2020-10-26 09:14:22
Φωτογραφία για Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τις δωρεάν μαστογραφίες
Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Κόντρα ξέσπασε χθες μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις υποσχέσεις Μητσοτάκη για δωρεάν μαστογραφίες σε όλες τις Ελληνίδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική, λέγοντας ότι το μέτρο ισχύει από το 2018 για να ανταπαντήσει ο Β. Κικίλιας ότι ναι μεν είχε θεσπιστεί, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί λόγω έλλειψης προϋπολογισμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη, για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών. Το κόστος της ψηφιακής μαστογραφίας θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και θα αφορά όλες τις γυναίκες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και δεν έχουν πραγματοποιήσει προληπτική μαστογραφία κατά τα τελευταία δύο έτη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός Υγείας Α. Ξανθός χαρακτήρισε παραπειστική την εξαγγελία του Πρωθυπουργού για δωρεάν μαστογραφίες για γυναίκες άνω των 49 ετών, δεδομένου ότι ήδη από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (άρθρο 5) του ΕΟΠΥΥ του 2018 αυτές είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών ή άνω των 35 ετών αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.


Ειδικότερα, το εν λόγω άρθρο αναφέρει επί λέξει: “Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία κάθε δύο(2) χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από σαράντα (40) έως πενήντα (50) ετών, και κάθε χρό- νο σε γυναίκες ηλικίας άνω των πενήντα (50) ετών ή σε γυναίκες άνω των τριάντα πέντε (35) ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού”.

Στο θέμα παρενέβη ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλας, ο οποίος επισήμανε ότι παρότι προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ), προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση γι’ αυτό. Έτσι δεν συνταγογραφούνταν προληπτικές μαστογραφίες, αλλά μόνο διαγνωστικές με 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Ακόμη, ανέφερε ότι το 2019 οι εξετάσεις – προληπτικές και μη – που πραγματοποιήθηκαν για τον πληθυσμό-στόχο των 210.000 γυναικών ηλικίας 49-51 ετών, ήταν μόλις 23.266, ποσοστό 11% του πληθυσμού. Από αυτές τις μαστογραφίες, μόλις οι 6.241 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Δηλαδή, μόλις 3 στις 100 γυναίκες του πληθυσμού-στόχου έκαναν προληπτική μαστογραφία!

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε ξεχωριστό προϋπολογισμό για την πρόληψη, ο οποίος θα αυξάνεται κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός-στόχος. Γι’ αυτό και φέτος, όλες οι γυναίκες 49 και 50 ετών θα κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες.

Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν αρκεί να θεσπιστεί ο προληπτικός έλεγχος και να βρεθούν κονδύλια, αλλά να υπάρξει και εκστρατεία ενημέρωσης των Ελληνίδων. Και όσον αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, εδώ και χρόνια, η Πολιτεία καλύπτει πλήρως το κόστος του εμβολιασμού για όλα τα νεαρά κορίτσια. Όμως, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι μόλις 20%.

Οι ειδικοί αποδείδουν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού για τον ιό HPV στην έλλειψη ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Πρόσφατη έρευνα σε 15.000 άτομα όλη την Ευρώπη – στην οποία πήρε μέρος και η Ελλάδα – έδειξε ότι πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν πως δεν γνωρίζουν τον HPV. Μάλιστα, τρεις στους 10 Έλληνες δηλώνουν άγνοια για τον ιό και τις κακοήθειες που προκαλεί!

Ας αφήσουν λοιπόν τα δύο κόμματα τις διαμάχες και τους στείρους διαξιφισμούς. Ας συνεργαστούν ώστε να καταστρώσουμε επιτέλους ένα εθνικό σχέδιο για την ενημέρωση του κοινού, έναντι των πιο σημαντικών κινδύνων για την υγεία. Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου απέδειξε ότι η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να τολμήσει. Το πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης” που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Αρκεί να εφαρμοστεί…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ