2020-12-27 11:53:30
Φωτογραφία για Τζορτζ Μπλέικ: Πέθανε ο κατάσκοπος της KGB και πρώην διπλός πράκτορας


Ο Βρετανός, πρώην διπλός πράκτορας Τζορτζ Μπλέικ, που ενήργησε ως κατάσκοπος για τη σοβιετική KGB τη δεκαετία του 1950 που στη συνέχεια διέφυγε στη Μόσχα, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Σήμερα, ο θρυλικός…Τζορτζ Μπλέικ δεν υπάρχει πια. Αγαπούσε ειλικρινά τη χώρα μας, θαύμαζε τα επιτεύγματα του λαού μας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ιβάνοφ στο πρακτορείο Sputnik.

Οι κατάσκοποι της Δύσης είχαν σκάψει στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ένα τούνελ 548 μέτρων κάτω από το τείχος του Βερολίνου για να φτάσουν υπόγεια στον Σοβιετικό τομέα στο Βερολίνο και να παγιδεύσουν τις συνομιλίες των Ανατολικών.

Tρεις χιλιάδες τόνοι χώμα βγήκαν κρυφά για να δημιουργηθεί το πιο γνωστό τούνελ κατασκοπείας. Οι υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας δεν ανακοίνωσαν τίποτα για την «Επιχείρηση Χρυσός» για να μην υπάρξουν διαρροές.


Η διαρροή όμως προήλθε από την ίδια τη βρετανική κατασκοπεία.

Ο Τζωρτζ Μπλέικ, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ήταν ταυτόχρονα πράκτορας της KGB.

Eνημέρωσε τους Σοβιετικούς για το τούνελ. Ανατολικογερμανοί και Σοβιετικοί, αντί να προχωρήσουν στην αποκάλυψή του, το χρησιμοποίησαν για να δίνουν λάθος πληροφορίες.

Όταν δεν το χρειάζονταν πλέον, το αποκάλυψαν, χρεώνοντας στους Δυτικούς την επιχείρηση.

Ύστερα από χρόνια ο Μπλέικ συνελήφθη και φυλακίστηκε. Θεωρήθηκε υπεύθυνος για το θάνατο 42 δυτικών πρακτόρων και για την αποκάλυψη στους Σοβιετικούς. Κατάφερε όμως να δραπετεύσει και να διαφύγει στη Μόσχα. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ