μολονότι σήμερα τα βελγικά αλιευτικά δεν αποπλέουν από την Μπριζ αλλά από τη γειτονική Ζεεμπρούγκε, το έγγραφο που είναι γνωστό ως «Προνόμιο», εξακολουθεί να ισχύει, σύμφωνα με τη Χίλντε Κρέβιτς, την υπουργό Οικονομίας της Φλάνδρας.

Αιώνιο δικαίωμα

«Πάνω από τα μισά έσοδά μας από την αλιεία προέρχονται από τα ψάρια που αλιεύονται στα βρετανικά νερά. Επομένως, αν χάσουμε την πρόσβαση σ’ αυτά ή αν η ποσόστωσή μας μειωθεί υπερβολικά, αυτό θα ήταν η θανατική καταδίκη της αλιείας μας. Κατά συνέπεια, αν έχουμε ένα πολύ παλιό έγγραφο, στο οποίο ο βασιλιάς λέει ότι έχουμε το αιώνιο δικαίωμα να στέλνουμε 50 σκάφη σε αυτά τα ύδατα, τότε ναι, θα το χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Οι Βέλγοι ψαράδες συμφωνούν. Ο Ρόμπερτ Κάμπελ, Βέλγος γεννημένος από Αγγλίδα μητέρα, είπε ότι η τοπική βιομηχανία θα αποδεκατιστεί αν η Βρετανία απαγορεύσει την πρόσβαση στα αλιευτικά. «Πού θα ψαρεύουμε τότε; Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά», είπε, ενώ στεκόταν μπροστά στην ερυθρόλευκη μηχανότρατά του. «Εναποθέτω τις ελπίδες μου σ’ αυτό το έγγραφο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ