2020-11-14 23:21:00
Φωτογραφία για «Κατηγορώ» Ακάρ κατά Ελλάδας για... παραβιάσεις
 

Σε αναβάθμιση των προκλήσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, προχώρησε η Άγκυρα με τον υπουργό Άμυνας, Χουλοσί Ακάρ να κατηγορεί την Αθήνα για παραβιάσεις.

Σε δηλώσεις του ο Χ. Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβιάσεις, αναφέροντας συγκεκριμένα 42 παραβιάσεις του εναερίου χώρου, επτά των χωρικών υδάτων αλλά και 15 παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών μέσα στον Οκτώβριο.

Οι δηλώσεις Ακάρ έρχονται στον απόηχο της πρόσφατης έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο με την οποία η αμερικανική διπλωματία χαρακτήριζε «μη εφικτό τον υπολογισμό των συνολικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου» για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος λόγος συνδέεται με μια πάγια αμερικανική θέση σχετικά με την ελληνική πρωτοτυπία διαφοροποίησης του εθνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) και των χωρικών υδάτων (Χ.Υ.) που, όπως είναι γνωστό, είναι αντίστοιχα 10 ν.μ. και 6 ν.μ.


Ο δεύτερος λόγος συνδέεται, κυρίως, με το ότι (όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση) «η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε οριοθέτηση συνόρων σε αυτές τις περιοχές όπου τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους αλληλοεπικαλύπτονται». Μάλιστα προσδιορίζεται ότι «η έλλειψη οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια για το εύρος των ελληνικών Χ.Υ. και του αντίστοιχου ΕΕΧ σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας οποιαδήποτε εκτίμηση των συνολικών παραβιάσεων του ΕΕΧ μη εφικτή».

Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, προανήγγειλε νέα γεώτρηση του «Γιαβούζ» στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Σε τελετή που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τον απόπλου του γεωτρύπανου «Κανουνί» στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ντονμέζ δήλωσε πως «στη Μεσόγειο συνεχίζουμε τις εργασίες μας. Κανένας μη νομίζει πως σταματήσαμε, πως κάναμε διάλειμμα στη Μεσόγειο. Το «Γιαβούζ» ολοκλήρωσε τις εργασίες του στην περιοχή Σελτσούκλου-1 στις 6.000 μέτρα κι έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα, και με τη βοήθεια του Θεού θα ξεκινήσει νέες γεωτρήσεις σε κοντινή περιοχή».

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στην παρουσία των σεισμογραφικών σκαφών της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. «To “Oρούτς Ρέις” και το “Μπαρμπαρός” συνεχίζουν τις εργασίες τους σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου. To “Oρούτς Ρέις” έχει συλλέξει στοιχεία στα ανοιχτά του Κας, στην περιοχή Ντέμρε, σε έκταση 6.222 τ.χλμ.», δήλωσε. Η NAVTEX του «Μπαρμπαρός» παρατάθηκε έως τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ του «Ορούτς Ρέις», που συνεχίζει τις εργασίες του νότια του Καστελόριζου, λήγει στις 23 Νοεμβρίου.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ