2021-01-18 21:05:08
Φωτογραφία για Έτσι «κατέβασε» τον Τραμπ η Σίλικον Βάλεϊ
Σε μία πρωτοφανή κίνηση, μέσα σε 48 ώρες, οι σημαντικοί «παίκτες» της Big Tech ανέλαβαν δράση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και τους ακροδεξιούς υποστηρικτές του, ανοίγοντας μία μεγάλη συζήτηση

Το πρωί της εβδόμης Ιανουαρίου, της επομένης της εισβολής στο Καπιτώλιο, επικρατούσε πανικός από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ στο Facebook.

Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων της εταιρείας δούλευαν μανιωδώς, ώστε να προλάβουν να ενημερώσουν τους πιο σημαντικούς πελάτες. Σε λιγότερο από μία ώρα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είχε πράξει το μέχρι πρότινος αδιανόητο, κλείνοντας το λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ στην πλατφόρμα μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας του.

Ήταν μία κίνηση χωρίς προηγούμενο, που προκάλεσε ένα ντόμινο εξελίξεων, όχι μόνο στην τεχνολογική βιομηχανία, αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο. Στην έρευνα του, το Business Insider μίλησε με πρόσωπα στο εσωτερικό των εταιρειών, εξετάζοντας τις 48 ώρες που άλλαξαν για πάντα την αντίληψη του κόσμου για τις λεγόμενες Big Tech.


Στο Facebook, το ποτήρι ξεχείλισε κατά τη διάρκεια της φονικής εφόδου στο Καπιτώλιο. Αγανακτισμένοι εργαζόμενοι άρχισαν να απαιτούν από τους ανωτέρους τους να λάβουν δράση. Το ίδιο έπραξαν και ακτιβιστικές οργανώσεις, σαν το Common Sense Media, του πολυεκατομμυριούχου Τζιμ Στάιερ. Στο Twitter, τα πράγματα δεν ήταν πολύ διαφορετικά, όμως ο CEO Τζακ Ντόρσεϊ ήταν μίλια μακριά από την δράση. Ο Ντόρσεϊ μάλλον είδε στο τηλέφωνο του μία από τις χειρότερες ειδοποιήσεις που θα μπορούσε να πάρει, όσο έκανε διακοπές στην Γαλλική Πολυνησία. Όχι μόνο είχε πραγματοποιηθεί εισβολή στο Καπιτώλιο, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφραζε την αγάπη του για τους εισβολείς στο Twitter. Γρήγορα, ο Ντόρσεϊ ήρθε σε επαφή με την Βιτζάγια Γκαντέ, την πιο έμπιστη σύμβουλο του και οι δύο τους αποφάσισαν για την διαγραφή του βίντεο από την πλατφόρμα.

Όμως το επόμενο πρωί, οι δυο τους θα έπρεπε να πάρουν άλλη μία μεγάλη απόφαση, γιατί το Facebook είχε μόλις ανακοινώσει τον εξοστρακισμό του 45ου πρόεδρου από την εφαρμογή, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουάριου. Τελικά, στο Twitter πήγαν ένα βήμα παραπέρα, απαγορεύοντας μια για πάντα, στον Ντόναλντ Τραμπ, ίσως τον πιο γνωστό χρήστη στην ιστορία της υπηρεσίας, την είσοδο στον λογαριασμό του. Ο Ντόρσεϊ, όπως αποκάλυψε δημοσίως, παρότι την θεωρούσε σωστή, δεν ήταν χαρούμενος με την απόφαση. Επρόκειτο για μία ιστορική κίνηση, που προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από υποστηρικτές του Τραμπ, αλλά και από σφοδρούς επικριτές του. Παράλληλα, όπως ήταν αναμενόμενο, το Twitter είδε σχεδόν αμέσως την αξία της μετοχής του να μειώνεται κατά 12%.

Οι αποφάσεις του Twitter και του Facebook φάνηκαν να δίνουν το «ελεύθερο» στις υπόλοιπες εταιρείες της Big Tech να λάβουν δράση όχι μόνο ενάντια στον πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο το διαδικτυακό ακροδεξιό οικοσύστημα που είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία πέντε χρόνια. Το Reddit έκλεισε το forum των υποστηρικτών του Τραμπ και το Youtube διέγραψε το κανάλι του Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλου του προέδρου και σημαντική προσωπικότητα της αμερικανικής ακροδεξιάς. Ο Μπάνον αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και είχε ήδη χάσει τον λογαριασμό του στο Twitter, όταν πρότεινε να αποκεφαλιστεί ο Άντονι Φάουτσι.

Έπειτα, ήρθε η απομάκρυνση της εφαρμογής Parler από τα appstore της Google και της Apple. Η υπηρεσία, που χρησιμοποιούταν κυρίως από αμερικανούς συντηρητικούς, ήταν πηγή ανησυχίας για την Google εδώ και μήνες. Έτσι ο τεχνολογικός γίγαντας έλαβε άμεση δράση όταν το περιεχόμενο σε αυτή έγινε πολύ πιο βίαιο και γραφικό, στις 6 Ιανουαρίου. Η Google ανακοίνωσε πως έχει αφήσει την πόρτα για την επιστροφή του Parler ανοιχτή, εάν η εφαρμογή βελτιώσει την πολιτική επιτήρησης της, η οποία στην ουσία ήταν ανύπαρκτη. Όμως, σύντομα, το Parler μπορεί να αποτελεί παρελθόν, μετά από άλλη μία πρωτοφανής απόφαση, αυτή την φορά από την Amazon, που σταμάτησε να το φιλοξενεί στην υπηρεσία της Amazon Web Services, αφήνοντας το χωρίς διαδικτυακό σπίτι.

Την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, Tik Tok και Youtube, που ανήκει στην Google, ήταν τα μόνα πραγματικά μεγάλα μέσα που δεν είχαν βάλει τους λογαριασμούς του Τραμπ σε αναστολή, όμως σύντομα ακολούθησαν και αυτά. Ακόμη και η Airbnb ανακοίνωσε πως θα κλείσει τους λογαριασμούς των χρηστών του που αναγνωριστήκαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

Αναλογιζόμενος τις πρόσφατες εξελίξεις, ο Τζακ Ντόρσεϊ έγραψε στην πλατφόρμα του ότι δεν πιστεύει πως οι κινήσεις του κόσμου της τεχνολογίας κατά του Τραμπ ήταν συγχρονισμένες, αλλά μάλλον οι εταιρείες εμπνεύστηκαν από τις πράξεις των γύρω τους. Είναι πιθανόν να έχει δίκιο. Κανένας από τους μεγάλους «παίκτες» της Σίλικον Βάλεϊ δεν θα ήθελε να εμφανιστεί ως λιγότερο προοδευτικός από τους υπολοίπους, κάνοντας την δράση απέναντι στον Τραμπ μονόδρομο. Επιπλέον, μετά τις καταστροφικές συνέπειες των συμβάντων στο Καπιτώλιο, το ενδεχόμενο της απραξίας έκανε φτερά για αρκετές εταιρείες, καθώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως επιδοκιμασία των αντιδημοκρατικών πράξεων. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΗΠΑ pick-up
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΗΠΑ pick-up
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ