2023-06-10 19:24:18
Φωτογραφία για Δύο κόσμοι συγκρούονται σήμερα στον Δήμο Ξηρομέρου και η μάχη αυτή θα έχει πάλι αίσιο τέλος, με επικράτηση της ελπίδας και της θετικής πορείας.





Κολάζ δυο χαρακτηριστικών εικόνων, που σημειολογικά περιγράφουν τους δύο κόσμους, τις δύο νοοτροπίες που συγκρούονται σήμερα στον Δήμο Ξηρομέρου, που κάποιοι τον θέλουν να μείνει καθηλωμένος στη μιζέρια και στην υπανάπτυξη.



Από την κατάσταση του Δήμου Ξηρομέρου τον Σεπτέμβριο του 2019, μετά από 3,5 χρόνια διοίκησης Τριανταφυλλάκη και ''ΞΗΡΟΜΕΡΟ - ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ'', όλοι βλέπουν και αντιλαμβάνονται, ότι υπήρξε μία θετική πορεία, μία σαφής βελτίωση και μία πρόοδος σε όλους τους τομείς, με τα οικονομικά σε τίποτα να θυμίζουν το χάος και τη διάλυση του Σεπτεμβρίου 2019.......

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν λάθη και παραλείψεις, ούτε ότι λύθηκαν όλα και πάντα πρέπει να υπάρχει ανατροφοδότηση και σύνδεση με την κοινωνία των πολιτών, ανοιχτά μάτια, ανοιχτά αυτιά και νους, για να γίνονται διορθωτικές κινήσεις και παρεμβάσεις όπου απαιτείται.

Η ανάταξη του Δήμου Ξηρομέρου είναι ένας διαρκής και ανηφορικός δρόμος, η οποία ΟΦΕΙΛΕΙ να συνεχιστεί και από την νέα δημοτική αρχή που θα αναλάβει τον Ιανουάριο του 2024 και για τα επόμενα 5 χρόνια, όμως ξεκινώντας από πολύ καλύτερη αφετηρία, από την βομβαρδισμένη αφετηρία του Σεπτεμβρίου 2019.

Τα επόμενα 5 χρόνια θα πρέπει οι χρηματοδοτήσεις ρεκόρ περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ που πέτυχε ως τώρα η διοίκηση Τριανταφυλλάκη, να δημοπρατηθούν και να γίνουν έργα. Παράλληλα, με τις πολλές μελέτες που εκπονήθηκαν επί της νυν διοίκησης, πρέπει να συνεχίσουν να έρχονται νέες πλούσιες χρηματοδοτήσεις στα Ταμεία του Δήμου, με την ίδια επιτυχία και αποτελεσματικότητα που επέδειξε η διοίκηση του γιατρού Γιάννη Τριανταφυλλάκη.

Το διακύβευμα είναι ποιος θα το κάνει αυτό; Αυτός που απέδειξε με την δουλειά του, την σοβαρότητα του, την στοχοπροσήλωση του, με το ατελείωτο τρέξιμο σε Υπουργεία, Περιφέρεια, Αναπτυξιακές ΟΤΑ και διαχειριστικές αρχές, φέρνοντας αυτό το θετικό αποτέλεσμα ή αυτοί που διέλυσαν οικονομικά το Δήμο, με χρέη, δάνεια, και ατελείωτα δικαστήρια για χρέη, που ήταν οι μοναδικοί που δεν κατάφεραν να δημοπρατήσουν και έχασαν χρηματοδοτήσεις 5,6 εκατομμύρια ευρώ που παρέδωσε ο Πυθαγόρας Σαμαράς; Πάρα πολλά χρήματα, που ήταν των δημοτών και χάθηκαν σε μία στιγμή, γιατί κάποιοι αιρετοί με θέσεις ευθύνης δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους, όπως φαίνεται εκ του καταγεγραμμένου αποτελέσματος και όχι από άποψη δική μας.

Με πολύ δουλειά και προσπάθεια, σήμερα έχουμε οικονομική εξυγίανση και νοικοκύρεμα, κάτι που είναι το μεγαλύτερο έργο της δημοτικής αρχής, το οποίο μπορεί να μην φαίνεται όπως φαίνεται για παράδειγμα η καινούρια πλατεία του Μύτικα, αλλά πιστέψτε μας είναι το θεμέλιο, η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να έχεις όλα τα υπόλοιπα που αναμένουν οι δημότες από ένα Δήμο, για να δουν την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται.

Η αναφορά μας αυτή στο πρόσφατο παρελθόν, δεν γίνεται για να δικαιολογήσουμε κάτι που δεν πήγε καλά μετέπειτα, αλλά για ακριβώς το αντίθετο. Γίνεται με όρους μέλλοντος και όχι παρελθοντολογίας, με προοπτική και στόχευση την επόμενη μέρα, γιατί αυτό το κακό παρελθόν, αυτή η κακιά νοοτροπία, είναι παρόν ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ και διεκδικεί ξανά ρόλο διοίκησης στο Δήμο Ξηρομέρου. Τα ίδια πρόσωπα τα ίδια ονόματα, διαλέγοντας ένα διαφορετικό περιτύλιγμα και προσπαθώντας να υψώσουν ένα τοίχο λήθης με το κακό παρελθόν, λες και δεν ήταν αυτοί οι ίδιοι που το υπηρέτησαν και είχαν ενεργή συμμετοχή σε όλο αυτό που συνέβη.

Κάνουν πως δεν ξέρουν τι έγινε. Ούτε τη συμμετοχή τους θυμούνται, ούτε που κουμαντάριζαν τα πάντα, ούτε τις θέσεις ευθύνης που κατείχαν, ούτε που δημόσια εκθείαζαν και προλόγιζαν ανθρώπους, ούτε που δεν είπαν μία λέξη κριτικής στην οικονομική κατακρεούργηση των οικονομικών του Δήμου που εξελισσόταν μπροστά στα μάτια μας. Η τέλεια αμνησία.

Σήμερα λοιπόν οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, με μεθοδεύσεις και μικροπαραταξιακές τακτικές, προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, να δημιουργήσουν την πεποίθηση ότι όλοι ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ και τα ΙΔΙΑ ΚΑΝΟΥΝ και έτσι μέσα από αυτή την ισοπέδωση, να δικαιολογήσουν τα δικά τους πεπραγμένα και το κυριότερο να ξεχαστούν για να συμμετέχουν και να έχουν λόγο στα κοινά, σα να μη συμβαίνει τίποτα, αναζητώντας απλά μία πολιτική ρεβάνς, μια πολιτική εκδίκηση με προσωπικά κίνητρα και όχι έχοντας μία εναλλακτική πολιτική πρόταση και μια συγκεκριμένη πολιτική κριτική για τα πεπραγμένα της νυν διοίκησης. Η μάλλον η πολιτική τους πρόταση είναι, ψηφίστε μας να σας ξαναχρεοκοπήσουμε!

Δεν αποτελεί πολιτική πρόταση, η επιθετικότητα, η τοξικότητα, η διασπορά φημών. Δεν αποτελεί πολιτική πρόταση, τα ψέμματα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Πολιτικές θέσεις και πολιτικές προτάσεις για το αύριο ζητάν οι πολίτες. Όραμα, σχέδιο, στρατηγική, δουλειά και αποτελεσματικότητα είναι τα υλικά ανάταξης του Δήμου Ξηρομέρου.

 

Όμως η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και γνωστή:

· Το πραγματικό ποτέ δεν είναι το ίδιο με το εικονικό...

·   Το ορατό δεν είναι ποτέ το ίδιο με το αόρατο...

·    Η δουλειά ποτέ δεν είναι το ίδιο με τη τεμπελιά...

·    Η ικανότητα ποτέ δεν είναι το ίδιο με την ανικανότητα...

·  Η οικονομία ποτέ δεν είναι το ίδιο με την σπατάλη...

·  Οι νόμιμα προσληφθέντες εργαζόμενοι με ασφάλιση δεν είναι ποτέ το ίδιο με τους αόρατους ανασφάλιστους εργαζόμενους που εργάζονται με μαύρα...

· Οι προσλήψεις μέσω μετατάξεων, κινητικότητας και μέσω ΑΣΕΠ 3 εργαζομένων υψηλών προσόντων που αναμένονται σύντομα προς ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου, δεν είναι το ίδιο με αυτούς που παρακολουθούσαν εργαζομένους να φεύγουν με επακόλουθο την απαξίωση των υπηρεσιών του Δήμου.

· Η στρατηγική επιλογή στελέχωσης του Δήμου με ειδικούς συνεργάτες μηχανικούς, έκανε την μεγάλη διαφορά με το παρελθόν, αποδείχθηκε από τα θετικά αποτελέσματα σοφή κίνηση και έτσι αυξήθηκε το παραγόμενο έργο στο κομμάτι των μελετών και των χρηματοδοτήσεων.

·Η αξιοποίηση του προγράμματος του ΟΑΕΔ 55-67, με ελάχιστο μισθολογικό κόστος για το Δήμο και κατ' επέκταση για τους δημότες, που άλλοι ούτε που ακούμπησαν 5 ολόκληρα χρόνια. Ορατό αποτέλεσμα οι πολλαπλές εργασίες σε όλες τις Κοινότητες με αυτούς τους εργαζόμενους, με προμήθειες και μηχανήματα του Δήμου, που γίνονται πολλά μικρά έργα και παρεμβάσεις με ελάχιστο κόστος, δεν είναι το ίδιο με εργολαβίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και έργο ανύπαρκτο. Ψάχνουν να βρουν τα μικρά αυτά έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα ονομαστικά για τις Κοινότητες, ενώ αυτά γίνονται κάτω από ένα γενικό τίτλο. Δεν ξέρουν, δεν βλέπουν, δεν ρωτάνε τι γίνεται στα χωριά τώρα και τι δεν γίνοταν παλαιότερα.

·  Το γεμάτο ταμείο ποτέ δεν είναι το ίδιο με το άδειο ταμείο...

·  Η συνεπής πληρωμή των υποχρεώσεων ποτέ δεν είναι το ίδιο με τα φέσια και τα χρέη...

· Ο μη δανεισμός ποτέ δεν είναι το ίδιο με τον δανεισμό για χρέη...

· Η βελτίωση στο τομέα των απορριμάτων, με υποστήριξη της δημόσιας αποκομιδής, με προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, με προμήθειες κάδων, με ενεργοποίηση του Σημείου Μεταφόρτωσης Απορριμάτων Αστακού που χρόνια σάπιζε και ήταν στα αζήτητα και την επιστροφή οχημάτων στο Δήμο. Η ένταξη στο καφέ κάδο βιοαποβλήτων, η εκκίνηση πρώτη φορά διαδικασίας ανακύκλωσης, η εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, που είχαμε βγει εκτός προθεσμίας και έγινε τώρα, οι προτάσεις στο Αντώνης Τρίτσης για ανακύκλωση, δεν είναι το ίδιο με αυτούς που 5 ολόκληρα έβλεπαν την δημόσια αποκομιδή να απαξιώνεται, καμία υποστήριξη, καμία προμήθεια. Εύκολο λύση, ο πακτωλός χρημάτων στον ιδιώτη, με υπηρεσίες κατώτερες από τις σημερινές.

·  Τα σταθερά χωρίς αύξηση δημοτικά τέλη αυτή τη στιγμή (και με μη εφαρμογή του τέλους Νεκροταφείου) δεν είναι ποτέ το ίδιο με την τεράστια αύξηση ΟΛΩΝ των δημοτικών τελών που έγινε την περίοδο 2014-2019, πάγια και κλίμακες... όπως και στα τέλη κοινοχρήστων χώρων, τα οποία δεν τα ξεχάσαμε.

· Ο ευγενής και προσιτός Δήμαρχος, που μιλάει με όλους, είτε τον ψήφισαν είτε δεν τον ψήφισαν, ποτέ δεν είναι το ίδιο με τον αυταρχικό και αλαζονικό Δήμαρχο που τα ξέρει όλα και αν έχεις μάλιστα την ατυχία να είσαι πολιτικός του αντίπαλος, θα σε καθυβρίσει με τις χειρότερες εκφράσεις...

· Αυτοί που βοηθάνε ανιδιοτελώς και με πραγματικό πνεύμα εθελοντισμού, δεν είναι ποτέ τo ίδιο με αυτούς που πιάσανε στασίδι για να βιοπορίζονται από τον Δήμο, επειδή είναι ψηφοφόροι και αυλή του X Δημάρχου...

· Οι σαφώς λιγότερες, αλλά το κυριότερο πραγματικές απ' ευθείας αναθέσεις που λύνουν ιεραρχημένα προβλήματα που ποτέ δεν είναι ίδιες με τις εικονικές...

· Ο φερέγγυος Δήμος δεν είναι ποτέ ίδιος με αυτόν που τον είχαν καταντήσει μόνιμα κατηγορούμενο από εργολάβους στα Δικαστήρια για χρέη σε προφορικές αναθέσεις παρακαλώ, χωρίς χαρτιά, χωρίς εγγραφή των ανάλογων πιστώσεων στον Προϋπολογισμό. Προφορικές εντολές σε φίλους εργολάβους. Δήμος να χρωστά σε όποιον μιλά Ελληνικά.

· Τα καθαρά χέρια δεν είναι ευχολόγια, αλλά το αποδεικνύεις στη πράξη, με ορατό αποτέλεσμα την οικονομική εξυγίανση που σήμερα υπάρχει στον Δήμο και δεν υπήρχε πριν.

·  Η πληρωμένη ΔΕΗ δεν είναι ποτέ το ίδιο με την απλήρωτη και το κόψιμο του ρεύματος στο Δημαρχείο για φέσια... Δύο φορές κόπηκε το ρεύμα στο Δημαρχείο από χρέη, με τους υπαλλήλους να μένουν με τα πληκτρολόγια στα χέρια! Σήμερα ο Δήμος πληρώνει λόγω της ενεργειακής κρίσης τριπλάσιο ρεύμα. Με τη χρηστή διαχείριση με νύχια και με δόντια αντέχει και ανταποκρίνεται και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα αντέχει. Εδώ το κεντρικό κράτος θα πρέπει να βοηθήσει, γιατί αν συνεχιστεί λίγο ακόμα αυτή η κατάσταση, βλέπουμε πολύ σύντομα Δήμους να βάζουν λουκέτο.

· Η ενασχόληση να ξεκολλήσουν δύο κομβικά έργα για το Δήμο, όπως ο βιολογικός Αστακού, όπου κάποιοι κρύβονταν για μήνες και καταψήφιζαν και ο βιολογικός της Δ.Ε. Αλυζίας, που και εκεί προσπάθησαν κάποιοι να το μπλοκάρουν, ποτέ δεν είναι το ίδιο με την πλήρη απάθεια και την καμία ενέργεια προς αυτή τη κατεύθυνση για 5 ολόκληρα χρόνια. Η λειτουργία του βιολογικού του Αστακού, θα φέρει και την λειτουργία των σφαγείων, μιας και εσφαλμένα όπως απέδειξε η πραγματικότητα, επιλέχθηκε στο παρελθόν η τύχη τους να συνδεθεί με τον βιολογικό του Αστακού.

·   Αυτοί που στη θητεία τους ως δημοτική αρχή είχαν στην ευθύνη τους τα ΤΟΕΒ, κατάφεραν να χάσουν ζεστά χρήματα  687.000 € ενταγμένα από τον Πυθαγόρα Σαμαρά Σαμαρά για τα ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας και Φυτειών, ενώ σήμερα που τα ΤΟΕΒ είναι στη Περιφέρεια, με βοήθεια και του Δήμου που δεν έχει την ευθύνη σήμερα, βρέθηκαν χρήματα για το ΤΟΕΒ Φυτειών και  δρομολογείται για Χρυσοβίτσα. Επαναλαμβάνουμε ότι χάθηκαν εξασφαλισμένα χρήματα το 2017 για τα ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας και Φυτειών. Όλοι κάνουν πως δεν θυμούνται. Αμνησία.

· Ο εφοδιασμός των εργαζομένων με Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και με το γάλα που προβλέπει η νομοθεσία, δεν είναι ποτέ το ίδιο με αυτούς που σφύριζαν αδιάφορα 5 χρόνια.

· Η πραγματική ενασχόληση προσωπικά του γιατρού Γιάννη Τριανταφυλλάκη, σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Κ.Υ. Μύτικα και ενεργούς πολίτες του Μύτικα όπως ο Νίκος Νταής, να ξεκολλήσει και να ολοκληρωθεί το Κ.Υ. Μύτικα δεν είναι το ίδιο με αυτούς που δεν κάνανε τίποτα, χάσανε τα υπόλοιπα 600 χιλιάδες ευρώ για να ολοκληρώσουν το Κ.Υ. Μύτικα και το παραλάβανε άκουσον άκουσον, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς αποχέτευση, χωρίς ξενοδοχειακό εξοπλισμό, χωρίς περιβάλλοντα χώρο και επαίρονται ότι ολοκλήρωσαν το Κ.Υ. Μύτικα και το οικειοποιούνται!

·   Η ενασχόληση για να γίνει επιτέλους μία μελέτη για τον αγωγό ύδρευσης ΣΥΚΞ, που αφορά 8 Κοινότητες της ενδοχώρας του Δήμου, δεν είναι το ίδιο με αυτούς που δεν κάνανε απολύτως τίποτα για 5 ολόκληρα χρόνια.

·  Η ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) για πρώτη φορά που θα ξεμπλοκάρει επιτέλους τα σχέδια πόλης Αστακού και Μύτικα και στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), πάλι για πρώτη φορά, που θα φέρει ακόμα περισσότερες χρηματοδοτήσεις, αυξάνοντας το ρεκόρ χρηματοδοτήσεων που τρέχει σήμερα, δεν είναι το ίδιο με αυτούς που δεν έκαναν τίποτα 5 ολόκληρα χρόνια και σήμερα μιλάνε για αυτά, που άλλοι τα πέτυχαν για πρώτη φορά. Σήμερα κάνουν το εξής μαγικό. Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στις ΟΧΕ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δεκέμβριο του 2022, μετά από δουλειά ενός και πλέον χρόνου και αυτοί προσπαθούν να το οικοιοποιηθούν, επειδή το συζήτησαν Ιανουάριο του 2023 μεταξύ τύρου και αχλαδίου(!!!), αυτοί που 5 χρόνια δεν ακούμπησαν.

·Η ενασχόληση για να γίνει μελέτη για τους δρόμους Χρυσοβίτσα - Βαλόστρατο και για Πηγάδια - Πρόδρομο - Αγράμπελο και το έργο εντάχθηκε με 1.477.534,49 €, δεν είναι το ίδιο με αυτούς που δεν κάνανε τίποτα και δεν πέτυχαν τίποτα 5 ολόκληρα χρόνια στο συγκεκριμένο θέμα.

· Η ενασχόληση να γίνει η μελέτη της παραλίας της Παλιόβαρκας, ώστε επιτέλους να υπάρξει τουριστική της αξιοποίηση σε αυτή τη μαγική μήκους 3,5 χιλιομέτρων παραλία και να σταματήσει το φαινόμενο των τσαριντομαχαλάδων, δεν είναι το ίδιο με αυτούς που δεν κουνήσανε ούτε το μικρό τους δακτυλάκι και καταψηφίσανε μάλιστα τη μελέτη της Παλιόβαρκας που αφορά την ανάπτυξη όλου του Δήμου!

·  Αυτοί που αγωνίζονται να γλιτώσουν τις ακτές από την αλόγιστη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, να μείνουν για τους πολίτες και για τουριστική ανάπτυξη και ζητάνε συγκέντρωση τους στην πιο ανοικτή θάλασσα στις Εχινάδες, δεν είναι το ίδιο με αυτούς που κλείνουν το μάτι διαχρονικά στους ιχθυοκαλλιεργητές και δεν συντάσσονται με το λογικό και το δίκαιο.

·  Η απροβλημάτιστη και βελτιωμένη κατά πολύ εικόνα στην ύδρευση δεν είναι ποτέ το ίδιο με τις συνεχείς διακοπές στο νερό... Η εξασφάλιση χρηματοδότησης ρεκόρ 6.050.000 €, από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για την οριστική λύση των προβλημάτων ύδρευσης στον Αστακό και στη Δ.Ε. Αλυζίας, είναι ένα γεγονός και ας μην θέλουν να το θυμούνται και να το αναφέρουν.

·   Η βαρύτητα στην εκπόνηση μελετών, που δίνουν μία προοπτική και μία συνέχεια για την επόμενη δημοτική αρχή δεν είναι ποτέ το ίδιο με την ανυπαρξία μελετών... Ρεκόρ μελετών έχουμε πλέον στον Δήμο Ξηρομέρου και διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων σε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Τα χρήματα σήμερα δεν στα χαρίζει κανείς. Απαιτούνται σωστές μελέτες και αυτό πλέον γίνεται.

·    Ο Δήμος μαζεμένος και με καλά τα οικονομικά του σήμερα δεν είναι το ίδιο με τον κατεστραμμένο Δήμο που παρέδωσαν και έχουν την αμετροέπεια να έρχονται τώρα να κουνάνε το δάχτυλο, σε αυτόν που μάζεψε τα ασυμμάζευτα, αυτοί που παρέδωσαν χάος και καταστροφή, φύγανε σαν κύριοι και πίσω δεν κοίταξαν.

·  Το όραμα, το μεράκι και η γνήσια θέληση να αλλάξει και να αναπτυχθεί ο Δήμος, ακόμα και μέσα από λάθη και παραλείψεις, δεν είναι ποτέ το ίδιο με αυτούς που κάνανε την ενασχόληση με τα κοινά επάγγελμα...

 mytikaspress

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ