2021-01-21 17:48:15
Φωτογραφία για «Πολίτης Τραμπ»: Τι μέλλει γενέσθαι με τον απερχόμενο πρόεδρο


Οι περισσότεροι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας γκολφ, μιλώντας σε πλήθη για την προεδρία τους, γράφοντας βιβλία και σχολιάζοντας τη θητεία των διαδόχων του. Εκτός από το γκολφ, το μέλλον του Τραμπ προβλέπεται αβέβαιο.

Ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος μετά την αποχώρηση του Αντριου Τζόνσον το 1869 ο οποίος δε θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του. Κανείς, όμως, δε γνωρίζει τα πλάνα του απερχόμενου προέδρου. Ο ίδιος αναφέρει πως θα μετακομίσει στο πριβέ κλαμπ του στη Φλόριντα, Mar-a-lago, αν και πολλοί πιστεύουν πως δε θα μπορεί να διαμείνει εκεί μόνιμα.

Το μέλλον του Τραμπ αμαυρώθηκε μετά από την ομιλία του κατά την οποία υποστήριξε τα γεγονότα της εισβολής του πλήθους διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, και τα οποία οδήγησαν στην ιστορική δεύτερή του παραπομπή. Εάν βρεθεί ένοχος από τη Γερουσία, είναι σίγουρο πως θα του απαγορευθεί οποιαδήποτε ενασχόληση με την πολιτική ζωή της χώρας στο μέλλον. Μέχρι τώρα, αρκετές μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ τον έχουν αποκλείσει από τις υπηρεσίες τους (Twitter, Facebook, Instagram) ενώ πολλές νίπτουν τας χείρας τους από την προεδρία του.


Παρόλη την κατακριτέα προεδρία του, παρόλα αυτά, υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια υποστηρικτών του που παραμένουν αμετακίνητοι. Ο Τραμπ θα αποτελεί πολιτική δύναμη είτε μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα στο μέλλον, είτε όχι. Ο Τραμπ θα χρειαστεί να βρει νέους τρόπους προσέγγισης της βάσης του, έχοντας αποκλειστεί από τα social media. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται στο κατά πόσο θα απασχολείται με πιθανές δικαστικές μάχες που ήδη έχουν ξεκινήσει εναντίον του. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πως ο Τραμπ θα καταλήξει πίσω από… της φυλακής τα σίδερα.

Πολιτική

Πριν από την έφοδο στο Καπιτώλιο, όλα έδειχναν πως ο Τραμπ θα παρέμενε ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών και θα ξαναέθετε υποψηφιότητα το 2024 ή θα έδινε το «χρίσμα» του στον Ρεπουμπλικανό διάδοχό του. Tα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου άλλαξαν όλα τα δεδομένα.

Eνα γκάλοπ της 15ης Ιανουαρίου της Pew Research έδειξε πως μόλις το 29% των Aμερικανών υποστηρίζουν ακόμη τον Τραμπ, ενώ το 68% αναφέρουν πως δε θέλουν να παραμείνει στην πολιτική. Αν και το κόμμα των Ρεπουμπλικανών παραμένει διασπασμένο μετά την έφοδο στο Καπιτώλιο, πολλοί είναι αυτοί που τον υποστηρίζουν ακόμη και πιστεύουν πως ο πρόεδρος δεν έφταιγε για τα αιματηρά επεισόδια.

Social media

Οποιαδήποτε επιστροφή του Τραμπ στο προσκήνιο θα βασιστεί στην ικανότητά του να υποκινήσει την εκλογική του βάση. Η εφαρμογή Official Trump 2020 Mobile App η οποία χρησιμοποιήθηκε για την οργάνωση των οπαδών του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας «κατεβάστηκε» 2,6 εκατομμύρια φορές το 2020. Ο αριθμός αυτός δίνει στον Τραμπ την ευχέρεια να μιλήσει απευθείας σε 2,6 εκατομμύρια οπαδούς του, πολύ μεγαλύτερος από οτιδήποτε άλλο στο «οπλοστάσιο» των κομμάτων. Η συγκέντρωση χρημάτων για οποιαδήποτε καμπάνια του επίσης μπορεί να αποδειχθεί προβληματική. Ο Τραμπ είχε συγκεντρώσει $1,6 δισεκατομμύρια για την προεκλογική του καμπάνια το 2020, αλλά πολλές υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, όπως οι PayPal, Square και Stripe έχουν αποκλείσει τους λογαριασμούς που συνδέονται με τον Τραμπ.

Οι επιχειρήσεις του Τραμπ

Οι διχαστικές πολιτικές επιλογές του Τραμπ έχουν επηρεάσει τα μάλα την επιχείρηση ακινήτων του Τραμπ, η οποία κατέχει πολλά ακίνητα σε Δημοκρατικές πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη. Το Bedminster Club, ένα από τα γήπεδα γκολφ του Τραμπ αποκλείστηκε από το μεγαλύτερο τουρνουά γκολφ του κόσμου, 2022 PGA Championship μετά την έφοδο στο Καπιτώλιο για λόγους μάρκετινγκ. Επίσης, πολλά events τα οποία λάμβαναν χώρα σε ακίνητα του Τραμπ όπως το Palm Beach Charity Ball σταμάτησαν τη συνεργασία με τον «πορτοκαλί» πρόεδρο μετά από τα σχόλιά του για τα γεγονότα στην Σάρλοτσβιλ. Παράλληλα, τα ακίνητα του Τραμπ έχουν δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τη στιγμή που η επιχείρηση του Τραμπ έχει χρέη ύψους $1 δισεκατομμυρίου. Αν και αρκετά από τα assets του θα μπορούσαν να καλύψουν τα χρέη αυτά, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Deutsche Bank η οποία κατέχει τεράστιο μερίδιο του χρέους του ανακοίνωσε πως λύει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Τραμπ και την εταιρεία του. Ακόμη και η άμεση πώληση των assets του θα αποδειχθεί φρούδα ελπίδα, αφού πολλές μεσιτικές εταιρείες όπως η Cushman & Wakefield JLL έχουν λύσει πάσα συνεργασία με τον Τραμπ. Παρόλα αυτά, οι απόψεις του Τραμπ μπορεί να βρουν πρόσφορο έδαφος στο εξωτερικό, σε απολυταρχικά συστήματα όπως στην Βραζιλία, στην Τουρκία, στις Φιλιππίνες, στη Ρωσία, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

ΜΜΕ

Η αγάπη του Τραμπ για την αυτοπροβολή είναι γνωστή. Υπάρχουν ήδη φήμες για επιστροφή του στη σειρά «The Apprentice» η οποία τον έκανε ευρέως γνωστό, αλλά κανείς δεν πιστεύει πως οποιοδήποτε κανάλι θα θέλει να παράγει το πρόγραμμα, λόγω της τοξικότητας του ονόματός του. Ακόμη και το κανάλι Fox το οποίο παραμένει σχετικά υποστηρικτικό υπέρ του προέδρου, έχει αποστασιοποιηθεί από αυτόν. Οπως και ν α’χει, ο Τραμπ θα έχει την επιλογή να εκδώσει δικό του βιβλίο, και σε σχέση με αυτό του Ομπάμα, δε θα έχει 700 σελίδες Λιανικό εμπόριο

Ο Τραμπ απολαμβάνει την προβολή του ονόματός του στα προϊόντα λιανικής. Εκτός από τα κτίρια, λατρεύει να βλέπει το όνομά του σε βότκες, μπριζόλες και ομιλίες για… σεξουαλική εκπαίδευση. Η Ιβάνκα Τραμπ από την πλευρά της, είχε λανσάρει και δικό της fashion brand. Oλα αυτά, όμως, αποτελούν παρελθόν, αφού το όνομα Τραμπ θεωρείται πια τοξικό και απλησίαστο. Πολλά από τα προϊόντα του Τραμπ έχουν απομακρυνθεί από μεγάλες αλυσίδες όπως η Macy’s, ενώ η Ιβάνκα Τραμπ σταμάτησε τη γραμμή μόδας της όταν ανέλαβε ηγετικό ρόλο στο επιτελείο του πατέρα της. Οποιεσδήποτε επιχειρηματικές κινήσεις του Τραμπ στη λιανική θα πρέπει να επικεντρωθούν στην πώληση καπέλων MAGA (Make America Great Again) από εδώ και στο εξής.

Νομικά προβλήματα

Τίποτα από τα παραπάνω δε θα έχει νόημα εάν ο Τραμπ βρεθεί στη φυλακή. Ηδη αντιμετωπίζει νομικές διαμάχες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική, αλλά και πολλές που έχουν άμεση σχέση με αυτή. Μέχρι πρότινος το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον προστάτευε, αλλά τώρα, με την διαδοχή του, κάτι τέτοιο δε θα είναι πια εφικτό, εάν σκεφτεί κανείς πως μόνο και μόνο όσον αφορά την φοροαποφυγή/φοροδιαφυγή του, ο Τραμπ είχε εμπλακεί σε σκιώδεις φορολογικές διαδικασίες και πλήρωσε μόλις 750 δολάρια σε φόρους το 2016. Ολα αυτά, ως κερασάκι στην τούρτα των κατηγοριών του για πλασματική αύξηση των αξιών των ακινήτων του, αλλά και για τις κατηγορίες πολλών γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση, χωρίς να προσμετράμε και το πρόσφατο τηλεφώνημά του προς Ρεπουμπλικανό πολιτικό στην πολιτεία της Τζόρτζια κατά την οποία ο Τραμπ του ζήτησε να «βρει αρκετές ψήφους για ανατροπή της νίκης του Μπάιντεν», σαν μαφιόζος που πιάστηκε στα πράσα. Τέλος, υπάρχει και η ομιλία του προς τους βίαιους οπαδούς την ημέρα της επίθεσης στο Καπιτώλιο, όπου «έριξε λάδι στη φωτιά» και τους ενθάρρυνε σε βίαια επίθεση προς το κέντρο εξουσίας των ομοσπονδιακών αρχών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ