2021-02-04 18:21:00
Φωτογραφία για 533 κρούσματα στην Αττική. Πώς κατανέμονται τα 1.070 κρούσματα σήμερα
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 1.070 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 160.935, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.002 (3,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 50974 (62,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 249 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (71.9%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1.149 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.903 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3473 (58,8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


Στην Αττική εντοπίζονται τα μισά σχεδόν νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, φτάνοντας τα 533 σε σύνολο 1.070. Στη Θεσσαλονίκη οι νέες μολύνσεις ανέρχονται στις 87, ενώ στην Αχαΐα άγγιξαν τις 81.

Αναλυτικά η κατανομή στην Αττική:

Ανατολικής Αττικής: 76 κρούσματα

Βόρειου Τομέα Αθηνών: 58 κρούσματα

Δυτικής Αττικής: 24 κρούσματα

Δυτικού Τομέα Αθηνών: 101 κρούσματα

Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 129 κρούσματα

Νήσων: 1 κρούσμα

Νότιου Τομέα Αθηνών: 80 κρούσματα

Πειραιώς: 64 κρούσματα

Σύψας: Χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την υιοθέτηση σκληρότερων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη εισηγείται ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας.

Ο καθηγητής επισήμανε πως ο κορονοϊός επελαύνει, καθιστώντας δύσκολη την ισορροπία ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, με αποτέλεσμα να κρίνει απαραίτητη την άμεση και ακαριαία λήψη «έντονων μέτρων».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε πως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ ειδικά σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα είναι ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Ειδικότερα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές όπως τα Πατήσια, η Κυψέλη και το κέντρο της Αθήνας που παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων.

«Καμπανάκι» Τσιόδρα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη.

Ο κ. Τσιόδρας έστειλε ισχυρό μήνυμα για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, συνεπεία της πανδημίας, η οποία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή συνδέεται με τις μεταλλάξεις αλλά και με ένα τρίτο κύμα το οποίο βρίσκεται ήδη προ των πυλών.

Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση -όπως τόνισε- σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.

Αύξηση στις περιοχές της Αττικής

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα κι ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στην Αθήνα. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας, στην Αττική σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 82% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών.

Τόνισε, μάλιστα, πως έχει σημειωθεί 78% αύξηση σε όλη την περιφέρεια Αττικής η οποία έχει αυτή τη στιγμή «λίγο κάτω από 4.000 ενεργά κρούσματα».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα:

Βόρειος τομέας Αθηνών 82% αύξηση: «Παντού, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ν. Ηράκλειο, Παπάγου» όπως ανέφερε ο καθηγητής.

Δυτικός τομέας Αθηνών 123% αύξηση, περίπου 550 ενεργά κρούσματα. Η μέση ηλικία πάνω από τα 40 σε όλους.

Κεντρικός τομέας Αθηνών, Φιλαδέλφεια, Καισαριανή, Αθήνα 67% αύξηση, 1.040 ενεργά.

Δυτική Αττική: «Έδωσε τον αγώνα της και έχει υποχωρήσει, περίπου, στα ίδια επίπεδα με τους άλλους. Είναι στα 194 καλύτερα από αριθμό κρουσμάτων, αλλά εξακολουθεί να έχει αυξητικές τάσεις και με πολύ δύσκολο απαγορευτικό».

Ανατολική Αττική: υπάρχει 62% αύξηση. «Βλέπετε εδώ πέρα την καμπύλη με το πράσινο πώς ανεβαίνουν τα κρούσματα. Θέλει προσοχή, θέλει επαγρύπνηση».

Πειραιάς: 90% αύξηση, 500 περίπου κρούσματα.
themaygeias
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ