2020-12-05 10:32:12
Φωτογραφία για Royal Albert Hall: Γιορτάζει τα 150 χρόνια του
Είναι το πολιτιστικό διαμάντι του Λονδίνου, ο ιστορικός χώρος που έχει φιλοξενήσει κορυφαίους καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο, σημαντικά πολιτιστικά και επιστημονικά γεγονότα αλλά ορδές διάσημων θεατών. Ο λόγος για το Royal Albert Hall, την ιστορική συναυλιακή αίθουσα που το 2021 συμπληρώνει τα 150 χρόνια λειτουργίας του, μια επέτειος η οποία θα εορταστεί με πλήθος εκδηλώσεων παρά την σκιά του κορωνοϊού που συνεχίζει να πλανάται απειλητικός πάνω από ολόκληρο τον πλανήτη.

Το λαμπερό πρόγραμμα των εορτασμών θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών, όπως ο Έρικ Κλάπτον και η Πάτι Σμιθ, κονσέρτα μεγάλων ορχηστρών αλλά και ένα νέο μουσικό έργο από πολυβραβευμένο συνθέτη της μουσικής των ταινιών του Τζέμς Μποντ, Ντέιβιντ Άρνολντ.

Έχοντας περιέλθει σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας του lockdown που επέβαλε η πανδημία - οι ζημίες του μέσα στο 2020 ανέρχονται σε πάνω από 18 εκατομμύρια λίρες - οι ιθύνοντες του Royal Albert Hall είναι αποφασισμένοι να παρουσιάσουν ένα πλήρες καλλιτεχνικό πρόγραμμα τη νέα χρονιά το οποίο θα σηματοδοτήσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του.


Ο εντυπωσιακός εσωτερικός χώρος του Royal Albert Hall

Η ιστορία του

Το εντυπωσιακό κτίριο σε μορφή μορφή ροτόντας, που βρίσκεται στην περιοχή του νοτίου Κένσινγκτον, υπήρξε ένα μεγαλεπίβολο όραμα του φιλόμουσου βασιλικού συζύγου της Βασίλισσα Βικτωρίας, πρίγκιπα Αλβέρτου. Με αφορμή το Κρύσταλ Πάλας, που είχε δημιουργηθεί το 1851 στο Χάιντ Παρκ για να φιλοξενήσει την μεγάλη έκθεση του Λονδίνου, ένιωσε την ανάγκη δημιουργίας ενός μόνιμου χώρου για την φιλοξενία καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το όραμα αυτό πήρε σάρκα και οστά χάρη σε δημόσιο έρανο που πραγματοποιήθηκε ενώ η ανοικοδόμησή του ξεκίνησε το 1867 με την βασίλισσα Βικτωρία να το ονομάζει Ρόγιαλ Άλμπερ Χωλ για να τιμήσει τη μνήμη του συζύγου της που στο μεταξύ είχε φύγει από τη ζωή.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, μάλιστα, έκανε προσφάτως ειδική αναφορά, στον πρόγονό της αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο Αλβέρτος ήταν ένας σπουδαίος οραματιστής κι ένας εξαιρετικά ευφυής άνθρωπος και, μαζί με την βασίλισσα Βικτορία, μοιράστηκε το πάθος του για τις τέχνες, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό με ολόκληρο το έθνος».

Το κτίριο σχεδιάστηκε με βάση την ελληνορωμαϊκή αρχιτεκτονική σε αναγεννησιακό ρυθμό δίνοντας μορφή ροτόντας στο πενταόροφο αμφιθέατρο. Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ήταν κόκκινο τούβλο και τερακότα ενώ για τον εντυπωσιακό θόλο του έγινε μια σφυρήλατη μεταλλική κατασκευή με υαλοπίνακες. Οι δε παραστάσεις που κοσμούν την εξωτερική ζωφόρο του παραμέπτουν στην πομπή των Παναθηναίων του Παρθενώνα και απεικονίζουν τον θρίαμβο των τεχνών και των επιστημών.

Το χωρητικότητας 6500 θεατών Royal Albert Hall εγκαινιάστηκε επισήμως στις 29 Μαρτίου του 1870 και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει μια από τις διασημότερες συναυλιές αίθουσες, όχι μόνον στην Βρετανία, αλλά παγκοσμίως. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ