2020-11-22 09:06:26
Φωτογραφία για Αρχές του 2021 η προκήρυξη του Ultrafast Broadband

 



Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, βάσει της προόδου που έχει συντελεστεί στον ανταγωνιστικό διάλογο, το Ultra Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) θα προκηρυχθεί, εκτός απρόοπτου, τέλος Ιανουαρίου 2021.

Το UFBB έχει εξασφαλίσει κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 223 εκατ. ευρώ και με ενδιαφέρον αναμένεται αν τελικά θα προλάβει την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο.

Η προκήρυξή του θα συνοδευτεί από το Σχέδιο Σύμβασης εκτέλεσης και τα παραρτήματά της, κείμενα τα οποία αυτή τη στιγμή αποτελούν το αντικείμενο συζήτησης του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους 9 φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του έργου.

Από τη δημοσίευση της προκήρυξης και μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών χρειάζεται να μεσολαβήσουν έξι εβδομάδες και αυτό σημαίνει ότι η συμβασιοποίηση του UFBB μεταφέρεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκτός αν βρεθεί τρόπος επίσπευσης των διαδικασιών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εδώ και λίγες μέρες οι 9 ενδιαφερόμενοι (Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom, Windκαι η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα) έχουν στη διάθεσή τους τη νεότερη εκδοχή της Σύμβασης για να την μελετήσουν και να κάνουν τις τελικές παρατηρήσεις τους, ενώ αναμένουν το παράρτημα που αφορά την τιμολογιακή πολιτική.

Κεντρικό θέμα του διαλόγου αποτελεί η βιωσιμότητα του UFBB, αν με άλλα λόγια θα έχει ικανή απόδοση, μεταξύ άλλων, για να εξασφαλίσει τον αναγκαίο τραπεζικό δανεισμό. Στελέχη των εταιρειών που συμμετέχουν στη διαδικασία εμφανίζονται προβληματισμένα σημειώνοντας ότι τα ρίσκα που χρειάζεται να συνυπολογιστούν είναι αρκετά, όπως το μέγεθος της ζήτησης κατά τη λειτουργεία του έργου και οι πιθανές ανταγωνιστές τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν.

Σχετικά με τις πιθανές συνεργασίες μεταξύ των ενδιαφερομένων κατά την τελική φάση, όταν θα κατατεθούν οι προσφορές, αυτό που λέγεται είναι ότι «όλοι μιλούν με όλους».

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο ΟΤΕ θα καταθέσει προσφορά χωρίς να προβεί αρχικά σε κάποια συμμαχία. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανή τη συνεργασία της Grid Telecom με την Wind.

Το έργο προκηρύχθηκε τον Μάϊο του 2019 και ένα χρόνο μετά δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου που όπως φαίνεται καθυστερεί σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί στο χρονοδιάγραμμα.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ