2020-12-09 15:50:25
Φωτογραφία για Αλάσκα: Ανακαλύφθηκε ηφαίστειο επιπέδου Yellowstone
 Τι δηλώνουν οι ερευνητές - Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για το μέλλον

Μοιάζει απίστευτο...και όμως αποτελεί εύρημα έρευνας. Ένα μικρό σύμπλεγμα ηφαιστειακών νησιών πιθανόν να είναι μέρος ενός τεράστιου ηφαιστείου παρόμοιου με της Καλντέρα Γελλοουστόουν, από όπου σημειώθηκαν εντυπωσιακά μεγάλες εκρήξεις στο παρελθόν.

Το σύμπλεγμα ανήκει στο σύνολο των νησιών Aleutian στην Αλάσκα, στο οποίο περιλαμβάνονται έξι στρωματοηφαίστεια που ονομάζονται Carlisle, Cleveland, Herbert, Kagamil, Tana και Uliag

Σύμφωνα με ομάδα Αμεικανών Γεωφυσικών τα συγκεκριμένα στρωματοηφαίστεια θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει έκρηξη πιο ισχυρή από εκείνη του όρους της Αγίας Ελένης το 1980.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση της δραστηριότητας που παρατηρείται στο Όρος Κλίβελαντ τα τελευταία 20 χρόνια από το οποίο έχει απελευθερωθεί σύννεφο τέφρας ύψους 30.000 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.


Παρόλο που το ηφαίστειο, το οποίο σημειωτέον δεν είχε ανακαλυφθεί, θα μπορούσε να είναι τεράστιο, οι επιστήμονες διατείνονται ότι δεν θα προκαλέσει καταστροφές στο εγγύς μέλλον.

Πάντως, οι εκρήξεις που σχηματίζουν καλντέρα είναι οι πιο επικίνδυνες, με σοβαρές παγκόσμιες επιπτώσεις.

Η καλντέρα που σχηματίστηκε κάτω από τα νησιά της Αλάσκας θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη από το όρος Okmok.

«Μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους εκρήξεις περιμένουμε στο μέλλον και να ετοιμαστούμε για τους κινδύνους», δήλωσε Αμερικανός ερευνητής των γεωλογικών δεδομένων στην Αλάσκα.
.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ