2020-11-11 11:28:40
Φωτογραφία για Κορονοϊός - Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr: Η φωτιά είναι εδώ - Κρίσιμη η κατάσταση - Μείνετε σπίτι σας
Χρήστος Γιαννούλης - newsbomb.gr

Κρίσιμη η κατάσταση σε όλη τη χώρα από την έξαρση του κορονοϊού

InTime

Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» είναι το σύστημα υγείας, με τη Θεσσαλονίκη να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε κλίνες ΜΕΘ και κρούσματα, όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος. «Επικίνδυνη η κατάσταση, δίνουμε την πιο κρίσιμη μάχη. Μείνετε όλοι στα σπίτια σας», το αυστηρό μήνυμά του.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκαν 41 θάνατοι από τον νέο κορονοϊό στην Ελλάδα, ενώ αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων με 263 συμπολίτες μας να νοσηλεύονται σε αυτή την κατάσταση.

Τα δύσκολα, συνεπώς, τώρα αρχίζουν για το σύστημα υγείας και για τη χώρα, όπως υπογράμμισε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος. «Είμαστε στην αρχή της πιο δύσκολης φάσης αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία και καθολική τήρηση των μέτρων από όλους. Πρέπει να γίνει πιστή εφαρμογή των μέτρων, δεν υπάρχει περιθώριο τώρα να προσπαθεί κανείς να τα παρακάμψει», είπε χαρακτηριστικά.


Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος έστειλε σαφές μήνυμα και προς την πολιτική ηγεσία τονίζοντας «Οι πολιτικοί να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας και να μην κάνουν πολλή φασαρία, δεν είναι η στιγμή για τέτοια τώρα. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, σε διαδικτυακή εκδήλωση για την COVID-19 το καλοκαίρι.ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Δεν υπάρχει ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, η φωτιά είναι εδώ και δίνουμε μάχη»

Τη στιγμή που τα νούμερα δεν μειώνονται, όμως, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα των πολιτών παρά την εφαρμογή του lockdown. «Δεν φοβόμαστε να μην έρθει η πυρκαγιά στην αυλή μας. Η φωτιά είναι εδώ και προσπαθούμε να τη σβήσουμε. Δίνουμε μάχη. Τώρα τη δίνουμε τη μάχη. Χθες, σήμερα, αύριο. Τώρα είναι η πιο κρίσιμη μάχη», τονίζει με έμφαση ο κ. Εξαδάκτυλος και προσθέτει:

«Απόψε (σ.σ. βράδυ Τρίτης), δεν υπάρχει κρεβάτι εντατικής στη Θεσσαλονίκη. Αν χρειαστεί κάποιος να εισαχθεί σε ΜΕΘ, θα διασωληνώσουμε σε ένα οποιοδήποτε κρεβάτι. Κι αυτό θα γίνεται για όσο ακόμα διαθέτουμε αναπνευστήρες. Πιστεύω να γίνομαι σαφής για το πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση».

Στα όρια του το σύστημα υγείας, δεν υπάρχει κρεβάτι εντατικής στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον κ. ΕξαδάκτυλοInTime

«Το τελευταίο που μας νοιάζει είναι η διάρκεια των μέτρων»

Η κρισιμότητα της κατάστασης είναι τέτοια, που όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το τελευταίο που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι η διάρκεια των μέτρων καθώς προέχει η επιβίωση όλων. «Αυτή τη στιγμή το τελευταίο που μας νοιάζει είναι η διάρκεια των μέτρων. Πρέπει όλοι να καταλάβουν το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Αλλιώς θα κάνουμε αυτό που έκανε η Σουηδία που έγραψε έξω από τα νοσοκομεία «αν είστε άνω των 50 ετών, μην μπείτε καν στον κόπο να χτυπήσετε το κουδούνι». Αν δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει άλλος δρόμος», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Επιπλέον, σχολίασε σε αυστηρό τόνο πως η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος με την ιατρική κοινότητα να δίνει τεράστια μάχη με όσα όπλα έχει στη διάθεσή της. «Πρέπει να τηρούν όλοι τα μέτρα, καθολικά. Όσοι είναι εκτός, πολίτες και πολιτικοί, να τηρούν τα μέτρα και να κάνουν ησυχία για να μας αφήσουν εμάς που είμαστε «μέσα» να δουλέψουμε. Με όποια όπλα διαθέτουμε. Όσα όπλα έχουμε τώρα, με αυτά θα πολεμήσουμε».

Η τήρηση των μέτρων χωρίς την παραμικρή απόκλιση είναι επιβεβλημένη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα, σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο.InTime

«Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να έχει γίνει κατοχή για να σωθούν»

Σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες έτσι ώστε να βοηθήσουν στο να μειωθούν τα κρούσματα και να επιστρέψει σταδιακά η κανονικότητα, ο κ. Εξαδάκτυλος ήταν σαφής. «Όπως είπα και πριν, είναι αστείο να συζητάμε για τη διάρκεια των μέτρων. Το πρόβλημα δεν είναι η διάρκεια. Πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα, να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών και κατ’ επέκταση των διασωληνωμένων και των θανάτων. Για να το πω απλά, όσο λιγότερο βγαίνει κανείς από την πόρτα του, τόσο μειώνει την πιθανότητα να περάσει την πόρτα του νοσοκομείου».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα επικεντρώνεται στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Εκεί, όπως σχολίασε, οι πολίτες θα πρέπει να τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια όλα τα μέτρα έτσι ώστε να προλάβουν τα χειρότερα. «Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, με τα στοιχεία που έχουμε, θα πρέπει οι πολίτες να συμπεριφέρονται σαν να υπάρχει μια ξένη κατοχική δύναμη. Να μην βγαίνουν καν από τα σπίτια τους. Στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να μην τηρηθούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊο. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, η κατάσταση δεν είναι απλά σε επίπεδο συναγερμό, ανησυχίας ή οτιδήποτε άλλο. Είναι πολύ επικίνδυνη».

«Ελπιδοφόρα νέα για το εμβόλιο, αλλά θα αργήσει»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στα νέα για το εμβόλιο που ερευνά η Pfizer με την Biontech. Όπως σημείωσε, οι εξελίξεις που προέκυψαν είναι ενθαρρυντικές, αποτελούν μια ευχάριστη νότα μέσα στη δυσκολία που βιώνουν άπαντες λόγω κορονοϊού, όμως, απαιτείται υπομονή καθώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να φτάσει το εμβόλιο να χορηγηθεί στους πολίτες και να επανέλθει η ζωή στα προ πανδημίας δεδομένα.

«Τα νέα για το εμβόλιο είναι ελπιδοφόρα, είναι ένα πολύ καλό νέο αυτό που μάθαμε και ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοιες ειδήσεις. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι πως αυτό το εμβόλιο δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμο. Δεν θα μας απασχολήσει δηλαδή, για να μας βοηθήσει την περίοδο 2020-2021, αλλά την περίοδο 2021-2022», ήταν τα λόγια του.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ