2021-01-11 23:37:32
Φωτογραφία για Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές στις 25 Ιανουαρίου
 

Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Πριν από λίγη ώρα η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση, επισημαίνουν.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο".

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα , ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Τσαβούσογλου και είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία, την οποία αναμένει για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές "για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο".


Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο".

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η διαδικασία είναι αρκετά απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση, και πρόσθεσε ότι οι γενικοί γραμματείς των δυο υπουργείων Εξωτερικών συνεννοούνται, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια ανακοινώνουν αυτή την ημερομηνία. "Δεν έχει γίνει ακόμα αυτό. Κρατώ όμως ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει δια του υπουργού Εξωτερικών της τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι, να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές", τόνισε.

"Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Από την άλλη θέλω να επαναλάβω αυτό που έχει τονίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά και την τελευταία μας συνεδρίαση ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο", συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ