2021-02-16 15:03:17
Φωτογραφία για Συνάφεια ανακοινώσεων (και… καλών προθέσεων) αντιμέτωποι με την (αδυσώπητη) πραγματικότητα.
Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Αγαπητά Σιδηροδρομικά Νέα,

πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε χαρακτηριστεί ως «εμπαθείς», ως «κακόβουλοι», ως «μηδενιστές» διότι δήθεν δεν βλέπουμε τα… «μεγάλα» και τα θετικά βήματα των σιδηροδρομικών πραγμάτων στην Ελλάδα, ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά διαρκώς «μεμψιμοιρούμε» και «γκρινιάζουμε» με… δήθεν «δευτερεύουσες» ελλείψεις και «μικροπροβλήματα» των ελληνικών σιδηροδρόμων ενώ από την άλλη δήθεν αποκρύπτουμε τις «μεγάλες» προόδους που επιτυγχάνονται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εξαιρετικός ιστότοπός σας παρέθεσε και το ρεπορτάζ:

«Σε ετοιμότητα ο ΟΣΕ για την κακοκαιρία «Μήδεια»

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός του ΟΣΕ ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας "Μήδεια" που θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο από την Βόρεια Ελλάδα και η οποία έρχεται με άγριες διαθέσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Αύριο το πρωί και πριν την αναχώρηση της επιβατικής αμαξοστοιχίας για Φλώρινα, μηχάνημα εκχιονισμού θα βρίσκεται στην γραμμή Πλατύ –Έδεσσας για να παρεμβαίνει όπου χρειαστεί.


Ο ΟΣΕ σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι επί ποδός καθ΄ όλη την διάρκεια διέλευσης της κακοκαιρίας, για να αντιμετωπίσουν τις όποιες καταστάσεις προκύψουν, προκείμενου να μην ταλαιπωρηθούν οι επιβάτες και να μη ζήσουν καταστάσεις όπως εκείνες του χειμώνα του 2017.

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/02/blog-post_30.html

Αντίστοιχες ανακοινώσεις «για ετοιμότητα», για «προετοιμασία» είχαν γίνει και για προηγούμενες αναγγελίες για έλευση κάποιας «κακοκαιρίας» (λ.χ. Ιανός, Ζηνοβία, Ετεροκλής, Ηφαιστίων, Θάλεια κ.α.). Κατά την κακοκαιρία ή και μετά από αυτήν έχουμε πολλά συμβάντα στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, τα οποία έχουν να κάνουν από κάποιες μικρές ή μεγαλύτερες καθυστερήσεις έως και εκτροχιασμούς ή ματαιώσεις δρομολογίων. Όμως, όπως και στην περίπτωση του «Ιανού», ομοίως και σε αυτήν την κακοκαιρία γίνεται κάτι το εντελώς απαράδεκτο: επιβάτες φτάνουν σε κάποιον σταθμό (της Κορίνθου, των Αγίων Θεοδώρων ή της Κινέττας και χθες του Πλατέως) και ενώ από τον σταθμό τους διαβεβαιώνουν ότι το τρένο (ή το λεωφορείο το οποίο επιστρατεύτηκε στη θέση του τρένου) έρχεται, αλλά εκείνο δεν έρχεται ποτέ! Η κατάσταση αυτή εκτός του ότι είναι απαράδεκτη και απάνθρωπη, θα έπρεπε να επιφέρει και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, διότι ο σιδηρόδρομος δεν είναι ένα «ΙΧ» το οποίο «όποτε θέλω το κινώ και όποτε θέλω το παρκάρω», αλλά είναι ένα βαρύ συγκοινωνιακό μέσο το οποίο έχει να κάνει με πολύ κόσμο και τα συμφέροντα και τις βουλήσεις τους. Για φανταστείτε κάποιον από την Κόρινθο ή το Πλατύ να έχει να ταξιδέψει στη συνέχεια με το αεροπλάνο ή να έχει κλείσει ιατρική επίσκεψη σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο πριν από μήνες και όχι μόνο να τα χάνει όλα, αλλά να βρίσκεται και στο μέσον του πουθενά, εντελώς αβοήθητος! Θα ήθελαν τα στελέχη της Τρενοσέ και των υπόλοιπων σιδηροδρομικών εταιριών να ανταλλάξουν τη θέση τους στα άνετα, ωραία, πολυτελή και ζεστά γραφεία τους με τη θέση των έρμων των σιδηροδρομικών επιβατών, να ξεροσταλιάζουν σε μια πλατφόρμα, στη μέση του πουθενά, σε πολικές θερμοκρασίες και χωρίς να έχουν πληροφόρηση από κανέναν; Ο κωμικός και συνάμα απαράδεκτος αυτός τρόπος συμπεριφοράς, όχι μόνο δεν θυμίζει… Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυταρχικά καθεστώτα άλλων εποχών. Γενικά είναι παγκοίνως γνωστό ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι εξαιρετικά «ευαίσθητο» σε κακοκαιρίες, σε πολύ χαμηλές ή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Όμως τις αντοχές του σιδηροδρομικού δικτύου και του δικτύου ρευματοδότησης κάποιοι τις γνωρίζουν καλά. Επιτέλους, αυτοί οι «κάποιοι» ας βγουν να πουν την αλήθεια, ας προσπαθήσουν περιγράψουν με σαφήνεια και ακρίβεια ποια είναι τα ακριβή όρια λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου και ποια όχι. Το να κρύβουμε διαρκώς τη σκόνη κάτω από το χαλί έχει κάνει το χαλί να στέκεται στην κορυφή ενός βουνού. Νισάφι πια!

Με εκτίμηση, Σ. Βενέτης

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ