2021-02-07 16:55:20
Φωτογραφία για Τον Απρίλιο οι πρώτες προκαταβολές και τα αναδρομικά σε 70.000 εν αναμονή συνταξιούχους
Τον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί το νέο καθεστώς της προκαταβολής σύνταξης για 70.000 περίπου εν αναμονή συνταξιούχους, αφού προηγουμένως ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η προκαταβολή σύνταξης θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, τόσο για τις νέες αιτήσεις όσο και για παλαιότερες αιτήσεις, με προτεραιότητα 70.000 περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί καθόλου σύνταξη εδώ και μήνες, εκ των οποίων περίπου 15.000 εκκρεμούν από το 2018.

Η «φιλοσοφία» της πρωτοβουλίας του νέου υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, είναι τον ίδιο μήνα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης ο ασφαλισμένος να λαμβάνει μια προκαταβολή σύνταξης, με ελάχιστο ποσό τα 346 ευρώ το μήνα για 15 έτη ασφάλισης και τα 384 ευρώ για 20 έτη και άνω και αντίστοιχα με 242 ευρώ και 269 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με όρια ηλικίας για μειωμένη.


Στη συνέχεια, θα βγαίνει η προσωρινή σύνταξη και μετά θα προχωρά η διαδικασία για την οριστική σύνταξη.

Με τη νέα διάταξη όλοι οι ασφαλισμένοι -και του Δημοσίου- θα παίρνουν άμεσα τα 384 ευρώ και στη συνέχεια θα καταβάλλονται οι προσωρινές ανάλογα με τα ισχύοντα σε κάθε φορέα, δηλαδή ως 768 ευρώ οι μισθωτοί ιδιωτικού τομέα, ως 960 ευρώ οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και το 50% των αποδοχών μισθολογίου το 2011 οι δημόσιοι υπάλληλοι και ένστολοι.

Μάλιστα στους δικαιούχους σύνταξης με «έναντι» ποσό έως 384 ευρώ μηνιαίως θα συμπεριληφθούν και όσοι χρωστούν στα Tαμεία και δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το ύψος της οφειλής τους, καθώς και όσοι περιμένουν αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

H προκαταβολή σύνταξης θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους μήνες μεσολαβούν από την ημερομηνία της αίτησης. Έτσι, για τους 15.000 εν αναμονή συνταξιούχους με αιτήσεις πριν από το 2018, τα αναδρομικά θα φτάνουν έως και τα 13.824 ευρώ (π.χ. 36 μήνες x 384=13.824).

Ο τρόπο υποβολής τηςε αίτησης θα είναι απλό, καθώς οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους, ώστε να μπουν πρώτοι στις πληρωμές της προκαταβολής σύνταξης ως 384 ευρώ, με τα ανάλογα αναδρομικά.

Πάντως αρκετά στελέχη του ΕΦΚΑ ομολογούν, πως ακόμη και για τη χορήγηση της π5ροκαταβολής σύνταξης που ανακοινώθηκε από το υπουργείο, πρέπει να προηγηθεί έλεγχος θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τελικά ο ίδιος χρόνος θα απαιτηθεί, και εφόσον διαπιστώνεται η θεμελίωση δικαιώματος, τότε θα πρέπει να χορηγείται η προσωρινή σύνταξη και όχι το έναντι ποσό.

Τα ποσά και η διαδικασία της αίτησης

«Κλειδί» για την λήψη της νέας προσωρινής σύνταξης αποτελεί η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης.

Το ποσό που θα λαμβάνουν μέσα σε ένα δίμηνο από την αίτησή τους οι συνταξιούχοι κυμαίνεται μεταξύ 345 και 384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Έτσι για παράδειγμα ασφαλισμένος με 15 έτη ασφάλισης, θα λάβει προσωνινά το ποσό των 345,60 ευρώ, για 16 έτη ασφάλισης θα εισπράξει 353,28 ευρώ, για 17 έτη ασφάλισης 360,96 ευρώ, για 18 έτη 368,64 ευρώ, για 19 έτη 376,32 ευρώ και τέλος από 20 έτη ασφάλισης και άνω 384 ευρώ.

Η προσωρινή σύνταξη δεν καταργείται γι αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις και συνεχίζει να χορηγείται στους ασφαλισμένους ανάλογα με την κατηγορία τους: 50% για τους δημοσίους υπαλλήλους, 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς.

Μέχρι σήμερα, αυτός που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη. Το πρώτο βήμα ήταν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη –σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και το δεύτερο βήμα να υπολογιστεί η οριστική σύνταξη. Η διαδικασία απονομής σύνταξης δηλαδή είχε δυο βήματα. Στο εξής προστίθεται ένα βήμα ακόμη ως εξής:

Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας).

Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη. Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.

Τρίτο βήμα: Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης. Πηγή (ΚΥ 7/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ