2020-12-12 01:02:40
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ψήφισε κυρώσεις για τους S-400 της Τουρκίας
Ανοίγει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία μέσα σε διάστημα 30 ημερών, καθώς το Κογκρέσο ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2021, παρά τις απειλές του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για άσκηση βέτο.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2021 προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, εντός 30 ημερών από την ψήφισή του, καθώς και στον αγωγό Nord Stream 2, ενώ εμποδίζει τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γερμανία και το Αφγανιστάν.

Πιο συγκεκριμένα, η Γερουσία υποστηριξε με συντριπτική πλειοψηφία τον Νόμο Εθνικής Άμυνας των 740 δισ. δολαρίων (NDAA) με ψήφους 84 υπέρ και 13 κατά, εγκρίνοντάς τον με αριθμό μεγαλύτερο των δύο τρίτων που χρειαζόταν για να παρακαμφθεί ένα πιθανό βέτο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιτίθεται στο νομοσχέδιο. 


Η απειλή Τραμπ για βέτο

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο, καθώς θέλει να περιληφθεί το νομοσχέδιο η κατάργηση της Ενότητας 230, η οποία αφορά το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την προστασία διαδικτυακών εταιρειών από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου, ενώ ζητά να προβλέπει επίσης πιο σταθερή απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό.

Η Ενότητα 230, που αποτελεί και τον βασικό λόγο αντίδρασης του Τραμπ, προστατεύει τους τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Facebook και το Twitter ώστε να μην θεωρούνται νομικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στην πλατφόρμα τους.

Ο γερουσιαστής Rand Paul ήταν επίσης ιδιαίτερα επικριτικός για το νομοσχέδιο, συγκεκριμένα για την τροπολογία που δηλώνει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν μπορούν να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο, μια κίνηση η οποία, όπως ανέφερε, προωθεί τον "διαρκή πόλεμο".

Το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτήν την εβδομάδα με ψήφους 355 υπέρ και 78 κατά, που σημαίνει ότι πηγαίνει τώρα στον Τραμπ, όπου θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει την απειλή του βέτο, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει ισχυρή διακοματική στήριξη.

Παρότι, όμως, το νομοσχέδιο πέρασε και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου με ισχυρή πλειοψηφία ώστε να παρακαμφεί ενδεχόμενο βέτο του Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας, James Inhofe, ο οποίος μίλησε με τον Τραμπ μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ότι ένοικος του Λευκού Οίκου είναι αποφασισμένος να ασκήσει βέτο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στη διάθεσή του 10 ημέρες προκειμένου να υπογράψει το νομοσχέδιο. Αν αποφασίσει τελικά να ασκήσει βέτο, τότε τα δύο σώματα του Κογκρέσου, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, θα πρέπει να ψηφίσουν εκ νέου και με πλειοψηφία 2/3 να ανατρέψουν το προεδρικό βέτο.

Κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο καθώς δεν είναι απαραίτητο ότι όσοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό θα ψηφίσουν και υπέρ την ανατροπής του προεδρικού βέτο.

Σε περίπτωση που ο Τραμπ δεν ασκήσει βέτο, ούτε υπογράψει όμως και το νομοσχέδιο, μετά το πέρας των 10 ημερών το νομοσχέδιο γίνεται αυτομάτως νόμος του κράτους.

Έντονη αντίδραση Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα σήμερα (πριν την ψηφοφορία στη Γερουσία) ότι για την Άγκυρα η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, για τους ρωσικούς S-400, θα αποτελούσε πράξη ασέβειας.

"Το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει κάτι που λέγεται CAATSA αποτελεί ασέβεια κατά ενός στρατηγικού συμμάχου στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τη Daily Sabah. 

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα αλλά είναι μεταξύ των κορυφαίων μελών του ΝΑΤΟ και τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και ο Ομπάμα προηγουμένως έχουν εκθειάσει τον ρόλο της Άγκυρας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. 

Ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι να αποχωρήσει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο για να αναλάβει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έκανε θετικά βήματα σε πολλά θέματα κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ