2021-01-28 20:05:43
Φωτογραφία για Οι παράλληλοι κόσμοι του Ugur Gallenkus
Οι παράλληλοι κόσμοι ενός απάνθρωπου Κόσμου 

Τα ψηφιακά φωτογραφικά κολλάζ του Ugur Gallenkus, μια απίστευτα ρεαλιστική καταγραφή των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων του σύγχρονου κόσμου.  

Γενημμένος το 1990 στην Τουρκία o Ugur Gallenkus σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων και έως το 2015 δεν είχε καμμία καλλιτεχνική δραστηριότητα και γνώση ψηφιακής φωτογραφίας - τέχνης.

Τότε με αφορμή τον πόλεμο στην Συρία και κυρίως την φωτογραφία του μικρού Αλάν Κουρντί, του μικρού προσφυγόπουλου που η εικόνα με το άψυχο σώμα του ξεβρασμένο στην ακτή συκλόνισε την ανθρωπότητα, ο Ugur ξεκίνησε τα βράδια να εκπαιδεύεται στις ψηφιακές φωτογραφικές τεχνολογίες μέσω κυρίως διαδικτυακών σεμιναρίων, ενώ στην διάρκεια της ημέρας συνέχιζε την εργασία του ως υπάλληλος ιδιωτικής εταιρίας. 

Η εξέλιξή του στον κόσμο της digital art υπήρξε γρήγορη και τα φωτογραφικά ψηφιακά κολλάζ του, που έχουν στόχο να καταδείξουν και να ευαισθητοποιήσουν για το χάσμα κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων ανά τον κόσμο, είναι πλέον διάσημα παγκοσμίως.


Με όπλο την δύναμη της εικόνας και δανειζόμενος κυρίως δημοσιογραφικές φωτογραφίες ή απεικονίσεις ιστορικών έργων τέχνης ο Ugur στοχεύει στο να κατανοήσει ο καθένας μας πόσο η δική του ζωή και καθημερινότητα, πόσο το δικό μας δεδομένο είναι εντελώς διαφορετικό από το αντίστοιχο άλλων ανθρώπων δίπλα μας ή πολύ μακριά μας, στοχεύει τελικώς στο να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε ότι η διαφορετικότητα της ζωής των ανθρώπων δεν είναι μια υποκειμενική συνθήκη που δικαιούμαστε να αμφισβητούμε αλλά η βασική πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου μας, που μαστίζεται από πολέμους, κοινωνικές κρίσεις, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οικονομική εξαθλίωση. 

Τον Νοέμβριο του 2020, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, o Ugur Kallenkus δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο - λεύκωμα "Parallel Universes of Children".

Πρόκειται για μια συλλογή 50 φωτογραφικών κολλάζ που αντιπαραθέτουν τους διαφορετικούς κόσμους που ζουν τα παιδιά παγκοσμίως. Εικόνες παιδιών που βιώνουν μια φυσιολογική ζωή, σύμφωνα με τα πρότυπα του Δυτικού κόσμου, σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας, δίπλα σε αντίστοιχες παιδιών μέσα στον πόλεμο, την ανέχεια και την δυστυχία συνθέτουν ψηφιακά κολλάζ πραγματικά συγκλονιστικά και αποτελούν την κυριολεξία του πόσο μια εικόνα μπορεί να υποκαταστήσει όχι χίλιες αλλά ...τόμους λέξεων.

Η κρίση της πανδημίας ασφαλώς και δεν μπορούσε παρά να συμπεριληφθεί στην θεματολογία του Ugur Kalleknkus με πολλά από τα τελευταία του έργα να καταδεικνύουν πόσο πολύ τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι ακόμη και στον ανεπτυγμένο σύγχρονο κόσμο οι συνθήκες μπορούν πλέον να αναπτραπούν από την μια στιγμή στην άλλη και εύκολα να μας φέρουν στην θέση ανθρώπων που ο αγώνας για την επιβίωση και οι απάνθρωπες συνθήκες ζωής αποτελούν την μοναδική τους ...κανονικότητα. 

Εδώ μπορεί να αγοράσετε το βιβλίο "Parallel Universes of Children", την διάθεση του οποίου έχει αποκλειστικά και μόνο ο Ugur Kallenkus και στον λογαριασμό του στο Instagram που αριθμεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο ακολούθους, να δείτε πολλά περισσότερα έργα του αλλά και πληροφορίες για κάθε φωτογραφία που χρησιμοποιεί. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

instagram.com/ugurgallen
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ