2021-01-13 11:21:49
Φωτογραφία για Μητσοτάκης: Μόνο για ΑΟΖ οι διερευνητικές με Τουρκία


Τι απάντησε για τα εκλογικά σενάρια

Αισιόδοξος τόσο για την πορεία για την πανδημία που παρουσιάζει τάση υποχώρησης όσο και για την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ΄ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

«Η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές εβδομάδες», ανέφερε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας στην κάμερα τους σχετικούς πίνακες. Αυτό, εξήγησε, «μας κάνει πιο αισιόδοξους ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα». Και, όπως πρόσθεσε, με αυτά τα δεδομένα, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί θα κάνουν την Παρασκευή τις εισηγήσεις τους για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι έχουμε επαρκέστατα εμβόλια
. «Ειδικά από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση για εμβολιασμό που θα υπάρχει», συμπλήρωσε. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει δυσκολία επειδή που έχουμε λιγότερα εμβόλια και ως εκ τούτου γίνεται συγκεκριμένος αριθμός εμβολιασμών ημερησίως, καθώς πρέπει να κατανεμηθούν με λογικό τρόπο τα διαθέσιμα εμβόλια.

Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… απογοήτευση

«Έχουμε προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειαζόμαστε», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να αγοράσουμε ακόμα περισσότερα θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουν μετά να μας κατηγορήσουν και να υπονοήσουν ότι το κάνουμε για λόγους οικονομικής δοσοληψίας», είπε. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού».

Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης εκφράστηκε επικριτικά. «Ειδικά στο δεύτερο κύμα, αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση», είπε χαρακτηριστικά. «Έτσι τουλάχιστον το εισπράττω εγώ. Και είμαι πάντα ανοιχτός στην καλοπροαίρετη κριτική και πάντα ανοιχτός σε προτάσεις για να γίνουμε καλύτεροι».

«Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους», είπε, προαναγγέλλοντας ότι «θα συνεχιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσο χρειάζεται για να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη, που θα δούνε μεγάλη πτώση του τζίρου τους».

Τι θα γίνει με τις εκπτώσεις

Για την περίοδο των εκπτώσεων είπε ότι τον ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, ώστε να λειτουργήσει η αγορά έστω και με το click away ή στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να δοθεί η δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού.

«Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων», τόνισε.

Εξήγησε, όμως, ότι το άνοιγμα εξαρτάται από την απόφαση της Επιτροπής των επιστημόνων. «Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away», επεσήμανε.

Υπάρχει ελπίδα για συνυποσχετικό με την Άγκυρα

Ερωτηθείς για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνησή του επιδίωξε από την πρώτη στιγμή μια τέτοια εξέλιξη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «άτυπες συνομιλίες» που «δεν είναι διαπραγματεύσεις». Το πλαίσιο ήταν πάρα πολύ σαφές, συμπλήρωσε: «Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα ερευνητική εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Σε ερώτημα για το αν θα τεθούν στο τραπέζι θέματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών μας, γκρίζες ζώνες κλπ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται καμία ελληνική κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά». Και πρόσθεσε με έμφαση: «Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τα συζήτησε ποτέ στο παρελθόν, δεν θα τα συζητήσει και αυτή. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Είναι θέματα τα οποία δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία».

«Έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία», απάντησε ο πρωθυπουργός στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να καταλήξουμε σε συνυποσχετικό και να φτάσουμε στη Χάγη για τα θέματα που συνδέονται με τις θαλάσσιες ζώνες. «Και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος», κατέληξε.

Πρόθεση για εξάντληση της τετραετίας

Σχετικά με τα εκλογικά σενάρια που πυροδοτήθηκαν μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός απάντησε αρχικώς γενικόλογα λέγοντας: «Μπορώ να σας επαναλαμβάνω, λοιπόν, αυτό το οποίο έχω πει σε πολλές συνεντεύξεις μου, ότι η πρόθεσή μου είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία».

Αμέσως μετά, πάντως, παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους δεν πιέζεται για να προσφύγει στις κάλπες, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μίας άνετης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχουμε 158 βουλευτές. Έχουμε μία συμπαγή και αποτελεσματική Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες οι πολίτες μας πιστώνουν ότι αντιμετωπίσαμε κρίσεις που καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν είχε αντιμετωπίσει, τουλάχιστον ως προς την ένταση και τον ταυτόχρονο χαρακτήρα τους. Και πιστεύω ότι έχουμε ανταποκριθεί καλά. Έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης».

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ που δεχθήκατε την πρόσκληση του ΑΝΤ1 και του δελτίου ειδήσεων για αυτή τη συνέντευξη και θέλω να ξεκινήσω αμέσως από την πανδημία και από την κριτική που δέχεται η Κυβέρνησή σας. Την κριτική ότι ενώ στο πρώτο lockdown, στο πρώτο κύμα, η χώρα τα πήγε πολύ καλά στο δεύτερο βρεθήκαμε μπροστά σε χιλιάδες νεκρούς, ιδιαίτερα το Νοέμβριο και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Θέλω να σας ρωτήσω τι έφταιξε; Τι πήγε άσχημα; Δεν προετοιμαστήκαμε σωστά τη δεύτερη φορά; Αψηφήσαμε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι κ. Χατζηνικολάου. Σε καμία περίπτωση δεν αψηφήσαμε αυτό το ενδεχόμενο. Εξ ου και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και το φθινόπωρο, προετοιμαστήκαμε έτσι ώστε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πολύ περισσότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας και με πολύ περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές.

Γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν δεύτερο κύμα και γνωρίζαμε ότι το δεύτερο κύμα θα είχε την ιδιαιτερότητα ότι θα χτυπήσει το φθινόπωρο και όχι την άνοιξη. Και όπως απεδείχθη τελικά για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες το δεύτερο κύμα ήταν τελικά πιο βίαιο. Και πράγματι δυστυχώς στη χώρα μας θρηνήσαμε από το δεύτερο κύμα πολύ περισσότερους νεκρούς απ’ ό,τι στο πρώτο κύμα. Ξέρετε, είναι μια πολύ άχαρη στατιστική αυτή, η σύγκριση των νεκρών.

Πρέπει να σας πω όμως ότι και σήμερα ακόμα, που μιλάμε, έχοντας όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μας, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας, υποχωρεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Έχω μάλιστα εδώ, γιατί αξίζει τον κόπο νομίζω να τα δούμε, κάποια στοιχεία. Αυτά είναι τα στοιχεία του συνόλου, για να έχουν μία οπτική εικόνα των νοσηλευόμενων οι τηλεθεατές σας. Εδώ είχαμε φτάσει στην κορυφή, εδώ βρισκόμαστε σήμερα.

Και αυτή είναι η εικόνα των διασωληνωμένων. Είχαμε φτάσει σε παραπάνω από 600 διασωληνωμένους στις αρχές του Δεκεμβρίου και σήμερα είμαστε κάτω από τους 350.

Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα και φυσικά αυτά είναι και τα δεδομένα, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, προκειμένου την Παρασκευή να μας κάνουν τις εισηγήσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιλάει για εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης για τον Νοέμβριο. Λέει δηλαδή ότι δεν έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει για να ενισχυθούν οι Εντατικές, να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, με συνέπεια να πιαστούμε στον ύπνο, να πιαστούμε απροετοίμαστοι.

Και πρέπει να σας πω ότι υπήρξε και αυτή η δήλωση ενός Υπουργού σας, του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος είπε ότι στη Θεσσαλονίκη σεβόμενοι την Εκκλησία και τις παραδόσεις της, ενόψει της εορτής του Αγίου Δημητρίου, του Πολιούχου της πόλης, δεν προχωρήσατε στην λήψη μέτρων, δεν προχωρήσατε σε lockdown, παρότι οι λοιμωξιολόγοι σας το εισηγήθηκαν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αλήθεια κ. Χατζηνικολάου είναι ότι ουδέποτε η Επιτροπή, την οποία και εγώ συμβουλεύομαι και της οποίας τις κατευθύνσεις ακολουθούμε πάντα, μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης πριν από τις εορτές της 26ης και της 28ης Οκτωβρίου.

Είναι αλήθεια ότι επιμέρους είχαν αυτήν την άποψη, κατατέθηκε στο δημόσιο διάλογο από γιατρούς και από λοιμωξιολόγους. Εξ ου και εγώ ο ίδιος, με θάρρος στη Βουλή, αναγνώρισα ότι εκ των υστέρων, αν γνώριζα όσα γνωρίζω σήμερα, βεβαίως και θα είχαμε κλείσει τη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα.

Αν επανέλθουμε όμως στα στοιχεία τα οποία σας έδειξα θα δείτε ότι η καμπύλη αυτή της απότομης εκθετικής αύξησης ξεκινάει από τις αρχές Νοεμβρίου, όχι από τα μέσα Οκτωβρίου. Κατά συνέπεια, ήμασταν απολύτως συνεπείς με αυτά τα οποία γνωρίζαμε και δεχθήκαμε τις εισηγήσεις των ειδικών παρότι ναι, είναι αλήθεια, ότι επιμέρους υπήρχαν απόψεις ότι έπρεπε να κλείσουμε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα.

Αλλά, ξέρετε, τέτοιες απόψεις κατατίθενται συνέχεια στον δημόσιο διάλογο. Εξάλλου εσείς δίνετε συνέχεια -όχι εσείς προσωπικά- τα μέσα δίνουν συνέχεια βήμα σε ειδικούς και υπάρχουν επιμέρους απόψεις οι οποίες δεν εναρμονίζονται πάντα με την τελική εισήγηση της Επιτροπής.

Νίκος Χατζηνικολάου: Υπάρχει και δικαστική έρευνα πλέον γι’ αυτό, εν εξελίξει. Θέλετε να το σχολιάσετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για οποιαδήποτε δικαστική έρευνα, αυτό το οποίο πρέπει να σας πω, όμως, είναι ότι έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν και στη στήριξη του συστήματος υγείας στην Βόρεια Ελλάδα και στη στήριξη των περιφερειακών νοσοκομείων. Γιατροί και νοσηλευτές υπερέβαλαν εαυτόν -ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα. Τους ευχαριστώ και πάλι γι’ αυτά τα οποία προσέφεραν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να αποτραπεί η απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν.

Και σε αυτή την κριτική την οποία ακούω, η οποία πάρα πολλές φορές, λυπάμαι που θα το πω, είναι παντελώς ανερμάτιστη, κ. Χατζηνικολάου, θα είναι καλό να μην υπονομεύουμε και τη συνολική προσπάθεια και τη συνολική εικόνα της χώρας.

Αυτή είναι η εικόνα της χώρας σήμερα (παρουσίαση χάρτη). Βλέπετε μία Ευρώπη κατακόκκινη και βλέπετε μόνο τις Σκανδιναβικές χώρες και την Ελλάδα να είναι κίτρινη και λίγο πράσινη στο σύνθετο δείκτη του ECDC.

Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα. Αν αρχίσουμε να τσακωνόμαστε και για τα δεδομένα και για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε Νίκος Χατζηνικολάου: Βέβαια, ξέρετε κ. Πρόεδρε τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Λέει για 100 νεκρούς στο Μάτι σήκωσε μεγάλο θόρυβο η Νέα Δημοκρατία τότε, ενώ τώρα έχουμε 5.000 θανάτους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάνουμε αυτή τη σύγκριση; Εγώ δεν την έχω ακούσει αυτή τη σύγκριση από τον κ. Τσίπρα και ελπίζω πραγματικά να μην το πει αυτό δημόσια.

Νίκος Χατζηνικολάου: Το έχουν πει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα συγκρίνουμε το Μάτι με μία πανδημία; Μία πανδημία η οποία έχει χτυπήσει όλο τον πλανήτη;

Νίκος Χατζηνικολάου: Το λέει ο κ. Ηλιόπουλος, ο εκπρόσωπος, συνεχώς

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, μία πανδημία στην οποία έχουν πεθάνει σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με μία φυσική καταστροφή στην οποία ασκήσαμε πρωτίστως κριτική, κ. Χατζηνικολάου, όχι τόσο για αυτό το οποίο συνέβη, αυτό είναι κάτι το οποίο το ερευνά η Δικαιοσύνη. Αλλά για την επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της τραγωδίας. Εκεί είχε ασκηθεί η μεγάλη κριτική στον κ. Τσίπρα.

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η σύγκριση είναι παντελώς άστοχη. Και ευτυχώς τουλάχιστον -γιατί θα υποβίβαζε πολύ τον πολιτικό διάλογο- δεν την έχω ακούσει από τον κ. Τσίπρα. Έχω ακούσει άλλα πράγματα από τον κ. Τσίπρα τα οποία είναι παντελώς ανυπόστατα, δεν έχω ακούσει αυτό.

Νίκος Χατζηνικολάου: Την κάνει ο κ. Ηλιόπουλος, αυτή την σύγκριση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε, εγώ περιμένω πάντα, και για αυτό και θα βρεθώ στην Βουλή την Παρασκευή -όπως βρίσκομαι πολύ τακτικά- να κάνω μία ουσιαστική συζήτηση και να συζητήσω με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Και περιμένω πάντα να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις.

Μιας και με ρωτάτε όμως, επιτρέψτε μου να σας πω ότι στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας πρόταση όπως αυτή που άκουσα από τον κ. Τσίπρα, να πάρουμε, λέει, τις πατέντες και να παράγουμε τα εμβόλια στην Ελλάδα. Μα δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα στην Ελλάδα σήμερα για να παρασκευάσουμε αυτά τα εμβόλια; Αυτά είναι πολύ βασικά πράγματα.

Πάντως, πρέπει να σας πω ότι στον κορονοϊό, ειδικά στο δεύτερο κύμα, αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση. Έτσι τουλάχιστον το εισπράττω εγώ. Και είμαι πάντα ανοιχτός στην καλοπροαίρετη κριτική και πάντα ανοιχτός σε προτάσεις για να γίνουμε καλύτεροι.

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως τον άκουσα, βγαίνοντας από την συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να προτείνει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να εμφανίζεται με διάθεση συναίνεσης. Και τον είχα ακούσει και πριν λίγο καιρό, κ. Πρόεδρε, να σας προτείνει να τοποθετηθεί ένα πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης στο Υπουργείο Υγείας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω, χωρίς να θέλω να υποδείξω τι θα συζητήσουμε, ότι θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συζητήσουμε για το τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής και για το μέλλον. Εξάλλου, με τον κ. Τσίπρα θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στην Βουλή την Παρασκευή και να απαντήσω στην κριτική του.

Νίκος Χατζηνικολάου: Απλώς θέλω ένα σχόλιό σας για την πρότασή του για σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα προχωρήσω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί να συζητήσουμε με κλειστές τις πόρτες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Να πούμε τι ακριβώς οι πολιτικοί αρχηγοί, όταν μπορούμε να συζητήσουμε δημόσια στο Κοινοβούλιο, ενώπιον του ελληνικού λαού.

Νίκος Χατζηνικολάου: Έρχομαι στον εμβολιασμό. Είπατε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την άρση της πατέντας και για την παραγωγή στην Ελλάδα είναι ανέφικτη, ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Ωστόσο εγώ είδα ένα δημοσίευμα στο «Politico» το οποίο «κατηγορεί» την Ελλάδα, το κατηγορεί βάλτε το σε εισαγωγικά, ότι θα μπορούσε να είχε αγοράσει άλλα 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της Moderna και δεν το έπραξε. Και θέλω να ρωτήσω εάν είναι αληθές αυτό και γιατί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Χατζηνικολάου, η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή προσαρμόστηκε και συμμετείχε στη μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια προμήθειας του εμβολίου.

Και μπορεί κάποιος να ασκήσει όντως μία κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενδεχομένως να άργησε λίγο σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με το Ηνωμένο Βασίλειο. Για σκεφτείτε όμως τι θα είχε συμβεί εάν δεν είχαμε ευρωπαϊκές αγορές. Όλες οι μεγάλες και ισχυρές χώρες θα έσπευδαν να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους περισσότερα εμβόλια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εμβόλια για τις μικρότερες, πιο αδύναμες χώρες. Ήταν μία επιτυχία της Ευρώπης ότι αγοράσαμε τα εμβόλια μαζί.

Τι έκανε, λοιπόν, η Ελλάδα; Η Ελλάδα σήμερα, κ. Χατζηνικολάου, έχει ήδη προαγοράσει 25 εκατομμύρια δόσεις. Και επειδή υπάρχουν εμβόλια διδοσικά και μονοδοσικά, αυτό αντιστοιχεί σε παραπάνω από 15 εκατομμύρια εμβόλια για 7 άντε 8 εκατομμύρια συμπολιτών μας -στην καλύτερη περίπτωση- που θα εμβολιαστούν.

Έχουμε δηλαδή προαγοράσει τον διπλάσιο, θα το ξαναπώ, τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειαζόμαστε. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να αγοράσουμε ακόμα περισσότερα θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουν μετά να μας κατηγορήσουν και να υπονοήσουν ότι το κάνουμε για λόγους οικονομικής δοσοληψίας.

Θέλω να διαβεβαιώσω λοιπόν τον ελληνικό λαό ότι έχουμε επαρκέστατα εμβόλια. Ειδικά από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση για εμβολιασμό που θα υπάρχει. Η δυσκολία είναι αυτή τη στιγμή που έχουμε λιγότερα εμβόλια, γι’ αυτό και υπάρχει μια σταδιακή αύξηση του εμβολιασμού και του αριθμού των εμβολίων που γίνονται ημερησίως, προκειμένου να κατανείμουμε με έναν λογικό τρόπο τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, ακούω να διατυπώνεται από ανθρώπους, κυρίως του χώρου του τουρισμού, πολύ μεγάλη αγωνία για το αν θα προλάβουμε να έχουμε ένα «Covid-free καλοκαίρι» να το πω έτσι.

Αν θα προλάβει δηλαδή η τουριστική μας «βιομηχανία» να αξιοποιήσει τη φετινή τουριστική περίοδο διότι είναι ήδη καταπονημένες οι επιχειρήσεις από την περσινή δυσκολία που πέρασαν. Και βέβαια φαντάζομαι ότι αυτό είναι και ένα θέμα που αφορά την εθνική μας οικονομία.

Επομένως το ερώτημα είναι διπλό: Είναι μεν το αν έχουμε αρκετά εμβόλια -και αυτό το απαντήσατε- είναι επίσης όμως πότε θα τα έχουμε και με τι ρυθμό μπορούμε να προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς του πληθυσμού;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να τα πάρουμε με τη σειρά. Θα έχουμε στο πρώτο τρίμηνο περί τα 4.000.000 δόσεις μέχρι τέλη Μαρτίου. Αρα θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει κοντά στα 2.000.000 συμπολίτες μας.

Επειδή δεν εμβολιάζουμε τυχαία, αλλά εμβολιάζουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή κινδυνεύουν περισσότερο, δηλαδή είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν, αυτό σημαίνει ότι μειώνουμε δυσανάλογα πολύ την ενδεχόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κατά συνέπεια τον Μάρτιο θα είμαστε ήδη σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από το Μάρτιο και τον Απρίλιο θα μπούμε πια στη διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών.

Και μπορώ να σας πω από τώρα ότι ήδη από το Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά τα οποία έχουμε μέχρι σήμερα, τα οποία θα μπορούν να εμβολιάζουν γύρω στις 20.000 συμπολίτες μας καθημερινά, έτσι ώστε να μπορούμε να αυξάνουμε διαρκώς την καθημερινή διαδικασία εμβολιασμού των συμπολιτών μας.

Για το καλοκαίρι και για τον τουρισμό, κάτι το οποίο μας απασχολεί όλους ιδιαίτερα. Έστειλα σήμερα μία επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής την κυρία von der Leyen, και σε όλους τους ομολόγους μου, με την οποία και ζητώ στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουμε σε 10 μέρες να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό ιδιαίτερα; Διότι θέλουμε…

Νίκος Χατζηνικολάου: Πριν προχωρήσετε μικρή διακοπή. Αυτό το πιστοποιητικό μήπως καθιστά στην ουσία υποχρεωτικό τον εμβολιασμό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι χώρες -ενδεχομένως και επιχειρήσεις- προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες μπορεί να ζητούν κάποια βεβαίωση εμβολιασμού ή έστω βεβαίωση ότι κάποιος δεν ασθενεί εκείνη τη στιγμή.

Επειδή πια, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, έχουμε αφενός στη διάθεσή μας το εμβόλιο και μέχρι την άνοιξη, μέχρι το καλοκαίρι, θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Γιατί έχει σημασία η Ευρώπη; Διότι αυτοί είναι οι πελάτες μας, αυτοί πρωτίστως θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Και ταυτόχρονα έχουμε πολύ περισσότερα rapid test στη διάθεσή μας σε σχέση με αυτά που είχαμε το περσινό καλοκαίρι, είναι πια εφικτό να μπορούμε να υποδεχθούμε πολλά εκατομμύρια τουριστών με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι το κάναμε το περσινό καλοκαίρι.

Εν κατακλείδι, εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος, παρά την γκρίζα ατμόσφαιρα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, για το φετινό καλοκαίρι. Γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι εποχικός, το γνωρίζουμε από το περσινό καλοκαίρι και γνωρίζουμε ότι από τον Μάιο και μετά θα υπάρχει ήδη μια σημαντική εποχική υποχώρηση.

Αν προσθέσετε σε αυτό τη διαδικασία του εμβολιασμού, την πολύ καλύτερη ιχνηλάτηση την οποία μπορούμε να κάνουμε -γιατί κάνουμε πολλά περισσότερα τεστ- και το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο παραλάβαμε, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο ότι όχι απλά θα μπορέσουμε να σώσουμε την τουριστική περίοδο αλλά ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή.

Ήδη πέρυσι, να το τονίσω αυτό, πήγαμε πολύ καλύτερα από τους ανταγωνιστές μας. Και πια έχει αποδειχθεί υπεράνω οποιασδήποτε αμφιβολίας ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση, δεν υπήρξε καμία συσχέτιση το περσινό καλοκαίρι, μεταξύ του ανοίγματος στον τουρισμό και του δεύτερου κύματος, το οποίο σας θυμίζω ότι ήρθε αρχές Νοεμβρίου. Και δεν ήρθε, κύριε Χατζηνικολάου, στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές: Στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα. Άρα είμαι αισιόδοξος για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι.

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε πρόεδρε, μπορεί να εκτιμήσετε, να κάνετε μια «πρόβλεψη», εντός εισαγωγικών, πότε περίπου θα μπορεί η χώρα να έχει ολοκληρώσει ένα τέτοιο κύκλο εμβολιασμών ώστε να έχει αποκτήσει ένα στοιχειώδες τείχος ανοσίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει ένα τείχος ανοσίας. Θα έλεγα ότι υπάρχουν δύο τείχη ανοσίας, κύριε Χατζηνικολάου. Το πρώτο τείχος ανοσίας και το πιο σημαντικό για μένα είναι να εμβολιάσουμε αυτούς οι οποίοι είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστεί να νοσηλευτούν.

Νίκος Χατζηνικολάου: Με υποκείμενα νοσήματα; Μεγάλες ηλικίες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, υποκείμενα νοσήματα και μεγάλες ηλικίες. Και βλέπετε ότι ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμού, έχω λάβει πολλά μηνύματα από συμπολίτες μας οι οποίοι ικανοποιημένοι λένε ότι οι γονείς τους ή οι παππούδες τους, οι γιαγιάδες τους έχουν λάβει το σχετικό μήνυμα. Θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία σε λίγες μέρες, του μαζικού εμβολιασμού.

Θα πέσουμε μετά σε ηλικίες από τα 85 θα πάμε στα 70, θα αρχίσουμε να εμβολιάζουμε και τους συμπολίτες μας υποκείμενα νοσήματα. Αυτό έχει τεράστια σημασία διότι αυτοί οι συμπολίτες μας, εάν αρρωστήσουν, είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξουν στα νοσοκομεία.

Και μετά θα υπάρχει ένα δεύτερο κύμα πολύ πιο μαζικού εμβολιασμού, εκτιμώ ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού. Έχει σημασία, όμως, κ. Χατζηνικολάου, για τον τουρισμό, αυτή η διαδικασία να προχωρήσει με την ίδια ταχύτητα και στις χώρες από τις οποίες προσδοκούμε να έρθουν επισκέπτες.

Νίκος Χατζηνικολάου: Στους πελάτες. Στους τουρίστες. Τώρα, βλέπω ότι η Γερμανία και η Κύπρος επιχειρούν να αγοράσουν εμβόλια και εκτός πλαισίου Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κάτι που, αν χρειαστεί στο μέλλον, το έχετε στην πίσω πλευρά του μυαλού σας; Βλέπω, ας πούμε, ότι η Κύπρος συνομιλεί με το Ισραήλ για να πάρει από κει…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό θα είχε νόημα, κ. Χατζηνικολάου, μόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες των επόμενων δύο μηνών. Όπως σας είπα από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε Νίκος Χατζηνικολάου: Αν η ροή δεν είναι καλή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αφήστε, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα. Το τονίζω, όμως, σε καμία...

Νίκος Χατζηνικολάου: Είναι πάνω στο τραπέζι; Είναι πάνω στο τραπέζι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσουμε την ευρωπαϊκή συμφωνία και αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν κάποιες χώρες, ειδικά η Γερμανία, το έχει κάνει αυτό -και δεν έχουμε αποδείξεις ότι αυτό έχει συμβεί- αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γερμανία. Δεν μπορεί να έχουμε Ευρώπη αλά καρτ. Επειδή άκουσα και αυτή την κριτική από την Αντιπολίτευση, να ξεφύγουμε από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, να πάμε να τα κάνουμε μόνοι μας. Να σας θυμίσω πριν από πέντε χρόνια πού μας οδήγησε αυτή η λογική.

Όπως σας είπα είναι επιτυχία της Ευρώπης ότι, έστω και με κάποια καθυστέρηση, κατάφερε και αγόρασε τα εμβόλια κεντρικά. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που δεν είχαμε πετύχει τις αγορές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε πρόεδρε, όμως η εικόνα που δίνει η Ευρώπη σε αυτή την πανδημία είναι μια εικόνα συνεχών καθυστερήσεων και, θα μου επιτρέψετε να πω, σχετικής ατολμίας.

Τι εννοώ: Βλέπουμε ότι και στον οικονομικό τομέα, αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης που όλοι περιμένουμε να λειτουργήσει, καθυστερεί. Και βλέπουμε επίσης ότι για τα εμβόλια ουσιαστικά έχει εγκριθεί ένα κονδύλι 4.000.000.000 ευρώ ενώ από τα εμβόλια εξαρτώνται πολλά τρισεκατομμύρια για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να τα πάρουμε με την σειρά. Επιτρέψτε μου να έχω μια λίγο διαφορετική άποψη. Πρώτον, στον οικονομικό επίπεδο, αυτό το οποίο πέτυχε η Ευρώπη πέρσι τον Ιούλιο ήταν ένα άλμα. Το γεγονός δηλαδή ότι συμφωνήσαμε να δανειστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια να δώσουμε επιχορηγήσεις, ειδικά στις πιο ασθενείς χώρες, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, ήταν ένα βήμα το οποίο τον περασμένο Μάρτιο -όταν κάποιοι από μας ξεκινούσαμε την συζήτηση- δεν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα εδώ και δύο μήνες έχει υποβάλει το πρώτο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι τελικά δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις, επειδή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται τα χρήματα αυτά. Είχαμε τη συζήτηση χθες και με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση ήδη δαπάνες -επειδή υπάρχει η δυνατότητα της προκαταβολής- που θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης γίνονται. Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» το οποίο ήδη έχει τεράστια επιτυχία και απόλυτη απορροφητικότητα, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο τελικά θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την ορθότητα των επιλογών που έχουμε κάνει. Έχουμε, ίσως, από τα καλύτερα σχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις στο πεδίο αυτό.

Νίκος Χατζηνικολάου: Τα χρήματα για τα εμβόλια δεν είναι λίγα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα χρήματα για τα εμβόλια είναι τόσα όσα χρειάζονται για να μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αγοράσει τα εμβόλια που απαιτούνται κ. Χατζηνικολάου. Όπως σας είπα, τελικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα έχουμε αγοράσει πολλά περισσότερα εμβόλια για να έχουμε την ασφάλεια που απαιτείται και γιατί πράγματι ο εμβολιασμός είναι τόσο κρίσιμος, από αυτό το οποίο χρειαζόμαστε.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή με τα εμβόλια είναι αφενός η διαδικασία αδειοδότησης. Πράγματι η Ευρώπη έχει μια λίγο πιο αργή διαδικασία. Να το εξηγήσω με απλά λόγια, γιατί πρέπει 27 οργανισμοί φαρμάκων να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι η AstraZeneca έκανε την αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν την είχε κάνει. Και εκτιμώ ότι θα εγκριθεί γρήγορα το εμβόλιο αυτό. Θα είναι το τρίτο εμβόλιο που θα εγκριθεί.

Και είμαι αισιόδοξος ότι ένα ακόμα εμβόλιο, το οποίο είναι εμβόλιο μιας δόσης, και το οποίο μπορεί να διακινηθεί σε θερμοκρασίες δωματίου, άρα μας κάνει πολύ πιο εύκολη τη διανομή, θα εγκριθεί και αυτό ενδεχομένως νωρίτερα απ’ αυτό το οποίο περιμέναμε.

Νίκος Χατζηνικολάου: Για τον μηχανισμό μας για τον εμβολιασμό, πόσο σίγουρος αισθάνεστε; Θέλω να πω, έχετε την ανησυχία ότι θα τα καταφέρουμε να κάνουμε έναν τέτοιο μαζικό εμβολιασμό τους επόμενους μήνες; Είναι δύσκολη άσκηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Χατζηνικολάου, έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι η πιο σύνθετη επιχείρηση που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος εδώ και πάρα πολύ καιρό. Σίγουρα στο υγειονομικό επίπεδο η πιο σύνθετη άσκηση που έχουμε αναλάβει ποτέ. Συνεργάζονται πολλά Υπουργεία. Υπάρχει καθημερινή ενημέρωση και δική μου για την πορεία του εμβολιασμού. Αλλά και τα δεδομένα -και θέλω να το τονίσω αυτό- είναι δημόσια. Κάθε μέρα μπορείτε να βλέπετε τον αριθμό των εμβολίων που έχουν γίνει και να γίνονται και συγκρίσεις με τις υπόλοιπες χώρες. Και σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες ως προς την ταχύτητα του εμβολιασμού.

Όμως, επειδή η διαδικασία αυτή θα γίνεται ολοένα και πιο σύνθετη, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τις δυνατότητες να παραδώσουμε τα εμβόλια και να κάνουμε τα εμβόλια.

Και βέβαια, κάτι πάρα πολύ σημαντικό στο οποίο πρέπει και εσείς να προσθέσετε τη δική σας τη φωνή, να πείσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως ακόμα να είναι σκεπτικοί. Δεν αναφέρομαι στους αρνητές, οι οποίοι τελικά είναι λίγοι, αλλά στους συμπολίτες μας οι οποίοι και σήμερα ακόμα μπορεί να λένε «ας περιμένω λίγο ακόμα».

Νίκος Χατζηνικολάου: …Ας δω τους άλλους πρώτα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: ...Ας δω τους άλλους. Λοιπόν, τους διαβεβαιώνω ότι εγώ έκανα την πρώτη δόση, θα κάνω τη δεύτερη δόση σε μία εβδομάδα και δεν είχα καμία απολύτως παρενέργεια. Έχουν γίνει πολλά εκατομμύρια εμβόλια. Εάν υπήρχε σοβαρή παρενέργεια να είστε απολύτως σίγουρος, κ. Χατζηνικολάου, ότι θα το είχαμε μάθει.

Το ξαναλέω λοιπόν με απόλυτη βεβαιότητα. Τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και είναι και αποτελεσματικά. Και είναι το μόνο όπλο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για να ξαναπάρουμε πίσω τον έλεγχο των ζωών μας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Η μόνη παρενέργεια που είδα στον εμβολιασμό, το λέω αστειευόμενος αλλά είναι ένα είδος κριτικής, ήταν ότι υπήρξαν κάτι ουρές κυβερνητικών αξιωματούχων τις πρώτες μέρες για να εμβολιαστούν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο το ελέγξαμε. Προφανώς υπήρχε ένας πολύ περιορισμένος αριθμός κυβερνητικών αξιωματούχων που έπρεπε να εμβολιαστούν για λόγους συνέχειας του κράτους και σταματήσαμε εκεί. Από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι θα εμβολιαστούν με τη σειρά τους.

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα, κ. Πρόεδρε έρχομαι στην οικονομία. Στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Η ύφεση έγραψε διψήφιο αριθμό το 2020 και ήταν μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Βέβαια σε αυτό παίζει έναν ρόλο και η μορφή της ελληνικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται πάρα πολύ και στον τουρισμό. Έχει ένα σημαντικό ποσοστό συμμετοχής ο τουρισμός στη διαμόρφωση της εικόνας.

Θέλω να σας ρωτήσω, πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα από εδώ και πέρα; Οι πρώτοι μήνες του νέου έτους είναι και αυτοί δύσκολοι μήνες, διότι είμαστε σε lockdown. Με ποιον τρόπο σκοπεύει η Κυβέρνηση να στηρίξει τη μικρή και τη μεσαία επιχείρηση; Ιδιαίτερα το λιανεμπόριο το οποίο όπως και η εστίαση περνούν τρομακτικά δύσκολες μέρες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρω πόσο δύσκολο είναι.

Νίκος Χατζηνικολάου: Μπορεί να έρθουν λουκέτα. Φοβόμαστε όλοι για αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Και ξέρω πόσο τεράστια προσπάθεια έχουν καταβάλει οι επιχειρηματίες να προσαρμοστούν σε μία πρωτοφανή κρίση. Κάτι το οποίο δεν φανταζόμασταν, κάτι το οποίο κανείς μας δεν περίμενε να δει ποτέ στη ζωή του. Θέλω να θυμίσω, το κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Δεν χρειάζεται να ξαναπώ όλα αυτά τα οποία έχουμε κάνει. Πιστεύω όμως ότι και ο επιχειρηματικός κόσμος και οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ότι αυτή η Κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια.

Δεν ξόδεψε, όπως κάποιοι μας ζητούσαν, όλα τα λεφτά εξ αρχής, για να μπορεί να έχει δυνατότητες να στηρίζει την οικονομία μέχρις ότου τελειώσουμε με αυτήν την περιπέτεια.

Νίκος Χατζηνικολάου: Η Αντιπολίτευση βέβαια λέει ότι αν εμπροσθοβαρώς είχατε ρίξει χρήματα στην οικονομία θα είχατε περιορίσει τη ζημιά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και μπορεί να είχαν τελειώσει και τα λεφτά. Επειδή κάποιος πρέπει να διαχειρίζεται και το ταμείο και να έχει μία εικόνα του πόσα χρήματα έχουμε.

Έχουμε δώσει πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Πάρτε το παράδειγμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ίσως το πιο επιτυχημένο μέτρο χρηματοδότησης, ειδικά μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Σας λέω λοιπόν ότι θα συνεχιστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή όσο χρειάζεται για να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ανάγκη, που θα δούνε μεγάλη πτώση του τζίρου τους. Όμως, δεν μπορούμε να λειτουργούμε συνέχεια με την οικονομία κλειστή.

Νίκος Χατζηνικολάου: Να διακόψω, για την Επιστρεπτέα σας παρακαλώ κύριε Πρόεδρε. Είναι αίτημα νομίζω όλης της αγοράς -και θα το γνωρίζετε, γιατί το ακούω παντού- η πρώτη και η δεύτερη Επιστρεπτέα, οι οποίες δεν είχαν κάποιο ποσοστό μη επιστρεπτέας, θα κληθούν οι επιχειρηματίες και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επιστρέψουν όλα τα χρήματα σύντομα. Θα τα καταφέρουν ή θα οδηγηθούν στο λουκέτο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα το εξετάσουμε αυτό, κ. Χατζηνικολάου, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Δεν θέλω να προκαταλάβω καμία απόφαση. Όμως ευτυχώς, άμα δει κανείς τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, δεν έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις το 2020. Ούτε είχαμε πολλές απολύσεις. Διότι καταφέραμε και στηρίξαμε και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Νίκος Χατζηνικολάου: Οι εμπορικοί σύλλογοι όμως τώρα λένε ότι χάσαμε τις γιορτές. Χάνουμε τις εκπτώσεις. Θα δείτε λουκέτα...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εγώ δεν θέλω να γίνω μάντης κακών και νομίζω ότι από τη φύση της δουλειάς μου πρέπει να είμαι άνθρωπος αισιόδοξος. Εάν κάνετε ρεπορτάζ, όπως κάνετε, στην αγορά, θα διαπιστώσετε αφενός μία πολύ δύσκολη κατάσταση- κανείς δεν έκρυψε τη δυσκολία- από την άλλη δεν νομίζω ότι δεν πιστώνεται στην κυβέρνηση ότι κινήθηκε γρήγορα και στήριξε την πραγματική οικονομία.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Τι γίνεται από εδώ και στο εξής; Ένας από τους λόγους που καταβάλλουμε όλη αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος, δεν είναι μόνο ο προφανής, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι και για να μπορέσουμε να δώσουμε στους ειδικούς τη δυνατότητα να μπορέσουν να μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε και πάλι την οικονομική δραστηριότητα.

Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ κύριε Χατζηνικολάου να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα.

Νίκος Χατζηνικολάου: Με ραντεβού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ραντεβού. Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away.

Το click away δούλεψε. Ειδικά για κάποιους κλάδους δούλεψε πολύ καλά. Δεν δούλεψε πράγματι τόσο καλά -και ακούω τους επιχειρηματίες που το λένε- για την ένδυση και την υπόδηση. Και το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, γιατί δεν είμαστε εκτός πραγματικής οικονομίας. Δεν είμαστε εκτός αγοράς.

Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε στους ειδικούς όλα τα εφόδια και όλα τα δεδομένα ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τη δημόσια υγεία πρωτίστως αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτά τα δεδομένα.

Νίκος Χατζηνικολάου: Ανησυχείτε μήπως οι γιορτές -και η χαλάρωση που λογικό είναι να υπάρχει σε τέτοιες περιόδους- μπορεί να μας οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα; Και σας ρωτώ γιατί ακούω από πολλούς επιστήμονες άγχος και αγωνία για το αν μπορεί να βρεθούμε απέναντι σε τρίτο κύμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Χατζηνικολάου, με δική μου απόφαση -ήταν η πρώτη φορά που έκανα κάτι κόντρα στις εισηγήσεις της Επιτροπής- έκανα κάτι πιο σκληρό από αυτό που μου ζητούσε η Επιτροπή. Έκλεισα για δύο εβδομάδες -τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου- την οικονομική δραστηριότητα, ώστε να προλάβω την όποια ενδεχόμεν anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ