2021-02-13 18:18:21
Φωτογραφία για Ενοίκια: Αποζημιώσεις με διαδικασίες fast track στους ιδιοκτήτες ακινήτων
Αποζημιώσεις με διαδικασίες fast track στους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από το κούρεμα έως και 100% των ενοικίων δρομολογεί η ΑΑΔΕ. Το δρόμο για γρηγορότερες αποζημιώσεις στους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει μια νέα ρύθμιση που έγινε στις ηλεκτρονικές δηλώσεις Covid στις οποίες οι ιδιοκτήτες εμφανίζουν τα κουρεμένα ενοίκια που εισπράττουν από τους ενοικιαστές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ένδειξη δίπλα στον ΑΦΜ του εκμισθωτή στη δήλωση Covid θα πληροφορεί τον ιδιοκτήτη εάν ο ενοικιαστής του είναι πληττόμενος και δικαιούται μείωση 40% ή 100% του ενοικίου.

Έτσι, ο εκμισθωτής θα γνωρίζει αυτόματα εάν ο ενοικιαστής του είναι επιχείρηση έκλεισε υποχρεωτικά με κρατική εντολή και δικαιούνται κούρεμα 100% στο ενοίκιο, ή αν είναι πληττόμενη επιχείρηση και δικαιούται μειωμένο ενοίκιο κατά 40% ή είναι εργαζόμενος ο οποίος βρίσκεται σε αναστολή εργασίας και δικαιούται μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για την κύρια κατοικία του ή για την κατοικία του παιδιού του που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.


Στην ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αρχίσει να «τρέχει» από τις δηλώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιανουαρίου, που θα υποβληθούν τις επόμενες ημέρες μόλις ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Μάλιστα το θέμα αυτό είχε τεθεί από την ΠΟΜΙΔΑ και όπως αναφέρει ο Στράτος Παραδιάς «θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια και αξιοπιστία του συστήματος, θα εξοβελίσει αυτόματα τις ψευδείς δηλώσεις μισθωτών περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση του μισθώματος, θα καταστήσει δυνατή την άμεση και χωρίς προβλήματα και διενέξεις εκκαθάριση των δηλώσεων COVID, την άμεση ενημέρωση του εκμισθωτή για το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται, και τη δυνατότητα άμεσης ή έστω σύντομης καταβολής του».

Σύμφωνα με πηγές τις ΑΑΔΕ η εμφάνιση των «πληττόμενων» ΑΦΜ στις δηλώσεις Covid θα περιορίσει τα λάθη που εντοπίζονται κάθε μήνα κατά την επεξεργασία και διασταύρωση των στοιχείων των δηλώσεων τα οποία καθυστερούν σημαντικά τις πληρωμές στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 338.528 δηλώσεις Covid που είχαν υποβληθεί για τα «κουρεμένα» ενοίκια των μηνών Μαρτίου – Αυγούστου είχαν απορριφθεί:

45.783 δηλώσεις γιατί ο μισθωτής επαγγελματικής στέγης όπως διαπιστώθηκε δεν ήταν πληττόμενος28.981 δηλώσεις γιατί διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε αναστολή εργασίας για τον εργαζόμενο4.791 δηλώσεις γιατί είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση.Τα παραπάνω προβλήματα εκτιμάται ότι θα περιοριστούν τώρα με τον online εντοπισμό μέσω του ΑΦΜ των ενοικιαστών που πλήττονται από την πανδημία και δικαιούνται είτε μηδενικό είτε μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει να ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων Covid για τα κουρεμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου. Για τα μηδενικά ενοίκια οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα θα λάβουν από το κράτος το 80% του αρχικού μισθώματος, τα νομικά πρόσωπα το 60% του ενοικίου, ενώ για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Από την ερχόμενη εβδομάδα η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει να πληρώσεις τις «ουρές» από τα κουρεμένα μισθώματα του Νοεμβρίου (25.000 ιδιοκτήτες μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας δεν είχαν δηλώσει ακόμα το IBAN), να διενεργήσει συμψηφισμούς φόρου για περίπου 20.000 ιδιοκτήτες που διόρθωσαν τις δηλώσεις Covid Μαρτίου – Αυγούστου 2020 (αν δεν υπάρχουν φόροι για πληρωμή το ποσό της επιστροφής θα μείνει «κάβα» για την επόμενη οφειλή του φορολογούμενου) και θα τρέξουν οι πληρωμές για τα ενοίκια Δεκεμβρίου. Για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια του Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες θα πληρωθούν στις αρχές Μαρτίου.

(ΣΑ 13/2/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ